Czosnek zimowy cz.1
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czosnek zimowy
Też uważam, że to za wcześnie.Czosnek wypuści duży szczypior i ten szczypior w zimie przemarznie. ;:5
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 sie 2010, o 23:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak mówili w telewizji ale ja sadze zawsze 15 pażdziernika
Ja się dowiedziałem, od hodowców czosnku, że z racji tak zmiennej aury jaka nam towarzyszy, najlepiej wsadzać na początku września. Jeśli chodzi o wielkość główek - przy selekcji powinno wybierać się średnie, a nie duże główki. Też się zdziwiłem ale przychyliłem się do tego.
To bardzo ciekawe bo w literaturze podają by wysadzać od końca października do listopada, nie wiem czemu miało by się to robić 1-2 miesiące wcześniej? przecież do tego czasu czosnek by wyrósł... ja sadzę późno a często i tak w grudniu ponad ziemię wystają kiełki wysokości 3-4cmpiotrq pisze:Ja się dowiedziałem, od hodowców czosnku, że z racji tak zmiennej aury jaka nam towarzyszy, najlepiej wsadzać na początku września. Jeśli chodzi o wielkość główek - przy selekcji powinno wybierać się średnie, a nie duże główki. Też się zdziwiłem ale przychyliłem się do tego.
Sry, chodziło o początek października. Wcześniej też słyszałem, że połowa października to najlepszy okres ale właśnie z racji tej magicznej aury podobno idealny jest początek najbliższego miesiąca. Nie wiem dzielę się tylko informacjami, które przekazał mi hodowca czosnku, który sam uzyskał takie informacje podczas spotkań że się tak wyrażę "czosnkowiczów".
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 sie 2010, o 23:19
piotrq Masz zupełnie racje że połowa pażdziernika to najlepszy czas na sadzenie czosnku lecz początek pażdziernika jest również odpowiedni ja jak wiem że nie będę miał czasu 15 pazdziernika na sadzenie czosnku to sadze na początku i jeszcze nigdy nie narzekałem:)
Ok już myślałem co to za fachowcy
-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
Myślę iż literatura nie uwzględnia naszych anomali pogodowych. Ja w minionym roku sadziłem na początku grudnia. Po świętach były siarczyste mrozy - obawiałem się że wymarznie bo śniegu nie było. Jednak nic z tych rzeczy - w połowie marca tego roku, miałem wystające szczypiory czosnku. A zebrałem plon zgodnie z posadzonymi ząbkami.Adrian89 pisze:To bardzo ciekawe bo w literaturze podają by wysadzać od końca października do listopada, nie wiem czemu miało by się to robić 1-2 miesiące wcześniej? przecież do tego czasu czosnek by wyrósł... ja sadzę późno a często i tak w grudniu ponad ziemię wystają kiełki wysokości 3-4cmpiotrq pisze:Ja się dowiedziałem, od hodowców czosnku, że z racji tak zmiennej aury jaka nam towarzyszy, najlepiej wsadzać na początku września. Jeśli chodzi o wielkość główek - przy selekcji powinno wybierać się średnie, a nie duże główki. Też się zdziwiłem ale przychyliłem się do tego.
Pamiętajcie o ogrodach...
Zenonie najważniejsze to żeby czosnek przed zimą się ukorzenił, co do anomalii pogodowych to osobny temat
Wiatam mam pytanie czy jest jakas maszyna do sadzenia czosnku?? ogolnie sadze dopiero 2 sezon czosnek zimowy, ale bylem w zeszlym tygodniu na ukrainie i zakupilem tam na material kilkanascie kilogramow czosnku 12zabkowego i mam problem bo nie mam zielonego pojecia jaka to odmiana moze byc??
Słuchajcie, a po czym uprawiacie czosnek zimowy? Z tego co wiem nie powinno się uprawiać go:
-po sobie
-po innych warzywach cebulowych
-po roślinach porażonych nicieniami
-po burakach cukrowych, późnej kapuście, kalafiorach i innych roślinach wyczerpujących składniki pokarmowe z gleby
-po przedplonach
Sugerowalibyście mi wsadzić czosnek po fasoli czy cukinii?
-po sobie
-po innych warzywach cebulowych
-po roślinach porażonych nicieniami
-po burakach cukrowych, późnej kapuście, kalafiorach i innych roślinach wyczerpujących składniki pokarmowe z gleby
-po przedplonach
Sugerowalibyście mi wsadzić czosnek po fasoli czy cukinii?
sory mam takie glupie pytanie zabek czosnku trzeba wysuszyc czy taki normalny wlożyc do ziemi?