Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Post »

A ja zgłupiałam i nie wiem co mam napisać. Zamurowało mnie Masz piękny ogród Urokliwością nie wiele odbiegający od tego u Szmita. Nie dziwię się że Gosi się pomyliło, ja miałam podobne wrażenie.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Pięknie. A najpiękniej na wrzosowisku. Ja z robienia wrzosowiska zrezygnowałam- one najpiękniej wyglądają w takim naturalnym środowisku...
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

WITAJ IZO
Piękne wrzosowisko. Trudno się dziwić, że tak pięknie wygląda bo w jakiej rośnie scenerii.
Green Tea
100p
100p
Od: 20 mar 2010, o 08:21

Post »

Rabaty przepiękne!
A wracając do warzyw... Pytałaś, z czym miałam kłopoty - najpierw ze wszystkim, a potem już z niczym :lol: Tzn. w pierwszym roku wiosną siałam nasionka ze swego rodzaju nabożną nieśmialością, prawie wydawalo mi sie, że chyba nie jestem godna, aby z mojej ręki moglo urosnąć prawdziwe jedzenie :D A potem okazalo sie, że uroslo! Byłam z siebie dumna, gdy sama jadłam i częstowałam gości! :D No, i wtedy się wyluzowałam, bo zrozumiałam, że ja mam tylko nie przeszkadzac naturze, a ona zrobi swoje :D Niczym sie nie martw, że wszystkim dasz sobie radę.
"Ogrodnik wspiął się - istny drozd w waciak odziany - na szczyt drzewa,
łącząc tym samym niby most to, co dwunogie, z tym, co śpiewa."
Josif Brodski "Ogrodnik"
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iza, rabata z wrzosami zdaje się nie mieć końca :shock: Cud-miód :!:
Dzięki za spotkanie, a co do wypadu w piątek to jeszcze dam znać, czy się wybiorę do Komorowa :)
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Prawdziwe, piękne wrzosowisko i z każdym dniem będzie coraz piękniejsze.
Warzywnik w kołnierzyku :D Wygląda uroczo. Faktycznie sporo obornika trafiło do środka. Chyba poplon nie jest już konieczny. Myślę, że ziemia nie zmęczona uprawami spowoduje, że warzywka w pierwszym roku będą bujały. Obwódka z aksamitek będzie ładna i pożyteczna - odstraszy nicienie. A nagietki traktuję jako łapacz mączniaka. Jak się na nich pojawi, to alarm przeciwgrzybowy. Pryskam wtedy mlekiem albo proszkiem do pieczenia, albo połączoną miksturą ( mleko pół na pół z wodą, łyżeczka proszku na litr mikstury). Stosuje się od czerwca, raczej nie wcześniej. Dobrze sobie radzą pomidory malinowe i bawole serce, no i rzecz jasna koktajlowe. Ale... nie wszystko lubi ziemię nawiezioną obornikiem. Niektóre warzywa uprawia się rok, dwa a nawet trzy po oborniku. Cała zima do studiowania na ten temat - bardzo wciągające :;230 Ale warzywnik pod ręką jest świetny i potrafi być bardzo, bardzo ładny ;:3 Z całego serca pomysł pochwalam i z całej siły trzymam kciuki.

Wrzosowisko oglądnęłam, a biały zaułek? Może był... u mnie nie wszystkie zdjęcia się otwierały, nawet po odświeżeniu strony :(
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44

Post »

Piękne wrzosowisko, szczególnie te dodatki - korzenie i obramowanie z bali sosnowych - podkreślają urodę roślin i sprawiają, że mamy wrażenie, jakbyśmy znaleźli się w lesie.
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Ania i lasek
50p
50p
Od: 25 sie 2010, o 15:51

Post »

Witaj Tamaryszku!

Brak mi słów i tyle w tym temacie po obejżeniu Towjego ogrodu!!!

Pozdrawiam
Ania i lasek

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=37549
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witam Miłych Gości !
Pozwólcie, że zanim odpiszę na Wasze posty (postaram się dziś wieczorem ), przekażę na gorąco wydarzenia ostatnich dni .

Otóż w sobotę byłam na przemiłym spotkaniu grupy mazowieckiej !
Umówiliśmy się w szkółce Szmita w Ciechanowie. Byłam tam pierwszy raz i jestem bardzo zadowolona.
Po pierwsze ? w sympatycznym towarzystwie zawsze i wszędzie jest przyjemnie. Miałam możliwość pogadania z osobami , które już polubiłam ? z Gosią ( Margo ), Agatą ( Riane) i Jackiem P.
Poznałam też w realu Isię , Monikę (Soczewka), Alicję (Georginia) i Przemka. Jak to się dzieje, że ogrodnicy są tacy fajni..?
Rozmawialiśmy , oczywiście, głównie o ogrodach, co osoby towarzyszące ( szanowni Małżonkowie Isi i Agaty ) znieśli bardzo dzielnie.
Na zdjęciach od lewej ? Przemek, Isia, Soczewka, Georginia, Riane ( i Mąż w tle), Margo i Jacek P.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zakupy zostały zrobione, wbrew solennym postanowieniom niektórych (np. te słowa piszącej...).
Agata z trudem upchnęła do samochodu drzewa i męża, wśród innych roślin.
Inni byli bardziej rozsądni.
Ja kupiłam 13 dorodnych roślin ? np. jałowce Plumosa Aurea, których nigdzie nie mogłam dostać, nawet w lubelskich szkółkach. I bardzo efektowne i tanie bukszpany, ostatnio przeze mnie ukochane. I hortensję Vanilla Fraise. I inne drobiazgi?

Obrazek

Warto było zobaczyć ogrody pokazowe przy szkółce ! Dzięki Przemkowi ( stałemu bywalcowi tego miejsca ) mogliśmy zobaczyć też prywatny ogród właścicieli szkółki. Piękne miejsce i mnóstwo inspiracji ? zobaczcie sami !

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Potem miałam przyjemność obejrzenia ogrodów Margo i Isi ? w ogrodzie Gosi dostojne otoczenie pięknych iglaków ożywiają kolorowe kwiaty, a u Isi jest istne królestwo róż, starannie skomponowanych kolorystycznie.
Serdecznie dziękuję za gościnę ! I Isi za sadzonki !
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

W niedzielę byłam na wystawie ?Zieleń to życie?.
W tym roku tematem przewodnim była : Symfonia kolorów.
Nie wszyscy mogli tam być, niektórzy obecni byli rozczarowani, dla mnie przyjemnie było spędzić dzień wśród ludzi pochłoniętych tą samą pasją , wśród pięknych roślin, zorientować się ?co w trawie piszczy? w branży, która mnie interesuje.
Nie nastawiałam się na zakupy roślin ( te ostatnie szkółkingi...), ale zdaje się,że wyprzedaż roślin ze stoisk na koniec wystawy mogła być interesująca, skoro na niektórych już przed południem były kartki, że wszystko już wyprzedane.

Kupiłam kalendarz biodynamiczny p. Czuksanowa na kolejny rok , wzięłam sporo przydatnych materiałów i wybrałam sobie kilka roślin do kupienia przy najbliższej okazji ( jak to się dzieje, że ciągle coś kupuję, a te moje listy ciągle się wydłużają...?! ).
Np. spodobała mi się pęcherznica Diable d?Or , wrzos Stefania i trzmieliny Silverstone i Harlequin.
Zobaczyłam też jałowiec Limeglow ? jak dobrze, że Przemek w Pęchcinie zasugerował mi jego kupno !
Odwiedziłam też stoisko Marolexu, a jakże.
No i zrobiłam zdjęcia, żeby podzielić się z zainteresowanymi wrażeniami.

Ogród pokazowy mi się spodobał ? jak trafnie stwierdziła Margo ? bardzo fajne rozwiązanie dla zieleni osiedlowej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W konkursie Nowości było dużo (4?)żurawek , hortensji bukietowych (2 ) i powojniki i kolor fioletowy ? to jest modne !
Złoty medal zdobył tulipanowiec amerykański ?Edward Gursztyn?.

Srebro dostała żurawka ?Southern Comfort? z Plantpolu ( mam ją już w ogrodzie !! ? kupiłam od Igi ) oraz sosna czarna Oregon Green z Daglezji w Rykach ? wspaniała, jak i ich ogród pokazowy, który udało mi się obejrzeć w czasie ostatniej wizyty na Lubelszczyźnie (pokażę zdjęcia !).

Brązowe medale otrzymały fioletowa budleja ?Bleze Chip? i clematis ( także fioletowy ) p. Marczyńskiego ?Stolwijk Gold?.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Było trochę propozycji wyposażenia ogrodów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stoiska niektóre bardzo efektowne !
Szkólki Dębskich najbardziej okazałe...
Szkółka Szymanowskich (mi najbliższa, stale tam kupuję ) , otoczyła swoje stoisko szpalerem spiralnych Szmaragdów...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Były różne pory roku ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Według mnie inspiracji sporo...
Co sądzicie ?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Wszystko piękne, za wyjątkiem tych wysokich traw kwitnących na żółto. Nie mogę na nie patrzeć - mam ich całe pola dookoła mojego ogrodu i tak się nasiewają, że nie nadążam z plewieniem :evil: . Może one i ładne, ale ja mam ich serdecznie dosyć :?
A tak w ogóle, to zazdroszczę Wam oglądania tak pięknych miejsc :uszy Zakupy również widać, że udane ;:63
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

Iza, bardzo dziękuję za fotorelację z wystawy. W tym roku niestety nie udało mi się dojechać i oglądając zdjecia bardzo żałuję. A to zdjecie czwarte od dołu (Gardex) - cud, miód 8-)
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

No wiedziałam, że nie powinnam była tu wchodzić! Teraz mi trochę szkoda, że jednak nie poszłam w niedzielę na wystawę. Powiedz o niej coś krytycznego, żeby mi nie było żal. :wink:
Agata
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

dzięki, za taką miłą wycieczkę, z wielka przyjemnością obejrzałam nowości i trendy w ogrodnictwie - szkoda tylko, że kupić nie mogę przez kliknięcie :;230
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
jaroZONE
50p
50p
Od: 3 lut 2010, o 18:13

Post »

Ogród Ciechanowie bardzo ładny a długa alejka robi wrażenie :)
Miałam podobne kaczuszki tylko że były całe niebieskie ale sprzedałem nie wdziałem co nimi zrobić a tutaj wyglądają tak uroczo...

Dwunasta fotka z targów wygląda jak Twój biały zakątek :) bardzo podobny klimacik .
A spirale śliczne , ciekawe ile kosztuje jedna ? :roll:
Mój Romantyczny Ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=52&t=35274" onclick="window.open(this.href);return false;

"Nie pozwól aby twoje marzenia zarosły chwastami".
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”