Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p
Od: 5 kwie 2009, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róża pustyni

Post »

mi te liście wyglądają na jakąś chorobe grzybową... Czy on były twarde? i Kruche?
TARNÓW - POLSKI BIEGUN CIEPŁA - MOJE MIASTO :)
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
kaksa266
50p
50p
Od: 3 cze 2008, o 09:45

Post »

Witam
Nie byly twarde i kruche były normalne jak liscie u zdrowej rosliny a jeśli chodzi o kolor i wielkosc to nawet ladniejsze jedynie ten ksztalt :(
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje zdanie jest takie. Kilka razy na moich różach także pojawiały się takie zdeformowane liście. Dalszą koleją rzeczy one usychały, pojawiały się następne - już nie zdeformowane - i tak dalej. Nie uważam tego ani za chorobę grzybową ani za wystąpienie jakiegoś szkodnika. Uważam, że przyczyną wystąpienia takich liści jest albo za dużo albo za mało wody w danym etapie rozwoju - przelanie lub przesuszenie. Jak zauważyłem u siebie - w okresie brzydkiej, pochmurnej i deszczowej pogody z niską temperaturą, kiedy rośliny były podlane na maksa i ziemia przez ten okres niepogody była mokra - właśnie wtedy niektóre nowe liście przyjmowały taką postać. W przypadku rośliny Kaksy - raczej wpływ na to mogło mieć częściowe przesuszenie (duża doniczka). Myślę, że dobrze zrobiłaś przycinając roślinę.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
beatek32
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 sie 2010, o 16:02

Post »

Witam . Czytam to forum juz od jakiegoś czasu . Nie odzywałam się bo po prostu nie było po co . Dziś otrzymałam paczuszkę z nasionkami róży a ziemię mam przygotowaną od wczoraj :D. Moje nasionka moczą się właśnie w termosie z ciepłą wodą i na 9 wrzuconych 6 opadło już na dno :)
Chciałam się zapytać czy można posiane nasionka trzymać w podświetlanym akwarium. Tam warunki byłyby chyba fajne nie licząc tego że światło bądź co bądź jest sztuczne . Wysypałam tam troszkę żwirku , wlałam odrobinę wody no i wkładam po kolei pojemniczki z tym co wysiałam . na razie nie mam żadnych wschodów bo sieję dopiero od kilku dni roślinki egzotyczne a one jak wiadomo potrzebują trochę czasu na wykiełkowanie , na noc wyłączam oświetlenie a żeby utrzymać temperaturę w miarę wysoką wkładam słoik z gorącą wodą, co daje też sporo wilgoci . Czy można w ten sposób coś ,,wykluć,,?
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ojejku, ale Ty o nie dbasz! Powinny odwdzięczyć się na maksa. Ja o swoje adenia nawet w 1/10 tak nie dbałam, ale jakoś trzymają się. Podziwiam Cię.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Rzeczywiście "kosmiczne" warunki. Do samego "wyklucia" się siewek mogą być ale potem już nie wolno się tak cackać bo je zmarnujesz - od tej wilgoci po prostu zginą. To jest przecież sukulent i pustynna roślina - trzeba od razu po wzejściu zacząć je hartować i przyzwyczajać do normalnych warunków..

Administratora lub Moderatora prosimy o założenie wątku nr 2, w tym można się już pogubić i ciężko jest kogoś odsyłać lub dawać przykłady z poprzednich stron.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Karpek, a może Ty założysz nowy wątek, jako największy fachowiec od Adenium ;:136
Autorki wątku prawie od roku nie było na forum, pewnie chwilowo nieosiągalna ;:224
Co na mój pomysł sznowne koleżeństwo?
beatek32
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 sie 2010, o 16:02

Post »

Witajcie ! No właśnie wczoraj się zastanawiałam co potem jak już coś się pokaże , teraz już wiem że trzeba toto wyjąc z inkubatora :P. Termin siewu trochę nie taki i chociaż mam sporo okien południowych to słońca na pewno dużo nie ujrzą . Myślę już jak dzieciakom skubnąć lampki bo maja takie fajne z długimi żaróweczkami -ale ten numer chyba nie przejdzie :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zapraszamy serdecznie do Części 2 wątku dotyczącego tej pięknej rośliny
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”