Borówka amerykańska - 2cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
ania_j
100p
100p
Od: 19 lip 2010, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 2cz

Post »

Uffff... wróciłam. Dołków nie wykopałam za to przekopałam kawał działki, wyciągnęłam kilometry korzeni i ledwo żyję :). Popatrzyłam tak dziś i stwierdziłam że najpierw to muszę teren wyrównać bo bez sensu jest sadzić borówkę jak raz górka a raz dołek-i jak później bym równała to mogłoby się okazać że krzaczek jest w jakimś wielkim dole:). Przekopię i posieję trawę, a jak sobie zrobię równiutki kawałek to wtedy wykopię dołki i posadzę-myślę że we wrześniu jeszcze zdążę :). Niestety na prace zostają mi tylko soboty. Aż mnie korci żeby niedzielne kopania sobie strzelić ale mnie tam ludzie chyba by zlinczowali :)
kajo
200p
200p
Od: 29 mar 2010, o 19:31

Post »

I jak Ania boróweczki posadzone? Jakie odmiany zakupiłaś? Ja jeszcze dwie dosadziłam, bo mi dwa miejsca zostały. Ziemię przygotowywałaś w jakiś specjalny sposób?
Pozdrawiam serdecznie,
ania_j
100p
100p

Post »

Nie posadziłam - czekam aż deszcz skończy lać. I nie wiem czy druga połowa września to nie za późno na sadzenie...
kajo
200p
200p

Post »

No właśnie nie wiem. Dwa lata temu posadziliśmy cztery borówki w październiku, bo niby to odpowiednia pora, ponieważ wtedy śpią. Przezimowały marnie, popodmarzały. Z wiosną odbiły i tę zimę zniosły bardzo dobrze. Dlatego teraz posadziłam i przesadziłam tamte już końcem sierpnia, a teraz dosadziłam jeszcze dwie. Maliny i jagody kamczackie też już posadzone. Na wiosnę zobaczymy czy to były dobre decyzje. ;:88
Pozdrawiam serdecznie,
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W ubiegłą sobotę byłem w centrum ogrodniczym.Były i borówki.Tylko co sie popatrzyłem to ja ich bym nie wziął.Wypędzone toto ,liście wielkie,zielone aż ciemne kiedy to zdrewnieje do zimy?
Odmiana może być i dobra dobrana ,pora też jak najbardziej bo ja swoje borówki to nawet sadziłem w listopadzie w tamtym roku(ciepło było ziemia nie zmarznięta)ale nie były wypędzone przez nawozy i ciepło szklarni.Widać było po gałazkach elementy dobrze zdrewniałe.
Tu może leżyć przyczyna przemarzania borówek.
kajo
200p
200p

Post »

Fallenangelv, a jak oceniasz moje nabytki. Zdrewnieją? Dadzą radę czy przemarzną?
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
Fallenangelv
---

Post »

kajo twoje borówki dadzą radę nie ma sie czym przejmować,tamte były aż ciemnozielone nadmiar opieki nad nimi :wink:
Swoje posadź i nic więcej z nimi nie rób.Żadnych tam nawozów jesiennych(o zgrozo!co marketing potrafi zrobić) jest wcześnie jeszcze,takie jakbyś sadził/a?(podaj imię bo tak głupio po nicku) za miesiąc to mógłby być problem.
Borówka to wytzrymała roślina,u mnie mało co się nie potopiły zima jaka była każdy pamięta i dały radę.Jedną tylko zabił upał.
Sadź i nie przejmuj się dadzą radę.Życzę powodzenia
ps:ja też będę jeszcze sadził ale tylko do końca września.
Jeszcze raz powodzenia życzę i sadź borówki bo to cudowna roślina.(moze kiedyś wino z niej zrobię to takie moje małe marzenie :wink: :D )
kajo
200p
200p

Post »

Dzięki Robercie. Podniosłeś mnie na duchu. Borówki już rosną. Mam nadzieję, że przezimują w miarę dobrze. Do wiosny daleko, a zima ma być podobno długa. A na imię mam Asia.
Pozdrawiam serdecznie,
ania_j
100p
100p

Post »

to ja chyba nie będę już ryzykowała i posadzę na wiosnę dopiero... tylko kiedy? w maju? czy wcześniej?
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 09:25

Post »

ania_j pisze:mam cały katalog Krzewińskich nawet tegoroczny :) ale na wiedzy katalogowej nie wiem czy polegać :)
A ja oprócz katalogu to jeszcze mam krzewy- ale chorują, nawet mikroryza nie pomaga - Krzewińscy milczą- już 2 krzewy mi zaschły ;:14
Fallenangelv
---

Post »

Ania była ładna pogoda to jeszcze dosadziłem 2 sztuki w ten poniedziałek.i polece po wieecej w sobotę.Do zimy daleko.
Planuje mieć ze 30 sztuk.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fallenangelv pisze:Ania była ładna pogoda to jeszcze dosadziłem 2 sztuki w ten poniedziałek.i polece po wieecej w sobotę.Do zimy daleko.
Planuje mieć ze 30 sztuk.
A co planujesz robić z owocami z tej ilości borówki , zakładając oczywiście , że to na własne potrzeby. Mnie w tym roku tak obrodziły , że z tych 4 a właściwie 3 krzaków najedli się domownicy w ilości 4 szt oraz przyległaRodzinka też coś dostała.
Fallenangelv
---

Post »

1.Zrobię wino
2.Zrobię wino :;230 i też sporo ozdam
3.Mam troche znajomych to rozdam
4.Pączki,bułki
do lasu nie chodzę bo nie ma po co,a po drugie za duzo straciłem i cierpliwości i pieniedzy przez wypady drzewek owocowych ,a to u mnie rośnie i owocuje.Jedna sztuka mi tylko wypadła.
Stworzę sobie własny mały prywatny las. :D
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”