Fikus sprężysty (Ficus elastica) - pielęgnacja i problemy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
zanetap
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 sie 2010, o 19:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Fikus sprężysty- jak mu pomóc?? Pilne!!

Post »

Hej
Mi sie wydaje ze przyczyna odbarwienia liści u twoje fikusa są:
przeciagi;
nieodpowiednia temp lub gwałtowne obniżenie temp.;
wyczerpanie składników pokarmowych;
Więc jak widzisz moga byc tego rózne przyczyny. Więc mam do ciebie pyt: jak czesto go podlewasz? gdzie stoi? I czy nie ma jakiegoś robactwa?
Pozdrawiam
Żaneta
aneti
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 sie 2010, o 19:23

Post »

mam go juz praktycznie od 5 dni, nie wiem jak wczesniej byl podlewany, ale dzis dałam mu naprawde niewielka ilosc wody, po wlozeniu go do innej- specjalnej do fikusow ziemi, u mnie stoi jak widac przy słonecznym oknie, gdzie przeciagow na pewno nie ma, robactwa nie zauważylam nawet w starej ziemi, mysle ze przyczyna moze byc wlasnie zbyt duza wilgoc, bo listki zaczely falować, te brązowe plamy odciełam mu nożyczkami, a w bardzo krótkim czasie i przy miejscach odcietych zaczelo choróbsko z powrotem sie rozprzestrzeniać, postanowilam wtedy użyć środków na grzybki, i zrosilam lekko listki topsinem, mam nadzieje ze mu nie zaszkodzi i biedak dojdzie do siebie :) nie wiem teraz tylko jak to bedzie z tym chorym czubkiem... nie chcialam go usuwać... czy jak juz jest brazowy to po roślince? martwie się o niego:(
zanetap
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

hej
Trzeba go zacząc obserwowac. Ten czubek na razie zostaw. No praktycznie jak czubek jest chory to już jest po ptokach ale zobaczymy. No to uper ze go przesadziłaś. No i dobrze ze go mało podlewasz bo on praktycznie lepiej znosi przesuszenie podłoża niż przemoczenie. Nie powienien stac na bezposrednim słoncu ale musi miec jasno. Lubi tez codzienne zraszanie. No dobrze ze nie ma zadnego robactwa. No i jeszcze o tym przemoczeniu roślinki chciałam napisac. Powinnas go w ogóle nie podlewac przez około 2 tyg. po przesadzeniu. No i bedzie dobrze. Powinien dać rade. To twrda sztuka. Zobaczymy co wykombinuje;) Napisz potem co tam z nim sie dzieje.
Pozdrawiam
aneti
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

hmmm... moge obawiac sie tylko tego czy przypadkiem nie zaszkodziło mu obmycie korzonków, by pozbyc sie starej ziemi... ktorej i tak nie usunelam do końca... nie wiem czy to grzybek, łodyżka niby też przy podłożu jest brązowawa ( może tak te roślinki mają ? ) niby grzybica od korzeni idzie itd..
co do slonka, to az na bezposrednim nie jest... bynajmniej tyle jest teraz słonecznych dni, że słońce nawet gdyby chciało to by nie zaszkodziło...
zobaczymy co teraz przez noc wykombinuje ;) oby było tak jak mówisz :*
Awatar użytkownika
Madzik_J-Ch
200p
200p
Od: 12 lip 2010, o 22:51

Post »

Fikusy zwykle nowe, młode, jeszcze nie wykształcone listki mają okryte taką jakby osłonką - z czasem suchą, brązową, czasem jest jaśniejsza. Dopiero jak listek nowy rośnie rozrywa tę osłonkę i zaczyna się rozwijać. Ona z czasem zupełnie odpada. Tutaj widać że chyba została ona wcześniej usunięta, przez co młody, delikatny listek zaczął przysychać od czubka. Zostaw go teraz, niech sobie spokojnie wyrośnie. Usunięcie czubka prowadzi zwykle do rozgałęzienia, ale nie w momencie gdy roślinka jest nieco osłabiona i świeżo przesadzona, do tego zmieniło się jej lokum. Myślę, że powinno być z nim wszystko ok, nie przelewaj go tylko i nie dopuszczaj do tego, aby stał w przeciągu - szczególnie teraz, gdy taki chłód na dworze. Te kolorowe fikusy tego nie cierpią.
Pozdrawiam:) Madzia
Moje zielone linki. Zapraszam
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą ze spojrzeń ludzkich oczu (Kazimierz Przerwa-Tetmajer)
Awatar użytkownika
Madzik_J-Ch
200p
200p
Od: 12 lip 2010, o 22:51

Post »

Teraz dopiero zobaczyłam, że jesteś :)
Rzeczywiście jak go kąpałaś to lepiej po wsadzeniu do ziemi lepiej było nie podlewać, bo korzenie i tak złapały sporo wilgoci. Postaraj się trzymać go teraz w cieple
Pozdrawiam:) Madzia
Moje zielone linki. Zapraszam
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą ze spojrzeń ludzkich oczu (Kazimierz Przerwa-Tetmajer)
aneti
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

hmmm... tylko ja go tak tyle podlalam, co nic ;) sama obawialam sie wlasnie przelania po tej kąpieli
tam gdzie stoi mysle ze ma ciepło.. choć może na zimę lepiej przeniose go nad grzejniki...
a co do czubka, to z poczatku jak go miałam, to nie był taki brązowy, stał się praktycznie dzień po pierwszym przesadzeniu...
zanetap
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

A tak źle z tym fikusem nie jest. Widziałam roślinki w gorszym stanie. Czy przeniesienie go blisko grzejnika jest dobrym rozwiązaniem. Czy ja wiem? Może i dobrym ale znowu trzeba go czesto zraszać bo wiadomu grzejnik wysusza powietrze. No i tez było by dobrze ustawić go na warstwie drenazu. Może go na razie nie podlewaj. Tak jak napisałm. Zobaczymy co znim sie bedzie działo.
Pozdrawiam
Zaneta
Awatar użytkownika
kahaaaaaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 paź 2009, o 21:58

Ficus sprężysty zachorował

Post »

Witam Was bardzo serdecznie.
Prosze o pomoc w rozpoznaniu choroby i leczeniu mojego ficusa.
Na lisciach zauwazyla brunatne, plamy - jeden lisc opadl. A na dwoch lisciac od spodu widoczne niewielkie narosla.
Co moze byc tego przyczna?

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Re: FICUS SPREZYSTY ZACHOROWAL :(

Post »

Trochę za mało informacji. Przydałoby się jeszcze: jak roślina jest duża, gdzie stoi (blisko okna, daleko), jak często jest podlewana oraz zdjęcie na doniczkę i ziemię (niby częściowo ją widać ale za mało).
Podejrzewam, że Twojego fikusa przewiało zimne powietrze lub mógł zostać przelany. Te "niewielkie narośla" nie wyglądają na "robaczki" ale zdjęcie jest nie ostre i na 100 % tego określić nie można.
Ile tych liści jest chorych ? Chociaż nie wyglądają ładnie na razie ich jeszcze nie usuwaj, chyba, że odpadną same.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
kahaaaaaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 paź 2009, o 21:58

Re: Ficus sprężysty zachorował

Post »

Ficus ma troszke ponad metr. Stoi w pokoju z oknem na poludnie, lecz nie bezposredio przy oknie. Co do podlewania to na pewno nie czescej niz raz na tydzien. Gdy przeschnie wierzchnia warstwa. Przeciagu w pokoju nie ma. Zmiany widoczne sa na okolo 30-40% lisci.
Zastanawiam sie czy to nie wina podloza... Dosc dlugo utrzymuje wilgoc.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Oj, tak ! Kiedy spojrzy się na ostatnie zdjęcie... Ziemia do wymiany, jest strasznie zasolona i prawdopodobnie w dolnej części donicy robi się zastoina wodna.
Wprawdzie typowej ziemi do fikusów nie ma, może być dowolna, najlepiej uniwersalna i mimo że w niej już jakiś procent torfu jest, to jeszcze dodatkowo można byłoby dosypać właśnie torfu kwaśnego tzw. wysokiego (do azali i rododendronów). To dlatego że on absorbuje wapno z wody używanej do podlewania. Jeżeli nie masz to obejdziemy się bez niego. Dobrze też byłoby dodać piasku. Czyli tak: doniczka ta sama (tylko umyta i wyczyszczona). Wskazany byłby drenaż z keramzytu ok. 2-3 cm. Substrat: 4:1:1 ziemia uniwersalna - piasek - torf.
Odmiany fikusów o pstrych liściach (variegata) powinny mieć zapewnione maksimum oświetlenia chociaż nie bezpośrednio słońca, czyli 0,5 do metra od okna.
Fikusa sprężystego bardzo łatwo można rozgałęzić i zrobić z niego "coś" na kształt drzewa.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08

Post »

Niestety fikus tricolor już tak ma na zimę.Przyczyną jest przelanie,skoro ziemia szybko nie przesycha...
Ja keramzytu bym na spód nie kładł bo dodatkowo będzie trzymał wilgoć.
Wskazane było by też dosypać troszkę piasku do ziemi,czyli wymieszać go z ziemią w proporcji 1:3(jedna część piasku,1 cześć ziemi uniwersalnej i 1 część np torf lub inna ziemia)ale Karpek już to napisał... :wink:
Przesadzić,w chłodniejsze i jasne miejsce i ostrożnie z podlewaniem w okresie zimowym.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”