Borówka amerykańska - 2cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - 2cz

Post »

http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2429
na razie jeszcze mało popularna,ale podejrzewam,że warta posadzenia.Powodzenia . :D Jak trafię w sprzedaży to też kupię.
ania_j
100p
100p
Od: 19 lip 2010, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja chcę teraz posadzić po krzaczku z odmian: Duke albo Collins, Spartan, Patriot, Bluecrop, Chandler, Nelson, Brigitta i albo Darrow albo Lateblue. Co myślicie? Warto te czy może coś zmienić? Chodzi mi o smaczne owoce, wysoką plenność i ciągłość w owocowaniu-dlatego tak z różnych terminów wybieram :)
Fallenangelv
---

Post »

Ania posadź jak nie poadzisz to sie nie przekonasz.Smak każdy ma inny.Jednemu samkuje najbardziejodmiana powiedzmy Patriot,innemu Chandler.Ja lnajbardziej lubie ,,Sierra'' i ,,Eliot'' przypominaja smak jagód leśnych ,resztę co mam też są smaczne ale te wyjatkowo.Musisz sama się przekonać.
kajo
200p
200p
Od: 29 mar 2010, o 19:31

Post »

Gazela99, Ania_j zeskanowałam z katalogu Krzewińskich dwie strony o borówkach, jak dacie radę to czytajcie. Jest krótko o odmianie Bonifacy i tabelka z porami dojrzewania owoców. Może coś pomogą.
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
ania_j
100p
100p

Post »

mam cały katalog Krzewińskich nawet tegoroczny :) ale na wiedzy katalogowej nie wiem czy polegać :)
ania_j
100p
100p

Post »

Wytypowałam ostatecznie 8 odmian :) teraz planuję wykopać dołki o śr 60-70cm i gł 40-50cm. I niech mi teraz ktoś powie czy jeśli dam wyłącznie kwaśny torf to będzie dobrze czy mieszać z piaskiem albo ziemią? Na wierzch oczywiścoe kora sosnowa.
Fallenangelv
---

Post »

Ania ja wsadzałem swoje mieszając 2 częsci torfu z własna to co mam w ogrodzie.Niektórzy sypią sam torf.
Po przyjęciu się roślin wyściólkowałem borówki korą sosnową ,trocinami i taka masą organiczną z odpadkami(co by nie było uważam,że to wymagajace rośliny i sama kwaśną ziemia nie wystarczy).A nie chcę stosować nawozów sztucznych.Od czasu do czasu podlewam swoje borówki dodatkowo krowiakiem.Kończę nawozić do połowy sierpnia.Później nic z nimi nie robię,pielę toto i na zimę przykrywam korą sosnowa ,trocinami i przepalonym obornikiem.(to i wiosenne nawożenie mi odpada).Nie sugeruję,że trzeba tak postępować ja tak robię i nie narzekam z efektów.
I kładę takimi warstwami jak to ułoży się kora,trociny,trochę torfu i masa organiczna z rozpoczęciem nowego sezonu.
ania_j
100p
100p

Post »

Jutro jadę doły kopać :). Jak pomyślę o tych korzeniach i znowu pogiętych widłach itd to mi poziom ambicji spada no ale... :). Jakoś tam dam radę. Zastanawiam sie tylko jak to z tym wykładaniem boków folią czy geowłókniną. Nie moge sie zdecydować czy wyłożyć czy nie. W każdym razie - jutro kopię a w sobote jadę sadzić :).
Fallenangelv
---

Post »

Ania no to powodzenia życzę. :D
kajo
200p
200p

Post »

ania_j pisze:mam cały katalog Krzewińskich nawet tegoroczny :) ale na wiedzy katalogowej nie wiem czy polegać :)
A ja oparłam się głównie na wiedzy katalogowej. Miałam dwie odmiany jedna słodsza, druga mniej słodka, ale obie bardzo dobre i zbliżone smakiem. Te co próbowałam od innych osób, też smakowo podobnie. Koniec końców, wybierając, skupiłam się na terminie dojrzewania. Mam już tak jak Ania_j osiem odmian o różnych terminach dojrzewania. Wczoraj zakupione i posadzone.

Moglibyście tylko powiedzieć w jakim celu dołki wykładać folią. Ja tego zabiegu nie poczyniłam z czystej niewiedzy. :oops:
Pozdrawiam serdecznie,
ania_j
100p
100p

Post »

Uffff... wróciłam. Dołków nie wykopałam za to przekopałam kawał działki, wyciągnęłam kilometry korzeni i ledwo żyję :). Popatrzyłam tak dziś i stwierdziłam że najpierw to muszę teren wyrównać bo bez sensu jest sadzić borówkę jak raz górka a raz dołek-i jak później bym równała to mogłoby się okazać że krzaczek jest w jakimś wielkim dole:). Przekopię i posieję trawę, a jak sobie zrobię równiutki kawałek to wtedy wykopię dołki i posadzę-myślę że we wrześniu jeszcze zdążę :). Niestety na prace zostają mi tylko soboty. Aż mnie korci żeby niedzielne kopania sobie strzelić ale mnie tam ludzie chyba by zlinczowali :)
kajo
200p
200p

Post »

I jak Ania boróweczki posadzone? Jakie odmiany zakupiłaś? Ja jeszcze dwie dosadziłam, bo mi dwa miejsca zostały. Ziemię przygotowywałaś w jakiś specjalny sposób?
Pozdrawiam serdecznie,
ania_j
100p
100p

Post »

Nie posadziłam - czekam aż deszcz skończy lać. I nie wiem czy druga połowa września to nie za późno na sadzenie...
kajo
200p
200p

Post »

No właśnie nie wiem. Dwa lata temu posadziliśmy cztery borówki w październiku, bo niby to odpowiednia pora, ponieważ wtedy śpią. Przezimowały marnie, popodmarzały. Z wiosną odbiły i tę zimę zniosły bardzo dobrze. Dlatego teraz posadziłam i przesadziłam tamte już końcem sierpnia, a teraz dosadziłam jeszcze dwie. Maliny i jagody kamczackie też już posadzone. Na wiosnę zobaczymy czy to były dobre decyzje. ;:88
Pozdrawiam serdecznie,
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”