Passiflora (męczennica, marakuja) - sadzonkowanie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 sie 2010, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Passiflora (męczennica, marakuja) - sadzonkowanie
Witam. Też jestem paromiesięczną posiadaczką passiflory. Cały post przeczytałam z zainteresowaniem ale niestety u mnie nie ma ani jednego kwaiatka. Co prawda rośnie w górę ale bez kwiatów. Myślałam że one kwitną tylko w okolicach lutego? Teraz stoi na balkonie ale słyszałam że zimować powinna w domu.
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
Mirko, moje Passiflory najobficiej zawsze kwitną sierpniem i początkiem września.
Oberwij jej sam czubeczek i podlej nawozem. W jaką strone masz skierowany balkon?
Jak zaczyna robić się chłodniej to znosze swoje Passiflory do suteren i zaczynam oszczędnie podlewać. Przez całą zimę zrzucają listki, zaś w marcu obcinam solidnie zostawiając 1/4 rosliny i zaczynam podlewać.
Oberwij jej sam czubeczek i podlej nawozem. W jaką strone masz skierowany balkon?
Jak zaczyna robić się chłodniej to znosze swoje Passiflory do suteren i zaczynam oszczędnie podlewać. Przez całą zimę zrzucają listki, zaś w marcu obcinam solidnie zostawiając 1/4 rosliny i zaczynam podlewać.
Jak pisałem,moja incarnata,nie chce owocować.Chętnie zamienię sadzonkę mojej,na obcą
incarnatę,może potrzebuje obcego pyłku do zapylenia.Nie pomaga nawet ręczne zapylanie,
taka uparta.
incarnatę,może potrzebuje obcego pyłku do zapylenia.Nie pomaga nawet ręczne zapylanie,
taka uparta.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 sie 2010, o 08:45
Balkon mam skierowany na południowy zachód czyli od godz 11 do samego zachodu mam słońce na balkonie. Cieszę się że mam jeszcze w tym roku szanse na kwity bo słyszałam że są piękne. tak więc czekam na pojawienie się tych cudów jak nie w tyr roku to w nastepnym na pewno mam nadzieję, I dziękuja za wskazówki teraz będe wiedziała jak się o nią zatroszczyć.
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
Mirko, szanse na kwitnienie jeszcze w rym roku jak bardziej są. U mnie nadal zawiązują się pączki.
Mirzan, owoce jakiejkolwiek passiflory są chyba w naszym klimacie rzadkością. Poza P.Suberosa od Mely, która zawiązuje owoce na niemalże każdym kwiecie to nie doczekałem się owocu, a mam sporą kolekcje kwitnących passiflor.
Mirzan, owoce jakiejkolwiek passiflory są chyba w naszym klimacie rzadkością. Poza P.Suberosa od Mely, która zawiązuje owoce na niemalże każdym kwiecie to nie doczekałem się owocu, a mam sporą kolekcje kwitnących passiflor.
Hello. Jestem tu nowa ;p Zasiałam w połowie sierpnia, przed kilkoma dniami wyszły dwie na trzy na razie fajnie rosną trzymam pod butelką żeby miały ciepło jak w foliaku ;p w sumie stoją w mieszkaniu ale w środku nie jest aż tak ciepło - zwłaszcza przy oknie w czasie wietrzenia, zobacze co z tego wyjdzie. Na razie maja ok 4cm.
Męczennica Błękitna
Witam.
Wlaśnie ów pnącze zaczęło mi kiełkować w doniczce. Czy ktoś z Was ma już to cudo u siebie? Jakieś porady, albo wskazówki? Bardzo mnie ta roślina zaciekawiła.
Wlaśnie ów pnącze zaczęło mi kiełkować w doniczce. Czy ktoś z Was ma już to cudo u siebie? Jakieś porady, albo wskazówki? Bardzo mnie ta roślina zaciekawiła.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Męczennica Błękitna
Chyba szybszym sposobem doczekania się jej pięknych kwiatów, jest zakup sadzonki w "Biedronce", co roku wiosną je tam można spotkać.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a#p2278978
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a#p2278978
WITAJCIE!!!
odświeżam temat, bo wiosna niedługo
ja żyją wasze Passiflorki??
budzą sie do życia??
odświeżam temat, bo wiosna niedługo
ja żyją wasze Passiflorki??
budzą sie do życia??
Mój ZIELONY ŚWIAT http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=51824" onclick="window.open(this.href);return false;
ALE OKAZY!!!
PIĘKNE!!!
ja wczoraj byłam na polowaniu w sklepie
poszłam tylko po podstawki...
a wyszłam z nową koleżanką...
Uploaded with ImageShack.us
może zakwitnie
chyba zrobię dziś fotki moim Passiflorkom i pokażę jak moje się trzymają
PIĘKNE!!!
ja wczoraj byłam na polowaniu w sklepie
poszłam tylko po podstawki...
a wyszłam z nową koleżanką...
Uploaded with ImageShack.us
może zakwitnie
chyba zrobię dziś fotki moim Passiflorkom i pokażę jak moje się trzymają
Mój ZIELONY ŚWIAT http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=51824" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 100p
- Od: 21 paź 2009, o 12:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy Ktoś ma na "zbyciu" sadzonki passiflory????Chętnie przygarnę