Solary- dofinansowanie?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Solary- dofinansowanie?

Post »

Dzięki esder za odpowiedź. Twój komentarz wyleczył mnie w 100 % z kolektorów.
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję bardzo za odpowiedź.
No i tak sobie to właśnie wyobrażałem :wink:
Jeśli można to spytam się jeszcze o jedną rzecz. Co robisz z solarami jak np wyjeżdżasz na urlop i nie ma w ogóle zużycia wody? Nie bardzo potrafię sobie wyobrazić działanie czegoś takiego gdy ktoś ma mały zasobnik na wodę. W pewnym zakresie temperaturę wody dostarczanej z paneli da się zrekompensować za pomocą zaworu trójdrożnego (potrzebna automatyka), ale co w sytuacji, gdy cały zasobnik wypełni się wodą o temperatrze dla niego maksymalnej, a solary nadal będą ją grzać?
esder
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 lip 2009, o 22:18

Post »

Opcja 1: W sterowniku można płynnie ustawić temperaturę maksymalną zbiornika po osiągnięciu której wyłącza się całkowicie pompa do momentu spadku temperatury. Ale chyba nie ma za bardzo możliwości aby ta woda się zagotowała, w ciągu 2 lat ani razu nie przekroczyła 55 stopni (wtedy było na zewnątrz 36), aha i chyba minimalny zbiornik pod solary jaki widziałem to 300 litrów.

Opcja 2: Włazimy na dach i przykrywamy kolektor prześcieradłem / tekturą lub czymś innym co zahamuje promienie słoneczne, i wyłączamy z prądu sterownik z pompą.
piotr10
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 sie 2010, o 11:37

Post »

Zamieszczam link do tabeli, w której znajdują się wyliczenia na temat tego, jak szybko zwróci się inwestycja w solary - z i -bez dofinansowania z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska:

http://www.gramwzielone.pl/index.php/zi ... wg-NFOSiGW

Na portalu Gramwzielone.pl jest też więcej informacji nt. dopłat do kolektorów słonecznych
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Kontakt:

Post »

Noooo, w moim przypadku - 20 lat! I po sprawie! Dzięki Piotrze za linka.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja ostatnio interesuję się dopłatami do solarów.Odwiedziło mnie kilku panów/przedstawiciele firm zajmujący się montażem tych urządzeń/ oferty były różne ale dużej rozbieżności cenowej nie było. Jeżeli chodzi o dopłaty to mają być w postaci kredytu udzielanego przez BOŚ,BPS i Banki Spółdzielcze .Firmy które oferowały mi swoje usługi zobowiązywały się do dostarczenia całej dokumentacji potrzebnej aby uzyskać takie dofinansowanie. W momencie podjęcia decyzji o realizacji projektu firma dostarcza mi dokumenty a ja je składam do banku/byli tacy co sami składali a ja czekam na decyzję/ i czekam na decyzję cz dostanę refundację cz nie ,jeżeli tak to przystępujemy do prac.Jeżeli chodzi o panele to podobno są zalecane płaskie ponieważ rurowe czy też próżniowe potrafią się rozszczelniać i glikol wycieka czy odparowuje.Znajomy ma taką instalację od kilku lat w gospodarstwie agroturystycznym i bardzo sobie chwali. Jeżeli chodzi o czas kiedy wyjeżdżamy i nie zużywamy wody to istnieje możliwość ustawienia systemu na na tzw. opcję wakacyjną i wtedy system sam się chłodzi.Niezbędną rzeczą jest postawienie UPS-a.
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

jola1 pisze:Jeżeli chodzi o czas kiedy wyjeżdżamy i nie zużywamy wody to istnieje możliwość ustawienia systemu na na tzw. opcję wakacyjną i wtedy system sam się chłodzi. Niezbędną rzeczą jest postawienie UPS-a.
No ale takiej opcji standardowy system nie zakłada. Dobry UPS to koszt ok 2000 zł ( co parę lat trzeba wmienić w nim baterie), automatyka nie wiem ile, ale pewnie wiecej niż 100 zł :wink: I tak grosz do grosza ... No ale oczywiście żadna reklama solarów o tym nie wspomina :wink:

I popraw mnie jeśli się mylę, ale dofinansowanie dotyczy KREDYTU na solary, a nie ich samych? Bo mi wychodzi na to, że zarabiają na tym banki, a nie użytkownicy.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dofinansowanie dotyczy rzeczywiście kredytu na solary a właściwie wielkość dofinansowania zależy od powierzchni solarów.Niektóre banki mają zapis że możesz wziąć kredyt i następnego dnia go spłacić bez dodatkowych konsekwencji.
kilervirago
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 paź 2008, o 15:45

Post »

Czy wiecie może ,czy jest jakieś dofinansowanie do zakupu solarów za gotówkę ? Jakoś banki wolę omijać szerokim łukiem... :roll:
maniak rowerów ,ekologii i wegetarianizmu.
atommy
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 wrz 2010, o 07:49

Post »

Z tego co się orientuję na solary dofinansowanie można dostać tylko poprzez banki.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

No i nikt tu nie napisał, że dofinansowanie jest, ale tylko na solarne grzanie wody użytkowej, a już na kolektory wspomagające sieć elektryczną - nie. Hm...

Ciekawy tekst jest też tu:
- Po kredyt z dopłatą na zakup kolektorów słonecznych trzeba czekać w społecznej kolejce (Gazeta Prawna)

A tu mamy jeszcze ciekawszy link:
- Dostałem dofinansowanie do kolektorów słonecznych - szczególnie posty Aneczki i Liwko 8-)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Agnieszka W.
200p
200p
Od: 23 wrz 2009, o 09:29
Kontakt:

Post »

Dzisiaj moi Teściowie zawożą już f-rkę do banku. BOŚ.
Oczywiście kredyt dofinansowany. Dofinansowanie ma "dotrzeć" do banku nie później niż 3 m-ce po realizacji.
Ogólnie trochę zamieszania było w banku, bo firma superowa się trafiła.

Na razie ok , rodzice b.zadowoleni. :wit
robert1981
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 lut 2011, o 19:10

Post »

widzę że dawno nikt tutaj nie zaglądał, a wiele się zmieniło w samym programie, teraz np można jawnie ubiegać się o dofinansowanie na wspomaganie ogrzewania (wcześniej takiego zapisu nie było, choć instalatorzy i tak swoje robili ;)

ja podłączyłem zestaw z firmą kolektoryzdotacji.pl i ją polecam, mam ciepłą wodę. Ale z tego co wiem to na rynku pełno takich firm, wystarczy w google wpisać.

czy ktoś może wie czy faktycznie te kolektory zwrócą się w ciągu 6 lat przy stosowaniu prądu do ogrzewania wody? mi samemu nie chce się wierzyć, choć kto wie wszystko drożeje a słońce nie - ale może powstanie taki podatek ;)

r
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”