Takie niby nic. Przepisy
-
- 10p - Początkujący
- Od: 5 lis 2009, o 06:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Takie niby nic-przepisy
Krystyno.F ogórki z czosniem bardzo ciekawy przepis w sezonie ogórkowym na pewno wypróbuje.W razie czego będe prosić o rade.Podaje przepis na rybke,mój mąż jest nią zachwycony.
Filety rybne w zalewie
1 kg filetów (morszczuk,panga itp)
3 cebule
1 słoik ogórków korniszonych
1 słoik papryki konserwowej.
ZALEWA:
2 szklanki wody
1/2 szkl.oleju
6 łyżek octu
3 łyżki ketchupu
mały przecier(puszka)
3 łyżki cukru
sól,pieprz,ziele angielskie.
Godzine przed smażeniem doprawić rybę solą i pieprzem. Cebue pokroić w talarki i smażymy na złoty kolor(delikatnie)
Ogórki i papryke kroimy w paski.Zalewę gotujemy i studzimy.
Robimy ciasto naleśnikowe,obtaczamy rybe i smażymy.W naczyniu układamy warstwami ryba-smazona cebula-
ogórki-papryka -ryba-cebula-itd..Każdą warstwe zalewamy ciepła zalewą.
SMACZNEGO
Filety rybne w zalewie
1 kg filetów (morszczuk,panga itp)
3 cebule
1 słoik ogórków korniszonych
1 słoik papryki konserwowej.
ZALEWA:
2 szklanki wody
1/2 szkl.oleju
6 łyżek octu
3 łyżki ketchupu
mały przecier(puszka)
3 łyżki cukru
sól,pieprz,ziele angielskie.
Godzine przed smażeniem doprawić rybę solą i pieprzem. Cebue pokroić w talarki i smażymy na złoty kolor(delikatnie)
Ogórki i papryke kroimy w paski.Zalewę gotujemy i studzimy.
Robimy ciasto naleśnikowe,obtaczamy rybe i smażymy.W naczyniu układamy warstwami ryba-smazona cebula-
ogórki-papryka -ryba-cebula-itd..Każdą warstwe zalewamy ciepła zalewą.
SMACZNEGO
Pchać to jeden ze sposobów, aby udało się w życiu. Drugi to ciągnąć.
-
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
Re: Takie niby nic-przepisy
A ja bardzo lubię przygotowywać Kurczaka na siedząco. U mnie w domu wszyscy się nim zajadają. Używa się do niego, sporej ilości soli, ale po upieczeniu go,ta sól gdzieś znika i w ogóle się jej nie czuje. Kurczak jest soczysty i przepyszny. Gorąco polecam,bo warto. Oto przepis:
http://www.wielkiezarcie.com/recipe4850.html
Grzyby jak ryby.
1 kg pieczarek duże,biale,kapelusze
3 średnie cebule
3 ogórki konserwowe
2 jajka
sól,pieprz,olej do smażenia
wegeta czerwona (!)
zalewa:
4 szkl.wody
12 lyżek stolowych octu 10%
6 lyżek cukru
6 lyżek ketchupu lagodnego (ja użylam ''Pudliszki'')
1 sloik koncentratu pomidorowego ''Pudliszki''
3/4 lyżki soli
pieprz,ziele angielskie,liść laurowy
Kapelusze opanierować w jajku przyprawianym solą, wegetą, pieprzem i obtoczyć w bulce tartej. Smażyć na zloto. Ugotować zalewę. Usmażone grzyby ukladamy:
warstwa 1: grzyby
warstwa 2: surowa cebula pokrojona w plastry
warstwa 3: grzyby
warstwa 4: ogórki pokrojone w plastry.
Tak przygotowane grzyby,zalewamy gorącą zalewą i pozostawiamy do calkowitego jej ostygnięcia. Po ostygnięciu wsadzamy do lodówki. Podawać następnego dnia. W lodówce można je przetrzymać przez tydzień. Życzę smacznego!!

http://www.wielkiezarcie.com/recipe4850.html
Grzyby jak ryby.
1 kg pieczarek duże,biale,kapelusze
3 średnie cebule
3 ogórki konserwowe
2 jajka
sól,pieprz,olej do smażenia
wegeta czerwona (!)
zalewa:
4 szkl.wody
12 lyżek stolowych octu 10%
6 lyżek cukru
6 lyżek ketchupu lagodnego (ja użylam ''Pudliszki'')
1 sloik koncentratu pomidorowego ''Pudliszki''
3/4 lyżki soli
pieprz,ziele angielskie,liść laurowy
Kapelusze opanierować w jajku przyprawianym solą, wegetą, pieprzem i obtoczyć w bulce tartej. Smażyć na zloto. Ugotować zalewę. Usmażone grzyby ukladamy:
warstwa 1: grzyby
warstwa 2: surowa cebula pokrojona w plastry
warstwa 3: grzyby
warstwa 4: ogórki pokrojone w plastry.
Tak przygotowane grzyby,zalewamy gorącą zalewą i pozostawiamy do calkowitego jej ostygnięcia. Po ostygnięciu wsadzamy do lodówki. Podawać następnego dnia. W lodówce można je przetrzymać przez tydzień. Życzę smacznego!!

-
- 10p - Początkujący
Re: Takie niby nic. Przepisy
Przepis pochodzi z jednego programu kulinarnego "Gotowanie na ekranie". Ciasto to zawsze się udaje i jest bardzo łatwe.
Ciasto śliwkowe
1 szkl.cukru
cukier waniliowy
1 szkl.mleka
2 jajka
1/2 kostki margaryny lub1/2 szkl.oleju
2-3 łyżki powideł śliwkowych
3 łyżki kakao lub kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki sody
2 szkl.mąki
orzechy włoskie posiekane
Wszystko wymieszać piec 40 min w temp.180 stopni C.
Ciasto pycha ,ja z tej porcji składników robie w foremce 15x33 czyli połowa dużej blachy.
Smacznego
Ciasto śliwkowe
1 szkl.cukru
cukier waniliowy
1 szkl.mleka
2 jajka
1/2 kostki margaryny lub1/2 szkl.oleju
2-3 łyżki powideł śliwkowych
3 łyżki kakao lub kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki sody
2 szkl.mąki
orzechy włoskie posiekane
Wszystko wymieszać piec 40 min w temp.180 stopni C.
Ciasto pycha ,ja z tej porcji składników robie w foremce 15x33 czyli połowa dużej blachy.
Smacznego
-
- 10p - Początkujący
Przepis na łatwą sałatke.
seler w słoiczku(odcisnąć z zalewy)
puszka czerwonej fsolki
puszka kukurydzy.
Sos:
majonez
śmietana
czosnek przeciśnięty przez praske(ile kto lubi)
Składniki wymieszać,połączyć z sosem.Smacznego
seler w słoiczku(odcisnąć z zalewy)
puszka czerwonej fsolki
puszka kukurydzy.
Sos:
majonez
śmietana
czosnek przeciśnięty przez praske(ile kto lubi)
Składniki wymieszać,połączyć z sosem.Smacznego
-
- ZBANOWANY
Kurczak ze śliwkami i miodem.
ok.1,5 kg kurczaka
1/4 kg twardych śliwek
4 łyżki miodu
4 łyżki masła
duża cebula
1 łyżka cynamonu
ok.2 cm. kory cynamonowej (cynamon w lasce)
szczypta szafranu
sól, pieprz
Kurczaka najpierw dzielimy na średniej wielkości porcje i układamy go w rondlu. Wlewamy tyle wody, by pokryła mięso. Dodajemy sól, pieprz, szafran, kawałek cynamonu, drobno posiekaną cebulę oraz masło, zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i przez 60 minut dusimy na małym ogniu. Po tym czasie kurczaka przekladamy na talerz, a do wywaru dodajemy śliwki i gotujemy jeszcze 15 minut. Na koniec z wywaru wybrać pestki (ja śliwki wcześniej dryluję, więc nie muszę potem wybierać pestek), dodać cynamon i miód i dusić bez przykrycia aż sos zgęstnieje. W tak przygotowanym sosie podgrzać kurczaka. Podawać z ryżem i sałatą.
Mam nadzieję, że będzie smakował, a ten kto się na ten przepis skusi, żałował nie będzie.

ok.1,5 kg kurczaka
1/4 kg twardych śliwek
4 łyżki miodu
4 łyżki masła
duża cebula
1 łyżka cynamonu
ok.2 cm. kory cynamonowej (cynamon w lasce)
szczypta szafranu
sól, pieprz
Kurczaka najpierw dzielimy na średniej wielkości porcje i układamy go w rondlu. Wlewamy tyle wody, by pokryła mięso. Dodajemy sól, pieprz, szafran, kawałek cynamonu, drobno posiekaną cebulę oraz masło, zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i przez 60 minut dusimy na małym ogniu. Po tym czasie kurczaka przekladamy na talerz, a do wywaru dodajemy śliwki i gotujemy jeszcze 15 minut. Na koniec z wywaru wybrać pestki (ja śliwki wcześniej dryluję, więc nie muszę potem wybierać pestek), dodać cynamon i miód i dusić bez przykrycia aż sos zgęstnieje. W tak przygotowanym sosie podgrzać kurczaka. Podawać z ryżem i sałatą.
Mam nadzieję, że będzie smakował, a ten kto się na ten przepis skusi, żałował nie będzie.

-
- ZBANOWANY
Pomysłowa rolada serowa.
50 dkg sera żółtego salami (lub innego łatwotopliwego sera)
40 dkg pieczarek
1 cebula
sól,pieprz z młynka
2 łyżki+ 1/2 łyżeczki masła
1 pęczek natki pietruszki
kilka małych pomidorków
Żółty ser zawinąć w folię aluminiową i włożyć do wrzącej wody naokoło 30 minut.Pieczarki dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem,kilka całych odłożyć do dekoracji,pozostałe zaś drobno posiekać.Cebulę obrać,pokroić w kosteczkę lub drobno posiekać.Mocno rozgrzać na patelni 2 łyżki masła,podsmażyć na nim pieczarki i cebulę (na małym
ogniu),nie przerywając mieszania.Przyprawić do smaku
solą i świeżo zmielonym pieprzem.Natkę umyć,osuszyć,posiekać.Wrzucić do pieczarek i cebuli,przemieszać.Ser wyjąć z folii(wcześniej należy się upewnić czy jest on już miękki).Następnie rozwałkować na duży prostokąt przez warstwę folii przezroczystej.Posmarować przygotowanym farszem grzybowo-cebulowym.Ostrożnie zwinąć roladę,włożyć na ok.1-1,5 godz.do lodówki.Pokroić w ok.1-centymetrowe plastry.Odłożone pieczarki usmażyć na 1/2 łyżeczki masła i ułożyć je na roladzie.Danie udekorować cząstkami pomidora.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ten przepis dostaliśmy od znajomej. Mój szkrabik bardzo lubi ten sernik. Oto przepis:
Niezawodny sernik Asi.
CIASTO:
3 szkl.mąki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 margaryna (proponuję masło roślinne)
5 żółtek
MASA SEROWA:
1 kg.trzykrotnie mielonego sera (te w wiaderku)
2 całe jajka
1 szkl.cukru
1 masło roślinne
1 duży budyń śmietankowy
brzoskwinie lub ananasy (lepsze jest z brzoskwiniami)
Ciasto zagnieść i podzielić na trzy części.Jedną część ciasta uformować w kulę i bardzo mocno schłodzić w lodówce (np.w zamrażarce). Pozostałymi dwoma częściami ciasta wylepić blaszkę
Wszystkie składniki masy serowej (oprócz owoców) bardzo dokładnie ze sobą wymieszać.Na wylepionej ciastem formie wyłożyć serek z wiaderka,zaś na nim owoce.Na owocach delikatnie rozłożyć ubitą pianę z 5 białek i 1 szkl.cukru.Na pianę zetrzeć na tarce schłodzone ciasto z lodówki.Piec 60-70 minut
aż do zrumienienia,w temp.200 st.
Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika,ostudzić je,a następnie wstawić je do lodówki by dobrze stężało.Najlepsze jest na następny dzień.Można posypać cukrem pudrem.
UWAGA: CIASTO PO UPIECZENIU JEST PÓŁPŁYNNE,ALE W CZASIE STYGNIĘCIA BĘDZIE POWOLI TĘŻAŁO.
50 dkg sera żółtego salami (lub innego łatwotopliwego sera)
40 dkg pieczarek
1 cebula
sól,pieprz z młynka
2 łyżki+ 1/2 łyżeczki masła
1 pęczek natki pietruszki
kilka małych pomidorków
Żółty ser zawinąć w folię aluminiową i włożyć do wrzącej wody naokoło 30 minut.Pieczarki dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem,kilka całych odłożyć do dekoracji,pozostałe zaś drobno posiekać.Cebulę obrać,pokroić w kosteczkę lub drobno posiekać.Mocno rozgrzać na patelni 2 łyżki masła,podsmażyć na nim pieczarki i cebulę (na małym
ogniu),nie przerywając mieszania.Przyprawić do smaku
solą i świeżo zmielonym pieprzem.Natkę umyć,osuszyć,posiekać.Wrzucić do pieczarek i cebuli,przemieszać.Ser wyjąć z folii(wcześniej należy się upewnić czy jest on już miękki).Następnie rozwałkować na duży prostokąt przez warstwę folii przezroczystej.Posmarować przygotowanym farszem grzybowo-cebulowym.Ostrożnie zwinąć roladę,włożyć na ok.1-1,5 godz.do lodówki.Pokroić w ok.1-centymetrowe plastry.Odłożone pieczarki usmażyć na 1/2 łyżeczki masła i ułożyć je na roladzie.Danie udekorować cząstkami pomidora.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ten przepis dostaliśmy od znajomej. Mój szkrabik bardzo lubi ten sernik. Oto przepis:
Niezawodny sernik Asi.
CIASTO:
3 szkl.mąki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 margaryna (proponuję masło roślinne)
5 żółtek
MASA SEROWA:
1 kg.trzykrotnie mielonego sera (te w wiaderku)
2 całe jajka
1 szkl.cukru
1 masło roślinne
1 duży budyń śmietankowy
brzoskwinie lub ananasy (lepsze jest z brzoskwiniami)
Ciasto zagnieść i podzielić na trzy części.Jedną część ciasta uformować w kulę i bardzo mocno schłodzić w lodówce (np.w zamrażarce). Pozostałymi dwoma częściami ciasta wylepić blaszkę
Wszystkie składniki masy serowej (oprócz owoców) bardzo dokładnie ze sobą wymieszać.Na wylepionej ciastem formie wyłożyć serek z wiaderka,zaś na nim owoce.Na owocach delikatnie rozłożyć ubitą pianę z 5 białek i 1 szkl.cukru.Na pianę zetrzeć na tarce schłodzone ciasto z lodówki.Piec 60-70 minut
aż do zrumienienia,w temp.200 st.
Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika,ostudzić je,a następnie wstawić je do lodówki by dobrze stężało.Najlepsze jest na następny dzień.Można posypać cukrem pudrem.
UWAGA: CIASTO PO UPIECZENIU JEST PÓŁPŁYNNE,ALE W CZASIE STYGNIĘCIA BĘDZIE POWOLI TĘŻAŁO.
-
- ZBANOWANY
Przepis na Ogórki po kanadyjsku bardzo często gości w moim domu. Oto on => http://www.wielkiezarcie.com/recipe61642.html
Żeberka z miodem i sałatką fasolowo-ryżową.
2 kg. chudych żeberek
6 dużych cebul
1 marchewka
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
2 liście laurowe
30 dkg. ryżu długoziarnistego
po 2 puszki białej i czerwonej fasoli
1 ogórek
1/2 kg pomidorów
1 pęczek natki
200 ml. octu
pieprz z młynka
szczypta cukru
sól
3 łyżki oleju
5 czerwonych papryczek chili
1 duży ząbek czosnku
8 dkg płynnego miodu
3 łyżki ketchupu
Żeberka umyć. 4 cebule i marchewkę obrać, włożyć do garnka, zalać 5 litrami wody. Dodać ziarenka pieprzu, sól, listki laurowe i żeberka. Całość gotować około 30 minut na małym ogniu.
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, osączyć na sitku, przelać zimną wodą, i znowu osączyć.
Całą fasolę przełożyć na sito, opłukać. Ogórek pokroić w plasterki, pomidory na cząstki. Trochę natki odłożyć do dekoracji, a resztę posiekać.
Przygotować winegret:
pozostałe cebule posiekać, wymieszać z octem, solą, pieprzem, natką, cukrem i olejem.
Żeberka wyjąć z zalewy. Ogórek wymieszać z fasolką, ryżem i pomidorami. Polać winegretem.Dwie papryczki chili pokroić w krążki, czosnek obrać i posiekać, wymieszać z miodem i ketchupem. Posmarować żeberka. Piec ok.8 minut w temp.200 st.C. (w czasie pieczenia mięso należy odwracać). Podać z sałatką. Danie udekorować odłożoną natką i pozostałymi papryczkami chili.

Żeberka z miodem i sałatką fasolowo-ryżową.
2 kg. chudych żeberek
6 dużych cebul
1 marchewka
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
2 liście laurowe
30 dkg. ryżu długoziarnistego
po 2 puszki białej i czerwonej fasoli
1 ogórek
1/2 kg pomidorów
1 pęczek natki
200 ml. octu
pieprz z młynka
szczypta cukru
sól
3 łyżki oleju
5 czerwonych papryczek chili
1 duży ząbek czosnku
8 dkg płynnego miodu
3 łyżki ketchupu
Żeberka umyć. 4 cebule i marchewkę obrać, włożyć do garnka, zalać 5 litrami wody. Dodać ziarenka pieprzu, sól, listki laurowe i żeberka. Całość gotować około 30 minut na małym ogniu.
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, osączyć na sitku, przelać zimną wodą, i znowu osączyć.
Całą fasolę przełożyć na sito, opłukać. Ogórek pokroić w plasterki, pomidory na cząstki. Trochę natki odłożyć do dekoracji, a resztę posiekać.
Przygotować winegret:
pozostałe cebule posiekać, wymieszać z octem, solą, pieprzem, natką, cukrem i olejem.
Żeberka wyjąć z zalewy. Ogórek wymieszać z fasolką, ryżem i pomidorami. Polać winegretem.Dwie papryczki chili pokroić w krążki, czosnek obrać i posiekać, wymieszać z miodem i ketchupem. Posmarować żeberka. Piec ok.8 minut w temp.200 st.C. (w czasie pieczenia mięso należy odwracać). Podać z sałatką. Danie udekorować odłożoną natką i pozostałymi papryczkami chili.

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 20 lip 2010, o 11:19
we wtorek będę robić ogórki i buraczki 

-
- ZBANOWANY
Ręczę że będą smakowały!

Bardzo apetyczne przepisy ;) Jeszcze tylko, żeby więcej zdjęć było, to już w ogóle rewelacja 

-
- 20p - Rozkręcam się...
moje przetwory muszą niestey poczekac do przyszłego tygodnia - nieplanowany wyjazd 
ale obiecuję że wstawię zdjęcia swoich wypocin

ale obiecuję że wstawię zdjęcia swoich wypocin

ja sałatkę z ogórków zrobiłam, nawet już trochę podjadłam
a jeszcze buraczki mnie czekają.
mam przepis na ogórki po meksykańsku, słodko-ostre, pyszne. Podać przepis?

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- 20p - Rozkręcam się...
chetnie spróbuje Twojego przepisu na ogórki maksykańskiediament pisze:ja sałatkę z ogórków zrobiłam, nawet już trochę podjadłama jeszcze buraczki mnie czekają.
- chan-dzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 maja 2010, o 12:45
No i po co ja tu zagladałam
Teraz muszę wypróbować wszystkie te przepisy

Teraz muszę wypróbować wszystkie te przepisy