Pieczarki - uprawa amatorska
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 cze 2010, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pieczarki - UPRAWA amatorska
Witaj weteran, Zaniepokojona Twoim postem, a w szczególności wątkiem o szkodliwości tego środka o którym pisze adasko powertowałam troche w internecie i znalazlam informację, że dla pieczarki okres karencji wynosi 3 dni..... i teraz sama już nie wiem, kupić czy nie kupić.... stosować czy nie..... Wycinek dotyczacy karencji poniżej....
Okres karencji: runo leśne ? 24 godziny, pieczarka, oberżyna ? 3 dni, pomidor, papryka, ogórek pod osłonami ? 7 dni, kapustne, ziemniak, chrzan ? 14 dni, owoce ziarnkowe, pestkowe i jagodowe ? 28 dni, zaprawianie nasion: cebula, marchew, fasola, ogórek ? nie dotyczy.
I co teraz robić?
Okres karencji: runo leśne ? 24 godziny, pieczarka, oberżyna ? 3 dni, pomidor, papryka, ogórek pod osłonami ? 7 dni, kapustne, ziemniak, chrzan ? 14 dni, owoce ziarnkowe, pestkowe i jagodowe ? 28 dni, zaprawianie nasion: cebula, marchew, fasola, ogórek ? nie dotyczy.
I co teraz robić?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dla dimilinu instrukcja stosowania
pieczarka
larwy muchówek.
Zalecana dawka: 1,5 ml środka na jeden m2 w 1-1,5 l wody.
Polewać lub opryskiwać grzędy w ciągu pierwszych 3 dni po nałożeniu okrywy (szczególnie dokładnie - brzeżne części półek). Środek stosować wyłącznie w określonym terminie.
A więc dimilinu póżniej już nie stosuje się.
pieczarka
larwy muchówek.
Zalecana dawka: 1,5 ml środka na jeden m2 w 1-1,5 l wody.
Polewać lub opryskiwać grzędy w ciągu pierwszych 3 dni po nałożeniu okrywy (szczególnie dokładnie - brzeżne części półek). Środek stosować wyłącznie w określonym terminie.
A więc dimilinu póżniej już nie stosuje się.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
to nie jest szkodliwość dimilinu , ogólnie środków nieodpowiednio stosowanych.
Też znalazłem , że pieczarki trzy dni , ale jakoś nie idzie to w parze z terminem w jakim się go stosuje ,
przy pieczarkach zawsze był problem , grzyby tak łatwo nie pozbywając sie szkodliwych substancji
Ja niestety Ci nie poradze jaaki środek bo wypadłem z tematu
Bardzo dawno temu był nawet decis dopuszczony , a teraz to nie wiem i miał chyba dość krótki okres karencji
Też znalazłem , że pieczarki trzy dni , ale jakoś nie idzie to w parze z terminem w jakim się go stosuje ,
przy pieczarkach zawsze był problem , grzyby tak łatwo nie pozbywając sie szkodliwych substancji
Ja niestety Ci nie poradze jaaki środek bo wypadłem z tematu
Bardzo dawno temu był nawet decis dopuszczony , a teraz to nie wiem i miał chyba dość krótki okres karencji
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
-
- 50p
- Od: 30 maja 2010, o 23:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
witam, ale mi się dostało za chemię spoko każdy z nas nie chce stosować chemii w swoich uprawach, ale bez tego to nie raz ciężko aby coś wyrosło, wiadomo idziesz do warzywniaka i sam nie wiesz co jesz. w pieczarkach bez chemii troszkę lipa, jak ktoś chce jeden czy góra dwa małe rzutu to spoko bez chemi ale jak ktoś chce jeszcze trzeci i super by było czwarty to bez chemii ciężko i to jeszcze takie upały były koło 30 stopni. ja dobierając nomolit nie poszedłem do pierwszego lepszego sklepu z opryskami tylko posiedziałem na necie poczytałem i jeszcze mam znajomego co ma takie uprawy, że sporą część dolnego śląska zaopatruje i sam mówi, że bez chemii troszkę słabo ale trzeba bardzo uważać, jak ktoś chce dla siebie to polecam na allegro jest zestaw cały zapakowany nawet z ziemią okrywową i wyjdzie pewnie z 5 kg. Robak pojawił mi się zaraz po pierwszym rzucie i wątpię czy jak bym nie dał nomolit uzbierał bym jeszcze z 30 kg razem na dzień dzisiejszy wyszło mi z 10 kostek jakies ok 50 kg czyli spoko a kolejne kostki juz w poniedziałek pozdrawia i życzę wszystkim powodzenia.
adasko79 nie bierz tego co napisałem do siebie bardziej chodziło mi o uświadomienie, że z pieczarkami to nie tak jak z warzywami i masz całkowita racje co do chemii i właściwie wszelkich upraw, a w tym roku to już na pewno będziemy chemia faszerowani aż do przyszłego roku
Myślę , że ten znajomy najlepiej powinien wiedzieć jakie się środki używa i które maja krótka karencje, a najlepiej to niech ci da jakiś program ochrony z poprzedniego roku , albo go udostępni na chwile.
ten dymilin to ewidentnie jest zalecany w specyfikacji tylko po nałożeniu okrywy, a to prawie 3 tygodnie do zbiorów.
Sprawdźcie sobie ten decis , mam wrażenie , że na pewno był do pieczarek tez dopuszczony , teraz to nie wiem jak jest
Myślę , że ten znajomy najlepiej powinien wiedzieć jakie się środki używa i które maja krótka karencje, a najlepiej to niech ci da jakiś program ochrony z poprzedniego roku , albo go udostępni na chwile.
ten dymilin to ewidentnie jest zalecany w specyfikacji tylko po nałożeniu okrywy, a to prawie 3 tygodnie do zbiorów.
Sprawdźcie sobie ten decis , mam wrażenie , że na pewno był do pieczarek tez dopuszczony , teraz to nie wiem jak jest
Paweł _____________________________________________________________________________
Czy mogłbym również prosić o namiar na tą firmę od pieczarek?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 lip 2010, o 10:27
Znjadziesz na str. 4
Najprawdopodobniej w tym miesiącu w drugiej połowie pojadę po podłoże z wsianą grzybnią. Dla osób chętnych mogę tez kupić i wysłać.
Zaopatruje się u Kani w Piasku tzn tu http://www.kania.net.pl/
oo dla szukających fachowej informacji o pieczarkach polecam również http://www.kanmycel.pl/kontakt.php tam w zakładka info o uprawie i rasach , ale tylko kanmycel
Zaopatruje się u Kani w Piasku tzn tu http://www.kania.net.pl/
oo dla szukających fachowej informacji o pieczarkach polecam również http://www.kanmycel.pl/kontakt.php tam w zakładka info o uprawie i rasach , ale tylko kanmycel
- markpm
- 200p
- Od: 10 lis 2007, o 15:17
- Kontakt:
Cześć,
ja wstępnie pisze się na tą grzybnię. Daj jakiś namiar do siebie i szczegóły (cena, rozmiar podłoża itp) na mój mail: markpm@o2.pl
ja wstępnie pisze się na tą grzybnię. Daj jakiś namiar do siebie i szczegóły (cena, rozmiar podłoża itp) na mój mail: markpm@o2.pl
Ogród: Coś z niczego
Ja rówież poprosze o szczegóły na priv.
Mój wója zbiera z 1 m2 ok 25 kg a 1 m2 to chyba 1 kostka i jedzie na 3 albo 4 rzuty , ale jakby chciał bez chemi to nie da rady .
kostka (nie wiem dokładnie , ale około 40x50) z wsiana grzybnia kosztuje około 7zł do tego koszt przesyłki , w zależności od wagi/ilości kostek - dwadzieścia parę do trzydziestu zł poczta polska ( za 30 powinny się zmieścić 4 kostki
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 wrz 2010, o 12:41
Jeśli oferta jest nadal aktualna to jrestem zainteresowany
Nie mogę wysłać wiadomości na pw jako nowy użytkownik, byłbym wdzieczny gdyby odewał się Pan na emaila lucasfarys@o2.pl czy oferta jest nadal aktualna oraz numer konta na który przelać Panu kasę
Nie mogę wysłać wiadomości na pw jako nowy użytkownik, byłbym wdzieczny gdyby odewał się Pan na emaila lucasfarys@o2.pl czy oferta jest nadal aktualna oraz numer konta na który przelać Panu kasę
-
- 50p
- Od: 30 maja 2010, o 23:06
o widzę duże zainteresownie pieczarkami i kostkami. Polecam ja zacząłem jakieś 4 miesiące temu i całkiem całkierm jak na dzień dzisiejszy mi wychodzi, może nie zbieram koło 25 kg z 1m2 jak ktoś pisał ale troszkę mniej polecam i pozdrawiam
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 wrz 2010, o 12:41
adasko79 gdzie kupujesz grzybnię? Ja kupiłem na allegro jedną kostkę, ale zapłaciłem za nią 30 żł, chyba trochę przepłaciłem