Tulipany - wymagania, uprawa,porady - dyskusje merytoryczne

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Re: Tulipany

Post »

Jak myślicie mogę zacząć dzisiaj sadzić tulipki ? Bo mam czas i jest pogoda.. , a teraz z czasem to będę miał krucho.... Dawid ma posadzone to może i ja już posadzę ? :roll:
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Szczerze powiedziawszy ja też się nad tym zastanawiam ale chyba jednak poczekam do drugiej połowy września. W tamtym roku wsadzałem w pierwszych dniach października i Saxatilis wykiełkował mi już w styczniu :-) ale inne odmiany kwitły raczej w typowym dla siebie okresie więc chyba naprawdę koniec września, przełom października jest dla nich dobry.
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

A ja tam sadziłam dziś.Znalazłam w końcu miejsce i czas, niech sobie rosną ;:224
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Ja myślę jak Sylwek , dlatego powstrzymałem się jeszcze i zaczekam...... :wink: . Tylko jak mówią jaka będzie reszta września... :roll: .
kajo
200p
200p
Od: 29 mar 2010, o 19:31

Post »

Druga połowa września ma być ładna, więc chyba warto wstrzymać się z sadzeniem. Posadziłam część narcyzów, wkładałam nawet nie w błoto, a w wodę i przerwałam. Czekam na lepsze dni.
Pozdrawiam serdecznie,
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

dawidbanan pisze: Takiej taniochy nie widziałem
No to nie drogie :P .
U mnie na jarmaku są żółte po 30 gr. , 5 innych odmian po 50 gr. , jedna za 70 gr. , reszta po 1 zł. :D .
Awatar użytkownika
4rafko4
200p
200p
Od: 21 gru 2009, o 11:29

Post »

Czasami lepiej kupić troche drożej i wiedzieć co sie ma w ogrodzie :)
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Ja też chyba wolę pewne odmiany. Co roku zaopatruję się w Chrzypsku (przez Internet) i dokupuje po kilka odmian tulipanów. Nigdy nie było pomyłki. W przyszłym roku zakwitną po raz pierwszy u mnie Yokohama, Purple Flag, Monte Carlo, Orange Emperor i Menton (po kilku sezonach fascynacji papuzimi i niskimi dokupiłem klasyków). Jak na razie nigdy nie było pomyłki ;-) I ceny wbrew pozorom nie są wysokie. Przeliczając na pojedyncze cebule - w tym roku najtańsza Yokohama to 58gr/szt, a najdroższy Monte Carlo 76gr/szt.
Awatar użytkownika
Fafka
500p
500p
Od: 3 cze 2010, o 11:21

Post »

pEtr pisze:Ja też chyba wolę pewne odmiany. Co roku zaopatruję się w Chrzypsku (przez Internet) i dokupuje po kilka odmian tulipanów. Nigdy nie było pomyłki. W przyszłym roku zakwitną po raz pierwszy u mnie Yokohama, Purple Flag, Monte Carlo, Orange Emperor i Menton (po kilku sezonach fascynacji papuzimi i niskimi dokupiłem klasyków). Jak na razie nigdy nie było pomyłki ;-) I ceny wbrew pozorom nie są wysokie. Przeliczając na pojedyncze cebule - w tym roku najtańsza Yokohama to 58gr/szt, a najdroższy Monte Carlo 76gr/szt.
A to ciekawostka, ja mam stamtąd hosty i ani jedna nie jest tą odmianą , którą kupiłam :evil:
Może z tulipanami jest inaczej?
Pozdrawiam. Jola.
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

W takim wypadku Jolu, chyba nade mną opatrzność czuwała bo w tym roku oglądałem te hosty, oglądałem, ale w końcu nie zdecydowałem się ;-) Być może mają innego dostawcę host niż cebul tulipanów. Póki co było bez zarzutów.
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24

Post »

Mam pytanie do bardziej wtrawnych ogrodników. Zauważyłam, że kupione cebule tulipanów zaczyna pokrywac pleśń a jedna już nawet całkiem zgniła. Co robić? Tej zgnitej to juz sie całkiem pozbyłam, ale z tymi pozostałymi? Nie mogę jeszcze wsadzać bo miejsce nie przygotowane. Czy powinnam wcześniej zaprawić? Czy one są jeszcze do uratowania?
Dodam, że cebulki byłki kupione pakowane w worezki z dziurkami i chyba miały za wilgotno w piwnicy.Wyniosłam je do bardziej suchego garażu.
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak najszybciej zamocz je w Kaptanie. Potrzymaj je 30min w środku grzybobójczym i osusz...
Dlatego cebule lepiej kupować przed sadzeniem :wink:
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24

Post »

A moze być zamiast Kaptanu Topzin bo to aktualnie mam i mogę im zaraz zrobic kapiel.
Dzięki ;:180
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56

Post »

dawidbanan pisze:Dlatego cebule lepiej kupować przed sadzeniem :wink:
Tylko, że przed sadzeniem zostają tylko takie, których nikt nie chciał kupować
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Justka pisze:A moze być zamiast Kaptanu Topzin bo to aktualnie mam i mogę im zaraz zrobic kapiel.
Tak :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”