kuliste krzewy

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agnesik12
200p
200p
Od: 31 sty 2008, o 10:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

kuliste krzewy

Post »

Witajcie,

Mam zamiar zrobić sobie kulistą rabatkę. Tzn posadzić różne krzewy które da się uformować w kule. Z brzegu będą małe kule z trzmieliny. Już mam posadzonych 6 sztuk teraz będę je tylko formować.

To co przyszło mi do głowy to jeszcze bukszpan. Generalnie za rzędem małych kulek z trzmieliny chciałabym posadzić około 6-8 innych kulek.

Co da się jeszcze ładnie formować? Macie jakieś pomysły?

Pozdrawiam,
Agnieszka
Agnieszka
graved
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 mar 2007, o 08:40

Re: kuliste krzewy

Post »

Polecam różne odmiany tawuły np. Tawuła japońska `Goldflame` lub `Golden Princess`
Acia30
50p
50p
Od: 22 kwie 2010, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Część,
przycinać na kształt kuli na pewno można jałowce (bo widuję szczepione na kiju i formowane na kulkę) to samo z tujkami i sporo innych roślinek ale ja chcę zwrócić Twoją uwagę na naturalnie kuliste odmiany. Nie trzeba ich przycinać i formować więc masz mniej pracy więc może warto też je włączyć. Np. Tuja Danica lub tuja golden globe (żółta) - obie na zdjęciu poniżej.
Ps. też kupiłam bukszpany ale nie bardzo wiem jak uformować je w idealną kulę (już przypominają kulę ale daleko im do ideału). Obrazek
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bardzo dużo roślin możesz uformować w kulę, ale pytanie jest takie: pomyślałaś jak to będzie wyglądało? Same kule na rabacie nie będą dawać dobrego efektu.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”