Buszując po parapetach...
- renata_22
- 200p
- Od: 25 mar 2010, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Buszując po parapetach...
Agnieszko Dawalię i ciemnotkę dostałam na targach ogrodniczych które odbywają się raz w roku (niestety ) , jak zobaczyłam te włochate nóżki to ani przez chwilę się nie zastanawiałam a kosztowała tylko 9 zł... Tą duffy dostałam w lidlu, Adiantum kiedys w Obi, pozostałe dość pospolite...Wszystkie są młodziutkie nie wiem czy będę je rozmnażac już tej wiosny, zobaczymy jak przetrwają zimę.... ogólnie paprotek odmianowych jest jak na lekarstwo, również niestety A dzisiaj upolowałam bęgonię, jeszcze nie wiem co to za odmiana ale ma takie zakręcone listki jak muszla ślimaka...
Pozdrawiam Renata ...
Doniczkowce w przeglądzie...
- pati000
- 500p
- Od: 28 maja 2009, o 16:50
- Kontakt:
Witaj
Paprotki ci świetnie rosną, aż pozazdrościć ;) A kicia prześliczna
Paprotki ci świetnie rosną, aż pozazdrościć ;) A kicia prześliczna
- renata_22
- 200p
Madziu Bardzo dziękuję Bardzo mi miło ze zauważyłaś takie szczegóły, dla mnie one są bardzo ważne bo jestem dość dokładna i skrupulatna (czasem aż do przesady, chyba to jednak wada ).. Estetyka również ważna, dlatego te podstawki i doniczki - obowiązkowo białe... Kamyki staram się polewać wodą bez wapnia (chociaż zwykła odstaną też się zdarza) no i płucze je od czasu do czasu jak robią się brudne...
Pati Witam ciesze się że Tobie również kicia się podoba
Pati Witam ciesze się że Tobie również kicia się podoba
Pozdrawiam Renata ...
- renata_22
- 200p
Oto kolejne kwiatki do oglądania... Difebachia zakupiona w biedronce kilka miesięcy temu - bardzo dobrze rośnie...
Ten grudnik w luty zabrałam ze stancji znajomych, był o połowę mniejszy i bardziej zółty niz zielony... Kwitnie na różowo (miał jeden kwiat), trochę się pomarszczył ale to chyba przez spoczynek który powinien się już kończyć? Trzeba jakiś specjalnych zabiegów żeby zakwitł? Czytałam że musi mieć przez kilka tygodni obniżoną temperaturę i należy go zaciemniać wieczorem żeby zawiązał pąki...
Te zaszczepki pochodzą od rośliny którą zastałam w bardzo złym stanie była dosyć spora ale większość liści była żołta i opadała przy dotknęciu, po wyjęciu z doniczki okazało się że korzenie były całkowicie zgnite zostały tylko dwie cienkie niteczki... Pobrałam zaszczepki reszta poszła do kosza...
Ten grudnik w luty zabrałam ze stancji znajomych, był o połowę mniejszy i bardziej zółty niz zielony... Kwitnie na różowo (miał jeden kwiat), trochę się pomarszczył ale to chyba przez spoczynek który powinien się już kończyć? Trzeba jakiś specjalnych zabiegów żeby zakwitł? Czytałam że musi mieć przez kilka tygodni obniżoną temperaturę i należy go zaciemniać wieczorem żeby zawiązał pąki...
Te zaszczepki pochodzą od rośliny którą zastałam w bardzo złym stanie była dosyć spora ale większość liści była żołta i opadała przy dotknęciu, po wyjęciu z doniczki okazało się że korzenie były całkowicie zgnite zostały tylko dwie cienkie niteczki... Pobrałam zaszczepki reszta poszła do kosza...
Pozdrawiam Renata ...
- Baryczka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Renatko zajrzałam do Ciebie i koniecznie musiałam coś napisać- Twoje paprotki są piękne! Masz do nich rękę, szczególnie, że zauważyłam, że mieszkasz w bloku- nie masz problemu z suchym powietrzem, gorącymi kaloryferami? Ja trochę boję się paproci, właśnie ze względu na tę wilgotność, choć uprawa storczyków raczej mi się udaje Jedynie mojej Mamie paprocie rosną jak u Ciebie.
Każda Twoja roślina zdaje się być na swoim miejscu, pięknie wyeksponowana, wspaniała Parapet świetnie zazieleniony- takie lubię najbardziej
Co do grudnika zajrzyj tutaj, na pewno znajdziesz ciekawe i przydatne informacje
Będę zaglądać, bo Twoje paprocie mnie zauroczyły!
Każda Twoja roślina zdaje się być na swoim miejscu, pięknie wyeksponowana, wspaniała Parapet świetnie zazieleniony- takie lubię najbardziej
Co do grudnika zajrzyj tutaj, na pewno znajdziesz ciekawe i przydatne informacje
Będę zaglądać, bo Twoje paprocie mnie zauroczyły!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- chan-dzia
- Od: 4 maja 2010, o 12:45
Dzięki Reniu za opis pielegnacji kaladium.renata_22 pisze:Agnieszko Dawalię i ciemnotkę dostałam na targach ogrodniczych które odbywają się raz w roku (niestety ) , jak zobaczyłam te włochate nóżki to ani przez chwilę się nie zastanawiałam a kosztowała tylko 9 zł... Tą duffy dostałam w lidlu, Adiantum kiedys w Obi, pozostałe dość pospolite...Wszystkie są młodziutkie nie wiem czy będę je rozmnażac już tej wiosny, zobaczymy jak przetrwają zimę.... ogólnie paprotek odmianowych jest jak na lekarstwo, również niestety A dzisiaj upolowałam bęgonię, jeszcze nie wiem co to za odmiana ale ma takie zakręcone listki jak muszla ślimaka...
Begonia śliczna , też na taką poluję,ale na razie bezskutecznie.
- renata_22
- 200p
Aniu Begonię kupiłam w Obi, przywieźli sporo odmian - ta spodobała mi się najbardziej... Była promocja 8 zł
Baryczka Te odmiany paproci jakie mam wcale nie potrzebuja specjalnie dużej wilgotności powietrza, dawalia nawet nie lubi za dużo wody... Tylko ciemnotka sprawia czasem problemy bo zasychają jej pędy i żółkną listki a reszta trzyma się dobrze... Żeby podnieść im wilgotność trzymam wszystkie kwiaty które jej wymagają na jednym parapecie razem z podstawkami wypełnionymi wodą i keramzytem - tworzy się wtedy taki mikroklimat i rośliny razem lepiej się czują i trzymają większą wilgotność... Zima przede mną i szykuje specjalne miejsce dla paprotek żeby mi nie zmarniały bo np Adiantum ostatniej zimy padło - zostały tylko korzenie...
Zakupiłam nowa paprotkę do kolekcji, jak odszukam co to za gatunek to wstawię zdjęcie
Baryczka Te odmiany paproci jakie mam wcale nie potrzebuja specjalnie dużej wilgotności powietrza, dawalia nawet nie lubi za dużo wody... Tylko ciemnotka sprawia czasem problemy bo zasychają jej pędy i żółkną listki a reszta trzyma się dobrze... Żeby podnieść im wilgotność trzymam wszystkie kwiaty które jej wymagają na jednym parapecie razem z podstawkami wypełnionymi wodą i keramzytem - tworzy się wtedy taki mikroklimat i rośliny razem lepiej się czują i trzymają większą wilgotność... Zima przede mną i szykuje specjalne miejsce dla paprotek żeby mi nie zmarniały bo np Adiantum ostatniej zimy padło - zostały tylko korzenie...
Zakupiłam nowa paprotkę do kolekcji, jak odszukam co to za gatunek to wstawię zdjęcie
Pozdrawiam Renata ...
- renata_22
- 200p
Pustawo w tym moim wątku... Przedstawiam nową paprotkę, nie mam za dużo informacji na jej temat, podobno to gatunek z tych bardziej wymagających i lubiących ciepło... Przy dobrych warunkach może dorastać do 1 m tworząc wiecznie zielone krzaczki, zobaczymy czy uda mi się ją utrzymać w dobrym stanie... Trzymajcie kciuki
A tu jeszcze kalatea w czasie wypuszczania nowego liścia, fajne są te ruloniki...
Byłam na targach staroci i zakupiłam kilka rzeczy, między innymi te gliniane doniczki po 2 zł... Jakoś mi sie spodobały
A tu jeszcze kalatea w czasie wypuszczania nowego liścia, fajne są te ruloniki...
Byłam na targach staroci i zakupiłam kilka rzeczy, między innymi te gliniane doniczki po 2 zł... Jakoś mi sie spodobały
Pozdrawiam Renata ...
- pati000
- 500p
- Kontakt:
Doniczki mi trochę z antykiem kojarzą. Bardzo fajne
- chan-dzia
- Od: 4 maja 2010, o 12:45
Doniczki bardzo fajne.
Może we wtorek jeszcze bedą ,bo jutro nie dam rady tam jechać,no chyba,że damrenata_22 pisze:Aniu Begonię kupiłam w Obi, przywieźli sporo odmian - ta spodobała mi się najbardziej... Była promocja 8 zł
- renata_22
- 200p
Pati W końcu kupiłam je na targach staroci więc nawet powinny wyglądać antycznie Na pewno są stare bo z prawdziwej gliny, trzeba się z nimi delikatnie obchodzić - są trochę popękane... Zamierzam je odnowić...
Aniu Mam nadzieję że uda Ci się kupić tą begodnie skoro jej szukasz...
Aniu Mam nadzieję że uda Ci się kupić tą begodnie skoro jej szukasz...
Pozdrawiam Renata ...
- pati000
- 500p
- Kontakt:
Może da się je jakoś pomalować