Niekonwencjonalne środki ochrony roślin

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Niekonwencjonalne środki ochrony roślin

Post »

Prawdopodobnie mleko rozcieńczone z wodą działa na mszyce.Opryskiwałam różę jadalną, podziałało połowicznie . :wink:
Green Tea
100p
100p
Od: 20 mar 2010, o 08:21

Post »

Coca-cola świetnie likwiduje mszyce :heja sprawdzone :lol:
"Ogrodnik wspiął się - istny drozd w waciak odziany - na szczyt drzewa,
łącząc tym samym niby most to, co dwunogie, z tym, co śpiewa."
Josif Brodski "Ogrodnik"
niedobry
200p
200p
Od: 26 kwie 2008, o 14:35

Post »

Asik78 i jak pomidorki? oprysk skuteczny? musisz go niestety dość regularie i często stosować...min. raz na tydzień
Awatar użytkownika
image
200p
200p
Od: 23 lip 2010, o 16:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam, wypróbowałam mleko, serwatkę i gnojowicę z pokrzywy . Rewelacja!!!!! Po serwatce mszycy ani śladu a mleko i gnojowica sprawiła że moje pomidorki pierwszy raz wygladaja zdrowo i pięknie rosną.
Pozdrawiam .
Pozdrawiam! Róża
Green Tea
100p
100p
Od: 20 mar 2010, o 08:21

Post »

cd.
Krycha pisala o spulchnianiu gleby i parowaniu... Krycho, masz calkowitą rację, spulchnienie wierzchniej warstwy zapobiega parowaniu. Wiem to od dawna, od zawodowego, utytuowanego ogrodnika, powiedzial mi, że w glebie podczas wysychania tworza sie mikroskopijne kanaliki, którymi woda odparowuje, zruszenie wierzchniej wartwy ziemi przerywa te kanały i opóźnia odparowanie wody.
"Ogrodnik wspiął się - istny drozd w waciak odziany - na szczyt drzewa,
łącząc tym samym niby most to, co dwunogie, z tym, co śpiewa."
Josif Brodski "Ogrodnik"
wolodi
100p
100p
Od: 26 lis 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Proponuje poczytać np. o pyretroidach.
I należy pamiętać że jak coś jest pochodzenia naturalnego
to oznacza że jest zdrowe - bzdura totalna.
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2009, o 08:31
Kontakt:

Post »

Witam, w kalendarzu biodynamicznym Witolda Czuksanowa na 2011 r jest przepis na miksturę na kędzierzawość brzoskwiń, raka bakteryjnego wywołującego gumozę i może inne choroby grzybowe, bo generalnie składnik tej mikstury ma silne działanie przeciwgrzybowe i jest to mikstura dopuszczona w sadach ekologicznych (sprawdzałam w wykazie). Czy ktoś ją stosował?, czy coś wiecie na ten temat? ania
ania1590
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam, może jak podam skład tej mikstury to ktoś się odezwie- za Czuksanowem: na 1 l wody szczypta siarczanu miedzi, 2 łyżeczki mydła potasowego i trochę denaturatu. Podobno ma silne działanie przeciwgrzybowe.
ania1590
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Też chcialam się coś dowiedzieć o siarczanie miedzi, zdaje się ze zabija mączniaki.
Może nadaje się do stosowania w fazie bezlistnej.
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Pan Witold Cz. podaje przepis w swojej książce "Wpływ księżyca 2011" jako środek do oprysku wczesnowiosennego na kędzierzawość brzoskwini, torbiel śliw, raka bakteryjnego.
ania1590
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 17:26

Post »

wolodi pisze:Mleko nie pomoże ani na mączniaka, ani tym bardziej na mączlika szklarniowego. Może wykazywać pewne właściwości ochronne. Np. bywa stosowane przez producentów do ochrony przed infekcjami wirusowymi. Natomiast nie pomoże, gdy już wystąpiła choroba, ani tym bardziej nie pomoże w zwalczaniu szkodników - zwłaszcza dość trudnego szkodnika jakim jest mączlik.
Natomiast z preparatów całkowicie nieszkodliwych dla stałocieplnych i szeroko dostępnych polecam:
Miedzian
Preparaty siarkowe
Biochikol
Grevit
Bioczos
Chemik ze mnie żaden, ale kwas mlekowy zawarty w mleku, jest ponoć jednym z podstawowych składników EM-ów (efektywnych mikroorganizmów). A ich skuteczność, przede wszystkim prewencyjna ( przeciwwirusowa i przeciwgrzybowa) jest na świecie potwierdzona.

wolodi. Obecnie jestem na etapie tworzenia na własny użytek ochronnych preparatów wieloskładnikowych. Stąd moje pytanie: czy polecane powyżej przez Ciebie nieszkodliwe preparaty można ze sobą łączyć, również z innymi roślinnymi środkami ochrony (skrzyp, pokrzywa, piołun, żywokost), i co bardzo istotne, czy te już wymieszane można łączyć z EM-ami?
Mieszanie oczywiście w celu wzmocnienia ich skuteczności i zwiększenia wszechstronności.
Zastrzegam, nie siedzę w tym temacie, ale nie znam preparatu zawierającego jednocześnie np.czosnek i grejpfrut lub EM-y pomieszane z czymkolwiek (choć wiem, że można to robić z roślinnymi) - stąd moje wątpliwości. Jedyny znany mi "mieszaniec" to mydło potasowe mieszane z roślinnymi. Wiem, że takie domorosłe mieszanki należy stosować z b.dużą ostrożnością, wcześniej próbne testy, itp. Tu na forum mało kto to robi (cena na pewno jest dużą przeszkodą), dziwne że producenci również prawie wcale. Każda uwaga bardzo cenna.
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mleko stosowałam na brzoskwinie przeciwko kędzierzowatości, a przy okazji i na pozostałe drzewa, żeby wypryskać to co zostało w opryskiwaczu. Wszystko rosło zdrowe i piękne. Wczoraj były świetne warunki do oprysków wczesnowiosennych, bezwietrznie i temp. 7oC więc wypróbowałam mieszankę W.Czuksanowa opartą na siarczanie miedzi. Mam tylko pytanie: czy szczypta siarczanu na 1 l wody jest odpowiednim stężeniem na kędzierzawość, przecież miedzian stosuje się w dużym stężeniu. Czyżby siarczan miedzi miał silniejsze działanie grzybobójcze?
ania1590
Awatar użytkownika
image
200p
200p
Od: 23 lip 2010, o 16:53
Kontakt:

Post »

Witam,
czy ktoś próbował stosować nawóz gołębi? jeżeli tak to co trzeba z nim zrobić? :wit
Dostałam od znajomego worek nawozu i nie mam zielonego pojęcia jak go wykorzystać :roll:
Pozdrawiam! Róża
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”