Szałwia lekarska Salvia officinalis
Szałwia lekarska Salvia officinalis
Kupiłam roślinę która miałaby być szałwią lekarską. Liście tworzą rozetę, podobną do naparstnicy w pierwszym roku. Liście mają kolor zielony, intensywny. Kwitnąć będzie na fioletowo. Będąc w innym sklepie widziałam szałwię, też niby lekarską, ale liście były takie zielono srebrne i zebrane na "pędach" a nie w rozecie. I teraz zastanawiam się czy ta moja szałwia to nie jest przypadkiem jakaś ozdobna. Szałwię chcę mieć w celach "konsumpcyjnych" i dlatego zastanawiam się czy sprzedawca nie wprowadził mnie w błąd. Czy ktoś z was ma może szałwię lekarską i może mi pomóc?
- Liriope
- 200p
- Od: 30 wrz 2008, o 14:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cechy charakterystyczne szałwi:
- wysokość do 70 cm, łodyga posiada drobne włoski,
- Liście z długimi ogonkami, naprzeciwległe, barwa srebrno-zielona, łodygi od dołu drewnieją.
- kwiaty zebrane w nibyokółki, kolor barwa fioletowo-niebieskawa, kwitną w maju i czerwcu
a tutaj sobie możesz porównać ze swoją roślinką
http://images.google.pl/images?hl=pl&q= ... 1&ct=title
Szałwia jest w różnych odmianach, ozdobna też, więc bardzo prawdopodobne, że masz właśnie taki egzemplarz.
- wysokość do 70 cm, łodyga posiada drobne włoski,
- Liście z długimi ogonkami, naprzeciwległe, barwa srebrno-zielona, łodygi od dołu drewnieją.
- kwiaty zebrane w nibyokółki, kolor barwa fioletowo-niebieskawa, kwitną w maju i czerwcu
a tutaj sobie możesz porównać ze swoją roślinką
http://images.google.pl/images?hl=pl&q= ... 1&ct=title
Szałwia jest w różnych odmianach, ozdobna też, więc bardzo prawdopodobne, że masz właśnie taki egzemplarz.
Pozdrawiam.
Ola
Ola
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Najlepiej ciąć młode pędy szałwi (podobnie jak innych ziół) w maju - ponoć najlepsza jest majowa ale jak się nie ususzyło w maju to każda pora jest dobra. Lepiej ucinać wierzchołki pędów - bo roślinka się rozgałęzia ale można tez pojedyncze listki.
Ja szałwi używam do marynat do mięsa - kurczak z nią smakuje wyśmienicie. Można używać zarówno suszonej jak i świeżej
Ja szałwi używam do marynat do mięsa - kurczak z nią smakuje wyśmienicie. Można używać zarówno suszonej jak i świeżej
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Re: Szałwia lekarska?
Jak wam rośnie w tym roku szałwia? Bo u mnie obraz nędzy i rozpaczy, a zawsze miałam tego aż w nadmiarze.
Waleria
- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
Rosnąć to może jakoś i rośnie, ale się rozłożyła na boki i tak leży
Może od nadmiaru wody, czy co?
Może od nadmiaru wody, czy co?
U mnie też marnie. Krzaczek niegdyś był całkiem spory, ale teraz usychają mu liście i pędy, potem roślina odbija i ponownie usycha. Nic już z tego nie rozumiem.Waleria pisze:Jak wam rośnie w tym roku szałwia? Bo u mnie obraz nędzy i rozpaczy, a zawsze miałam tego aż w nadmiarze.
pozdrawiam
Aneta
Aneta
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam
Mam szałwie lekarską 1 rok. Mogę ją teraz rozmnożyć tzn odciąć odnóżkę i wsadzić w ziemię? Czy się ją rozmnaża z nasion?
Mam szałwie lekarską 1 rok. Mogę ją teraz rozmnożyć tzn odciąć odnóżkę i wsadzić w ziemię? Czy się ją rozmnaża z nasion?
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
-
- 200p
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
Tomek, spróbuj przez odkład z liścia: dognij do dołu i przesyp łodyżkę ziemią, powinna się ukorzenić, ale teraz to nie wiem czy pora na takie zabiegi?
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Co roku wczesną wiosną przycinałam kępy szałwi prawie przy ziemi i zawsze kwitła. W tym roku jest ładna i zdrowa, ale nie ma szans, aby jeszcze zdążyła zakwitnąć. A obiecałam jednej miłej Forumowiczce nasiona . . .
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."