Rojniki (Sempervivum ) i rozchodniki (Sedum) - wymagania,rozmnażanie ,choroby i szkodniki
Rojniki (Sempervivum ) i rozchodniki (Sedum) - wymagania,rozmnażanie ,choroby i szkodniki
Czy można rozmnażać rojniki poprzez nasiona ??
Rojniki i rozchodniki z nasion?
Ostatnio spotkałam się z nasionami rojników i rozchodników. W związku z planowaną przebudową (na wiosnę) części kwietnika w skalniaczek zastanawiam się na posianiem tych roślin (względy ekonomiczne ). Nie wiem tylko, czy warto. Niektóre rośliny lepiej kupić "gotowe" w doniczkach, bo efekty siania są mizerne Wiem, że to pytanie niezbyt na czasie (w końcu dopiero jesień), ale może ktoś siał te roślinki i chciałby podzielić się ze mną swoją wiedzą
Pozdrawiam cieplutko!!!
Pozdrawiam cieplutko!!!
- apus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rojniki i rozchodniki z nasion?
Witaj.
Ja wysiewałam rojnik, niestety nic nie powschodziło
Jak zobaczylam tyci-tyci w wielkości i ilości nasionka to już zwątpiłam w powodzenie akcji i może dlatego? ;) Kupiłam w doniczce.
Teraz mam rojnik w ilości do podzielenia się - jeśli chcesz to chętnie oddam w dobre ręce
A rozchodnik też "rozchodzi" się ładnie ;)
Czy wiecie może czy rojniki trzeba okrywać na zimę?
Ja wysiewałam rojnik, niestety nic nie powschodziło
Jak zobaczylam tyci-tyci w wielkości i ilości nasionka to już zwątpiłam w powodzenie akcji i może dlatego? ;) Kupiłam w doniczce.
Teraz mam rojnik w ilości do podzielenia się - jeśli chcesz to chętnie oddam w dobre ręce
A rozchodnik też "rozchodzi" się ładnie ;)
Czy wiecie może czy rojniki trzeba okrywać na zimę?
Troszkę się zmartwiłam, czy i mi się uda - ale na pewno spróbuję.
Roślinki będę potrzebowała dopiero za wiosnę, więc Ci teraz nie będę zawracała głowy, ale bardzo jestem Ci wdzięczna za propozycję
Z tego, co się orientuję, to rojników raczej nie przykrywa się na zimę. Ale zaczekaj jeszcze na wypowiedź osób, które je mają w skalniaczkach
Pozdrawiam cieplutko :P :P :P
Roślinki będę potrzebowała dopiero za wiosnę, więc Ci teraz nie będę zawracała głowy, ale bardzo jestem Ci wdzięczna za propozycję
Z tego, co się orientuję, to rojników raczej nie przykrywa się na zimę. Ale zaczekaj jeszcze na wypowiedź osób, które je mają w skalniaczkach
Pozdrawiam cieplutko :P :P :P
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
U mnie same się rozsiewają, mam kilkanaście odmian rojnika i się między sobą swobodnie krzyżują; czasmi rośliny pojawiają się w różnych miejscach odległych od roślin macierzystych jak szczeliny w murkach, na ozdobnych pniakach. Kwiaty rojników zapylają głównie pszczoły. Rośliny z nasion kwitną już po 3-4 latach. Nasiona rojników są bardzo drobne, wystarczy oddech by je zdmuchnąć, po zebraniu najlepiej je zaraz wysiać do podłoża przepuszczalnego (piasek, żwirek: ziemia kompostowa jak 3:1). Życzę miłej zabawy.
Rojniki - biały nalot
Mój mąż pojechał dziś na działkę i stwierdził,że na moich rojnikach jest jakiś taki biały nalot.
Coś jakby pajęczyna.
Proszę pomóżcie mi.
Co to jest i jak się tego pozbyć?
ALYS
alys
Coś jakby pajęczyna.
Proszę pomóżcie mi.
Co to jest i jak się tego pozbyć?
ALYS
alys
Lepiej późno niż wcale