Bardzo zaniedbana działka
Bardzo zaniedbana działka
Witajcie. Od dawna myśleliśmy o ogródku działkowym, gdyż jest to wspaniała odskocznia od miejskiego życia. Wbrew pozorom nie tak o niego łatwo. Ceny są bardzo wysokie (przynajmniej jak dla nas), więc już praktycznie pożegnaliśmy się z tym pomysłem. Aż tu nasz znajomy z pracy poinformował, że obok jego działki jest nieużytek, o którym właściciele dawno zapomnieli. Zarządca chętnie odda ją w dobre ręce (koszt to pokrycie rocznych opłat- max 300zł) więc bardzo się ucieszyliśmy. Wczoraj byliśmy oglądać działkę i powiem szczerze, że lekko się przeraziłam- chwasty sięgają powyżej pasa, drzewa jakby nigdy nie przycinane, altana pełna gratów- istna dżungla. Mimo to widać spory potencjał. Buda jest murowana w dobrym stanie, kwestia odmalowania, mini ganek na przodzie z drewnianych desek wymagających odnowienia, przylegający jakby drewniany składzik, który nadaje się raczej do zrównania z ziemią. Z roślin to jabłoń, młody orzech, i jeszcze ze 2/3 niezidentyfikowane drzewka. Do tego winorośl, na pierwszy rzut oka wydaje się zdrowa, pnie się po metalowym stelażu tworzą zadaszenie przy altanie. Wiem, że czekałby nas ogrom pracy, jednak nie za bardzo wiem od czego i jak zacząć. Oficjalnie moglibyśmy wejść tam z łopatami po 4 września (rada zarządu)- i co dalej? W większości chcemy tam trawę plus jakiś skalniak, rabata z kwiatkami i kilka warzyw ale to ostatnie jest w fazie negocjacji Moglibyście poradzić jak się za to zabrać, co jeszcze przed zimą moglibyśmy zrobić? Dysponujemy tylko weekendami ale może uda się znaleźć kilka rąk do pomocy. Z góry dziękuje za wszelkie rady
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Bardzo zaniedbana działka
Zastosowanie roundupu na jesień to dobry pomysł, i na pewno nie koś tych chwastów, środek ten działa tylko poprzez liście, przedostając się w dół niszczy korzenie. Jeśli chcesz zachować jakieś drzewka, krzewy i kwiaty, trzeba je obwiązac jakąś starą folią i ściągnąć ją dopiero na drugi dzień .
Pozdrawiam! Gienia.
- martaw
- 200p
- Od: 20 wrz 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
A ja bym przestrzegała przed "bardzo konkretnym" stężeniem Roundapu i pryskaniem "tu i ówdzie". Sama tak zaczynałam ze swoim "ugorem" i teraz trochę żałuję. Chwasty i trawy które widać na zdjęciach raczej już "sieją", więc kolejne mimo pryskania wzejdą. Poza tym do działania Roundapu potrzebne są zielone części rośliny (te są chyba suche), najlepiej to robić w czasie intensywnego wzrostu, czyli wczesnym latem.
Gdybym miała jeszcze raz zaczynać to wykosiłabym podkaszarką wszystkie chaszcze równo z ziemią - taka podkaszarka wytnie również niezbyt grube krzewy - i spróbowałabym przekopywać (najlepiej po deszczu ), albo zastosować cięższy sprzęt do uprawienia tej ziemi. Nie wycinaj pochopnie drzew. Kiedy wytniesz chwasty otworzy się "przestrzeń " i wpadną pomysły zagospodarowania rabat wokół tych drzewek. Nawet stara zaniedbana śliwa czy jabłoń może być użyta jako podpora na pnącza...
Gdybym miała jeszcze raz zaczynać to wykosiłabym podkaszarką wszystkie chaszcze równo z ziemią - taka podkaszarka wytnie również niezbyt grube krzewy - i spróbowałabym przekopywać (najlepiej po deszczu ), albo zastosować cięższy sprzęt do uprawienia tej ziemi. Nie wycinaj pochopnie drzew. Kiedy wytniesz chwasty otworzy się "przestrzeń " i wpadną pomysły zagospodarowania rabat wokół tych drzewek. Nawet stara zaniedbana śliwa czy jabłoń może być użyta jako podpora na pnącza...
Pozdrawiam, Marta
- Kasia1972
- 500p
- Od: 18 paź 2008, o 19:48
A może najpierw skosic i na spokojnie pomyślec co dalej? Może się okazac, że Raundapem zlikwidujesz jakieś ciekawe rośliny których teraz nie widac. Drzewa czy krzewy łatwo wyciąc, ale potem trzeba dłuuuugo czekac, żeby urosły i dawały np cień. Może się też okazac, że rodzą przepyszne owoce. Są tu specjaliści którzy podpowiedzą jak je ciąc, żeby było ok. Radziłabym powstrzymac się od radykalnych kroków. Może faktycznie teraz zajmiecie sie domkiem? Resztę ja bym skosiła i przez zimę rozplanowała co, gdzie i jak. aha, i na wiosnę zobaczysz gdzie rosną jakieś wiosenne kwiatuszki. Taka działka to wyzwanie, ale efekty mogą byc naprawdę rewelacyjne. Może załóż swój wątek? Na pewno będę zaglądac jak sobie radzisz Powodzenia!
- LaViol
- 500p
- Od: 11 lip 2010, o 17:16
Jakoś sucholców nie widzę na zdjęciach.
W ziemi bank nasion tak czy siak jest już ogromny i czy chwaściory się przytnie i przekopie czy zrandapuje to i tak będą kiełkowć. Jednak niektóre są bylinami i tworzą spore korzenie, czasem z rozłogami, z którymi ciężko walczyć. Oprysk je zniszczy, a łatwiej walczyć z nowowschodzącymi niż zasiedziałymi.
Zresztą i tak Villemo zrobi jak uważa
Przy okazji sprawdziłam opakowanie Roundupu. Podstawowe dawkowanie: 40ml na 1 litr wody na 40m2. Opakowanie 1l to circa 1000m2.
W ziemi bank nasion tak czy siak jest już ogromny i czy chwaściory się przytnie i przekopie czy zrandapuje to i tak będą kiełkowć. Jednak niektóre są bylinami i tworzą spore korzenie, czasem z rozłogami, z którymi ciężko walczyć. Oprysk je zniszczy, a łatwiej walczyć z nowowschodzącymi niż zasiedziałymi.
Zresztą i tak Villemo zrobi jak uważa
Przy okazji sprawdziłam opakowanie Roundupu. Podstawowe dawkowanie: 40ml na 1 litr wody na 40m2. Opakowanie 1l to circa 1000m2.
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2
Bardzo Wam dziękuje Myślę, że zacznę od skoszenia chwastów do minimum (z pominięciem kwiatów, które uznam za interesujące). Jeżeli ziemia będzie w miarę podatna (ostatnio trochę popadało więc może się uda) zacznę od wykopywania najstarszych- zobaczymy ile się zdąży do zimy Drzew w żadnym wypadku wycinać nie chcę, jedynie popodcinać gałęzie. Będzie nas ok 4 osób więc 2 zajmie się altaną i 2 chwastami- jakoś się uda Co do założenia własnego wątku- nie za bardzo wiem gdzie go umieścić a chętnie podzielę się stopniowymi wynikami pracy
- LaViol
- 500p
- Od: 11 lip 2010, o 17:16
Własne wątki o ogrodach tu: http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=2
Zakładaj i pokazuj
Zakładaj i pokazuj
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
-
- 500p
- Od: 26 sie 2010, o 15:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
Zazdroszczę wam tej działeczki tak tak małe pieniądze, ja jestem właśnie na etapie kupna działki 300m + drewniany domek ale jej koszt to 17 500 + opłaty członkowskie 1300zł.
Wracając do tematu to zacznijcie może najpierw od wyrwania wszystkiego co się da jak się teren oczyści to pózniej pewnie pójdzie łatwiej.
Zazdroszczę wam tej działeczki tak tak małe pieniądze, ja jestem właśnie na etapie kupna działki 300m + drewniany domek ale jej koszt to 17 500 + opłaty członkowskie 1300zł.
Wracając do tematu to zacznijcie może najpierw od wyrwania wszystkiego co się da jak się teren oczyści to pózniej pewnie pójdzie łatwiej.
-
- 500p
- Od: 26 sie 2010, o 15:39
Hej i jak po radzie Macie już działeczkę
Witam!
Jesteśmy z mężem bardzo początkującymi działkowiczami.W związku z tym mamy dużo pytań i liczymy że na tym forum znajdziemy na nie odpowiedzi i przychylni forumowicze nam pomogą.
Od miesiąca mamy działkę,a nawet dwie bo każda ma po 3 ary. Oto zdjęcia
Część koło "altanki" jest już skoszona i kawałeczek skopany. Mam pytanie jak wyrównać teren po kopaniu,czy może jest jakiś sprzęt który kopanie,wyrównywanie by ułatwił?
wiem, że może to głupie pytanie ale po prostu sie na tym nie znam: glebogryzarkę to użyć po przekopaniu działki czy zamiast kopania? a można np. do wyrównania i rozbicia grud użyć czegoś takiego:
czyli samą glebogryzarkę bez przekopywania szpadlem?
Jesteśmy z mężem bardzo początkującymi działkowiczami.W związku z tym mamy dużo pytań i liczymy że na tym forum znajdziemy na nie odpowiedzi i przychylni forumowicze nam pomogą.
Od miesiąca mamy działkę,a nawet dwie bo każda ma po 3 ary. Oto zdjęcia
Część koło "altanki" jest już skoszona i kawałeczek skopany. Mam pytanie jak wyrównać teren po kopaniu,czy może jest jakiś sprzęt który kopanie,wyrównywanie by ułatwił?
wiem, że może to głupie pytanie ale po prostu sie na tym nie znam: glebogryzarkę to użyć po przekopaniu działki czy zamiast kopania? a można np. do wyrównania i rozbicia grud użyć czegoś takiego:
czyli samą glebogryzarkę bez przekopywania szpadlem?
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Tak - glebogryzarka zrobi to lepiej, szybciej, głębiej i dokładniej niż szpadel.
to jeszcze o coś spytam: a jak działka jest nierówna,ma dziury,dołki i pniaki po drzewach to glebogryzarka da rade?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 27 mar 2012, o 21:43
Witaj
My również nabyliśmy działeczkę w podobnym stanie co Twoja Wkrótce przedstawię jak się powoooli zmienia
Z własnego doświadczenia wiem że glebogryzarka nie da rady z dołkami itp. Sam wypróbowałem na swojej działce. Narobiłem się a skutki były opłakane. Razem z żoną znaleźliśmy kółko rolnicze w okolicy i przyjechał rolnik traktorem. Najpierw przeorał, następnie glebogryzarką przejechał i jest równo. Tylko że nasza działeczka była (i jest, oprócz jednej brzozy) pusta więc miał pole manewru
My również nabyliśmy działeczkę w podobnym stanie co Twoja Wkrótce przedstawię jak się powoooli zmienia
Z własnego doświadczenia wiem że glebogryzarka nie da rady z dołkami itp. Sam wypróbowałem na swojej działce. Narobiłem się a skutki były opłakane. Razem z żoną znaleźliśmy kółko rolnicze w okolicy i przyjechał rolnik traktorem. Najpierw przeorał, następnie glebogryzarką przejechał i jest równo. Tylko że nasza działeczka była (i jest, oprócz jednej brzozy) pusta więc miał pole manewru