Lawenda,ogólnie(2006-2011) część 1 .
- fiskomp
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 wrz 2010, o 21:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: lawenda jak i kiedy zbiera się nasiona
A jak się przycina taki krzaczek lawendy, bo ja swoje dwa krzaczki przesadziłam na nowe miejsce i okazało sie że sie powyciagaly w jedna stronę, maja juz duzo zdrewnialych gałązek i nie chciałabym imz zbrobić krzywdę po tym przesadzeniu?
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka
Pozdrawiam - Baśka
Re: czy lawenda zimuje w gruncie ?
Ja dla lawendy wybieram możliwie osłonięte miejsce (tzn. od wiatru, bo słońca jak najwięcej). W tę mroźną zimę przetrwała u mnie nieokrywana, ale wiadomo pierzyna ze śniegu była jak się patrzy .
Aha, po zimie gorzej wyglądała ta rosnąca na cięższej glebie, ta z piachów była w stanie idealnym.
Aha, po zimie gorzej wyglądała ta rosnąca na cięższej glebie, ta z piachów była w stanie idealnym.
Pozdrawiam. Jola.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 maja 2010, o 10:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dołączę to tego tematu moje pytanie. Na wiosnę będę chciał rozsadzić lawendy z mojej działki na miejsca docelowe. Mają tak od 10 do 15 cm. I jaki miesiąc jest do tego najlepszy? Czy w marcu np nie jest jeszcze za zimno? Czy może muszę czekać do maja aż nie będzie mrozów?
-
- 200p
- Od: 2 sie 2010, o 16:47
Re: Lawenda - część 1.
Dzisiaj, przy okazji zakupów, udało mi się kupić lawendę w Auchanie po 50 gr za doniczkę Wyprzedają to, co zostało z sezonu letniego. Poprzeceniane z 14 zł i z 9 zł.
Widać, ze kwitła. Teoretycznie zakupiłam 4 kolory, w przyszłym sezonie to zweryfikuję Zobaczymy jak zakwitnie.
Jak ktoś szuka lawendy, a ma Auchan blisko, to warto sprawdzić czy nie ma jej na wyprzedaży
Widać, ze kwitła. Teoretycznie zakupiłam 4 kolory, w przyszłym sezonie to zweryfikuję Zobaczymy jak zakwitnie.
Jak ktoś szuka lawendy, a ma Auchan blisko, to warto sprawdzić czy nie ma jej na wyprzedaży
- Rodusik
- Od: 21 sty 2009, o 10:09
Zauważyłam że lawenda która rosła blisko oczka wodnego wyrosła na piękny krzaczek kwitła bardzo intensywnie , na starych miejscach nie była taka urodziwa.
Pozdrawiam, Mariola
Ogród Rodusika
Ogród Rodusika
A ja wyhodowałam lawendę z nasion, i co najlepsze: zdrewniałe pędy odbijają! W ogóle jej nie przycinałam ( ma już rok), ale w pewnym momencie zaczęły opadać jej listki od dołu, a teraz w tym miejscu wypuszcza nowe pędy Czekam aż zakwitnie
- bettysolo
- 500p
- Od: 12 paź 2010, o 17:13
ja posadziłam lawendę w zeszłym roku
zima była bardzo śnieżna i nic się roślinie nie stało chociaż długo wiosną czekałam aż puści nowe przyrosty
jaka zima będzie w tym roku zobaczymy
mam jednak pytanie przy jakich temperaturach minusowych trzeba zabezpieczyć lawendę w bezśnieżną zimę ?
zima była bardzo śnieżna i nic się roślinie nie stało chociaż długo wiosną czekałam aż puści nowe przyrosty
jaka zima będzie w tym roku zobaczymy
mam jednak pytanie przy jakich temperaturach minusowych trzeba zabezpieczyć lawendę w bezśnieżną zimę ?
Pozdrawiam Beata
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Mam lawendę od niepamiętnych czasów, nigdy niczym nie zabezpieczałam i nie wymarza. W Katowicach chyba nie zimniej niż w Opolu?
Waleria
- bettysolo
- 500p
- Od: 12 paź 2010, o 17:13
na pewno nie zimniej
ale tam gdzie wybudowaliśmy dom jest nas tylko 4 posesje a reszta to nieużytki
wiatry wieją tutaj straszne
dlatego tak pytałam o tą lawendę
czyli myślisz że da rade ?
Pozdrawiam Beata
- Julia
- 200p
- Od: 11 wrz 2005, o 09:15
Ja myslę, że podczas takiej zimy jak ta ostatnia,bettysolo pisze:na pewno nie zimniej
może przemarznąć. Tak sie stało z moimi lawendami
które z trudem odbiły, ale straciły na urodzie.
Dlatego mam zamiar je okryć.
Piękno leży w oku patrzącego.
serdeczności - Julia
serdeczności - Julia
- Cynthia
- Od: 16 lut 2009, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeżeli u Ciebie taki wygwizdówek, to dla świętego spokoju (swojego ) możesz okryć.
Moja lawenda rośnie w mało zacisznym miejscu , już drugą zimę ma za sobą i nic jej się nie stało.
Oczywiście nigdy jej nie okrywałam.
Moja lawenda rośnie w mało zacisznym miejscu , już drugą zimę ma za sobą i nic jej się nie stało.
Oczywiście nigdy jej nie okrywałam.
Pozdrawiam słonecznie - Baśka