Solary- dofinansowanie?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
esder
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 lip 2009, o 22:18

Re: Solary- dofinansowanie?

Post »

Opcja 1: W sterowniku można płynnie ustawić temperaturę maksymalną zbiornika po osiągnięciu której wyłącza się całkowicie pompa do momentu spadku temperatury. Ale chyba nie ma za bardzo możliwości aby ta woda się zagotowała, w ciągu 2 lat ani razu nie przekroczyła 55 stopni (wtedy było na zewnątrz 36), aha i chyba minimalny zbiornik pod solary jaki widziałem to 300 litrów.

Opcja 2: Włazimy na dach i przykrywamy kolektor prześcieradłem / tekturą lub czymś innym co zahamuje promienie słoneczne, i wyłączamy z prądu sterownik z pompą.
piotr10
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 sie 2010, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zamieszczam link do tabeli, w której znajdują się wyliczenia na temat tego, jak szybko zwróci się inwestycja w solary - z i -bez dofinansowania z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska:

http://www.gramwzielone.pl/index.php/zi ... wg-NFOSiGW

Na portalu Gramwzielone.pl jest też więcej informacji nt. dopłat do kolektorów słonecznych
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Noooo, w moim przypadku - 20 lat! I po sprawie! Dzięki Piotrze za linka.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja ostatnio interesuję się dopłatami do solarów.Odwiedziło mnie kilku panów/przedstawiciele firm zajmujący się montażem tych urządzeń/ oferty były różne ale dużej rozbieżności cenowej nie było. Jeżeli chodzi o dopłaty to mają być w postaci kredytu udzielanego przez BOŚ,BPS i Banki Spółdzielcze .Firmy które oferowały mi swoje usługi zobowiązywały się do dostarczenia całej dokumentacji potrzebnej aby uzyskać takie dofinansowanie. W momencie podjęcia decyzji o realizacji projektu firma dostarcza mi dokumenty a ja je składam do banku/byli tacy co sami składali a ja czekam na decyzję/ i czekam na decyzję cz dostanę refundację cz nie ,jeżeli tak to przystępujemy do prac.Jeżeli chodzi o panele to podobno są zalecane płaskie ponieważ rurowe czy też próżniowe potrafią się rozszczelniać i glikol wycieka czy odparowuje.Znajomy ma taką instalację od kilku lat w gospodarstwie agroturystycznym i bardzo sobie chwali. Jeżeli chodzi o czas kiedy wyjeżdżamy i nie zużywamy wody to istnieje możliwość ustawienia systemu na na tzw. opcję wakacyjną i wtedy system sam się chłodzi.Niezbędną rzeczą jest postawienie UPS-a.
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

jola1 pisze:Jeżeli chodzi o czas kiedy wyjeżdżamy i nie zużywamy wody to istnieje możliwość ustawienia systemu na na tzw. opcję wakacyjną i wtedy system sam się chłodzi. Niezbędną rzeczą jest postawienie UPS-a.
No ale takiej opcji standardowy system nie zakłada. Dobry UPS to koszt ok 2000 zł ( co parę lat trzeba wmienić w nim baterie), automatyka nie wiem ile, ale pewnie wiecej niż 100 zł :wink: I tak grosz do grosza ... No ale oczywiście żadna reklama solarów o tym nie wspomina :wink:

I popraw mnie jeśli się mylę, ale dofinansowanie dotyczy KREDYTU na solary, a nie ich samych? Bo mi wychodzi na to, że zarabiają na tym banki, a nie użytkownicy.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dofinansowanie dotyczy rzeczywiście kredytu na solary a właściwie wielkość dofinansowania zależy od powierzchni solarów.Niektóre banki mają zapis że możesz wziąć kredyt i następnego dnia go spłacić bez dodatkowych konsekwencji.
kilervirago
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 paź 2008, o 15:45

Post »

Czy wiecie może ,czy jest jakieś dofinansowanie do zakupu solarów za gotówkę ? Jakoś banki wolę omijać szerokim łukiem... :roll:
maniak rowerów ,ekologii i wegetarianizmu.
atommy
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 wrz 2010, o 07:49

Post »

Z tego co się orientuję na solary dofinansowanie można dostać tylko poprzez banki.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

No i nikt tu nie napisał, że dofinansowanie jest, ale tylko na solarne grzanie wody użytkowej, a już na kolektory wspomagające sieć elektryczną - nie. Hm...

Ciekawy tekst jest też tu:
- Po kredyt z dopłatą na zakup kolektorów słonecznych trzeba czekać w społecznej kolejce (Gazeta Prawna)

A tu mamy jeszcze ciekawszy link:
- Dostałem dofinansowanie do kolektorów słonecznych - szczególnie posty Aneczki i Liwko 8-)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Agnieszka W.
200p
200p
Od: 23 wrz 2009, o 09:29
Kontakt:

Post »

Dzisiaj moi Teściowie zawożą już f-rkę do banku. BOŚ.
Oczywiście kredyt dofinansowany. Dofinansowanie ma "dotrzeć" do banku nie później niż 3 m-ce po realizacji.
Ogólnie trochę zamieszania było w banku, bo firma superowa się trafiła.

Na razie ok , rodzice b.zadowoleni. :wit
robert1981
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 lut 2011, o 19:10

Post »

widzę że dawno nikt tutaj nie zaglądał, a wiele się zmieniło w samym programie, teraz np można jawnie ubiegać się o dofinansowanie na wspomaganie ogrzewania (wcześniej takiego zapisu nie było, choć instalatorzy i tak swoje robili ;)

ja podłączyłem zestaw z firmą kolektoryzdotacji.pl i ją polecam, mam ciepłą wodę. Ale z tego co wiem to na rynku pełno takich firm, wystarczy w google wpisać.

czy ktoś może wie czy faktycznie te kolektory zwrócą się w ciągu 6 lat przy stosowaniu prądu do ogrzewania wody? mi samemu nie chce się wierzyć, choć kto wie wszystko drożeje a słońce nie - ale może powstanie taki podatek ;)

r
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

Pierwszy post na forum i od razu rekomendacja. Nie, to wcale nie jest spam ;:224
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Kontakt:

Post »

Że też jeszcze niektóre firmy próbują reklamy w ten sposób. Przecież efekt na forum jest odwrotny bo zawsze będzie napisane że to spam i żałosna próba zrobienia ludzi w wała.
Nic tylko pogratulować umysłu z grupy "bogowie marketinga"

A solary dopóki nie stanieją to nie zdecyduje się bo w zimie wode ogrzewam z pieca węglowego CO a na lato kubik drzewa za 150zł rozwiązuje sprawe. I tak ma dużo ludzi na wsiach...
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
karolina12
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 lut 2011, o 10:36

Post »

Przy dopłacie 80% może się opłacać.przy dopłacie koszt jest wyzszy ..gmina ma umowe z firmą dodatkowe opłaty co roku na niby konserwacje odsetki od kredytu wiosną mznaznalezc firme która zrobi to taniej bez dofinansowania.Lepiej się zastanowic,czy solar wytrzyma 30lat(znajdziesz wtedy producenta) czyraczej 10lat,atojest dobry wynik. Jeszcze jedno sprawdz czy sie oplaca w Grecji i będziesz miał odpowiedż. karolina 12
Pozdrawiam karolina12
Pitoleusz
200p
200p
Od: 25 wrz 2010, o 18:03

Post »

A czy ktoś z Was wie, jaka jest wydajność takie solara? Owszem, w hotelach to się sprawdzi, tam gdzie zużywa się dużo ciepłej wody, ale już nawet dla 5 osobowej rodziny staje się to bajerem i nigdy się nie zwróci. Dlaczego? Po pierwsze, żywotnośc paneli to maks. 10 lat, dodatkowo co 2-3 lata trzeba wymienić regolit. Jeśli ktoś umie samemu to mniejszy ból. Zresztą, wyliczono, że realna wysokość dopłaty nigdy nie wyniesie więcej niż 20%. Moim zdaniem do domów, a już w szczególności letnich w zupełności wystarczą i zdadzą egzamin przepływowe, elektryczne podgrzewacze, a jeśli chodzi o stronę finansową to zdecydowanie biją solary. Ekologia zawsze kosztuje. Pamiętać trzeba przede wszystkim, że solary są UZUPEŁNIENIEM instalacji CWU, a nie jedynym źródłem, szczególnie w Polsce i krajach podobnych.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”