Kwitnienie i owocowanie - sposoby przyśpieszenia, problemy

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

jeśli mogę wtrącić, to nie wierzyłem w te bajdy ale moja żona przygroziła w ten sposób siekierą śliwie (renkloda) i może to przypadek a może i nie ale wydała tyle śliwek, że gałęzie uginały się do granic wyłamania. Oczywiście przed tym "aktem" nie miała ani jednego kwiatka.
Coś w tym musi być.
Jakub . . . . .
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Kontakt:

kwitnienie i owocowanie

Post »

w latach 60 były w handlu noże ogrodnicze dwuostrzowe służące do wycinania obrączki na korze wiosna to powodowało zatrzymanie asymilatów i wytworzenie do czasu zabliżnienia rany du żej ilości pąków kwiatowych,ja obecnie stosuje skręcanie miękkim drutem w osłonie (nie kaleczymy roślin)wiosna a zdejmujemy drut po 20 sierpnia już po inicjacji zawiązywania pąków
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
Awatar użytkownika
janusz
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 25 maja 2005, o 13:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: kwitnienie i owocowanie

Post »

pogotowie ogrodnicze pisze:w latach 60 były w handlu noże ogrodnicze dwuostrzowe służące do wycinania obrączki na korze wiosna to powodowało zatrzymanie asymilatów i wytworzenie do czasu zabliżnienia rany du żej ilości pąków kwiatowych,ja obecnie stosuje skręcanie miękkim drutem w osłonie (nie kaleczymy roślin)wiosna a zdejmujemy drut po 20 sierpnia już po inicjacji zawiązywania pąków
Obrączkowanie także stosuje sie niekiedy w uprawie deserowych odmian winorośli.
Asymilanty są wtedy kierowane do gron co powoduje zwiększenie wielkości jagód, a więc ładniejsze grona.
Zwiększenie masy jagód jest jednak tylko nie wielkie i w zwiazku z tym w uprawach towarowych nikt się w to nie bawi. Więcej roboty niż zysku. :cry:
Natomiast w amatorskiej uprawie można się w to bawić. :lol:
Janusz
ogród bez winorośli to nie ogród...
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

kwitnienie i owocowanie

Post »

W sadownictwie na kwitnienie i owocowanie duzy wpływ ma
1.podkładka
2.uprawa gleby i nawożenie
3.cięcie
4.przyginanie
5.równowaga między wzrostem a owocowaniem w okresie obfitego owocowania
6.przerzedzanie zawiązków
7.mutanty krótkopedowe
8.defoliacja
Drzewa które wytworzyły liczne i długie pędy mają na wiosne następnego roku dużo paków liściowych ,a tylko 2-3 pąki liściowe są zdolne do wytworzenia silnych przyrostów a pozostałe tworzą krótkopędy na których zawiązują sie pąki kwiatowe
Janusz
diagnostyka na facebooku
Awatar użytkownika
janusz
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

No dobrze. Taka jast rewolocujna teoria. To opisz teraz rewolucyjną praktykę :lol:
Co konkretnie robisz swojemu kokretnemu (gatunek, odmiana) drzewu.
Janusz
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

kwitnienie i owocowanie

Post »

A jaki punkt najbardziej Cie interesuje bo gdybym chciał to wszystko co wiem z praktyki to wyszedłby z tego pewnie niezły skrypt(ale pewnie byłby nudny i nikt by tego nie czytał)
Janusz
diagnostyka na facebooku
Awatar użytkownika
janusz
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Re: kwitnienie i owocowanie

Post »

pogotowie ogrodnicze pisze:A jaki punkt najbardziej Cie interesuje bo gdybym chciał to wszystko co wiem z praktyki to wyszedłby z tego pewnie niezły skrypt(ale pewnie byłby nudny i nikt by tego nie czytał)
Janusz
Nie chcę wszystkiego co wiesz.
Chcę konkretów dotyczących konkretnego Twojego drzewa ( gatunek, odmiana) jakie wykonałeś w ciągu roku aby uzyskać pożądany efekt. 8)
Janusz
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

kwitnienie i owocowanie

Post »

drzewa u siebie prowadze swoja metoda dużo gięcia mało cięcia.Na starszych drzewach też mam specyficzny sposób cięcia ( nie usuwam wilków ) Ale i wilków mam pomimo intensywnego nawożenia bardzo mało.Generalnie wciąż osłabiam wzrost.Stosowałem jeszcze niedawno cytokininę (6-benzyloaminopuryne) ale mi sie skończyła( a w Polsce nie mogę tego nigdzie kupić )
Janusz
diagnostyka na facebooku
Awatar użytkownika
janusz
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

pogotowie ogrodnicze pisze:skonkretyzuj pytania i podaj je w nowym wątku
Janusz
No przecież to ja pytam o konkrety. :roll:

To przecież Ty zadałeś pytanie:
Jakie sposoby na przyspieszenie kwitnienia i owocowania?
I zdaje się znasz na nie odpowiedź.
W porządku. :lol:

Ja chcę Cię tylko prosić byś nie o teoriach napisał lecz o konkretnych praktycznych przedsięwzięciach jakie wykonałeś w ciągu roku na konkretnym drzewie dla przyspieszenia kwitnienia i owocowania. Konkretne drzewo to np. 3 letnia brzoskwinia odmiany Reliance na podkładce z ałyczy albo jakiekolwiek inne którym sie zajmowałeś.
A konkretny opis przedsięwzięć moża wyglądać tak:
1. w lutym wszystkie gałęzie przy pomocy specjalnych mechanizmów wygiąłem tak by były dokładnie pod kątem 78,6 stopnia do pnia
2. w marcu podczas pełni księżyca wygłosiłem w kierunku drzewa następujace oświadczenie-zaklęcie ( tu treść) i 3 gałęzie skierowałem w kierunku Gwiazdy Polarnej,
4. od kwietnia do lipca co 3 dni regularnie opryskiwałem całe drzewo gibrescolem
itd. itp.
( to co powyżej to oczywiście napisałem żartobliwie :lol: )
Miło byłoby gdyby na końcu tego opisu znalazła się konkretna informacja o efekcie tych przedsięwzieć w porownaniu do podobnego drzewa, ktore pozbawione było takich zabiegów.
Janusz
PS
I nie widze potrzeby rozpoczynania nowego wątku skoro ten nie został dokończony :lol:
Macio

Post »

A dlaczego nie przycinasz wilkow?.
Ja przy mlodych drzewkach przyginam galezie w dól by przyśpieszyć ich owocowanie prz pomocy ciezarków. Mlode (wyrastające) pędy przyginam przez przygięcie w dól spinaczmi do bielizny.
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

kwitnienie i owocowanie

Post »

tutaj chciałbym sie skupić na sposobach przyspieszania kwitnienia i owocowania. Na tematy cięcia chciałbym rozmawiać w Poradach.
Można poruszyć temat skracania dnia,doświetlania(np chryzantemy).,podpędzania ,roślinach dnia krótkiego i długiego,o sposobach jak zaszkodzić konkurencji aby rośliny wcale nie zakwitły itp.
Zapraszam do szerszej dyskusji
Janusz
diagnostyka na facebooku
Macio

Post »

Ja czekam na odpowiedz dlaczego nie przycinasz wilków. Mój sąsiad ma takie drzewo i nie wygląda ono najlepiej.
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

kwitnienie i owocowanie

Post »

każde ciecie uaktywnia powstawanie w obrebie rany pączków"spiących" a zatem wytwarzanie nowych przyrostów.Ja mam drzewka na wstawkach i podkładkach słabo rosnących.Przyginanie nie uaktywnia przyrostów. Natomiast jezeli będzie to podkładka np.Antonówka to utrzymanie drzewa w ryzach bez cięcia jest praktycznie niemożliwe
Janusz
diagnostyka na facebooku
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”