Perukowiec - choroby
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
chcesz pomóc?czy zaszkodzić?xipe pisze:
profilaktycznie - osłabiona roślina jest łakomym kąskiem dla innych pagogenów a do końca nie wiadomo co tam w ziemi mieszka.
ł
i dziwię się bo nie jesteś amatorem
do Mszyca
obecne temperatury nie sprzyjają rozwojowi choroby Poza cięciem i zasmarowaniem ran musisz poczekać do wiosny.
Gdy temperatura gleby wzrośnie powyżej 12C zastosuj podlewanie
Opryskaj perukowca i pozostałe na początku wegetacji tuż po rozwoju liści Bioseptem
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
W dostępnej mi literaturze fitopatalogicznej jest wzmianka o łącznym stosowaniu jednego z wymienionych Sarfun 500 SC lub Topsin M 500 SC (w stężeniu 0,1%) z preparatem Rovral Flo 255 SC (w stężeniu 0,05%) dla osiągnięcia lepszego efektu terapeutycznego w przypadku chrób z grupy "zamierania pędów" - szersze spektrum działania substancji biologicznie czynnych.
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Prosze więc podaj mi żródło stosowania łacznie tych preparatówxipe pisze:W dostępnej mi literaturze fitopatalogicznej jest wzmianka o łącznym stosowaniu jednego z wymienionych Sarfun 500 SC lub Topsin M 500 SC (w stężeniu 0,1%) z preparatem Rovral Flo 255 SC (w stężeniu 0,05%) dla osiągnięcia lepszego efektu terapeutycznego w przypadku chrób z grupy "zamierania pędów" - szersze spektrum działania substancji biologicznie czynnych.
bo może to być ciekawy zestaw
Znam łączenie Sarfunu 0,1%(karbendazym)+Rovral Flo 0,2%(iprodion) ale przy zwalczaniu Botrytis cinerea
natomiast nie słyszałem o tiofanatu metylowego z iprodionem
Dziękuję.
Zastosuję się do rad. Podleję środkami na grzyby. Mam nadzieję że perukowiec na wiosnę odbije.
Dzisiaj szukając zdrowej tkanki u perukowca zgoliłam go na wysokość 25 cm. Dołączam zdjęcia gałęzi w przekroju. Proszę oceńcie.
To linki do zdjęć:

Mam jeszcze wątpliwość odnośnie katalpy.
Wiosną zobaczyłam pionowe pęknięcie na pniu, jak pukałam w korę był "pusty" dźwięk . W innych miejscach był inny odgłos.
Miejsce pęknięcia posmarowałam maścią "LAK BALSAM" firmy Substral, ściągnęłam opaską.
ZaŁączam zdjęcie. Proszę wyraźcie swoją opinię. Czy mam powody do niepokoju?

Z podziękowaniami i wyrazami szacunku dla Waszej wiedzy
Zastosuję się do rad. Podleję środkami na grzyby. Mam nadzieję że perukowiec na wiosnę odbije.
Dzisiaj szukając zdrowej tkanki u perukowca zgoliłam go na wysokość 25 cm. Dołączam zdjęcia gałęzi w przekroju. Proszę oceńcie.
To linki do zdjęć:

Mam jeszcze wątpliwość odnośnie katalpy.
Wiosną zobaczyłam pionowe pęknięcie na pniu, jak pukałam w korę był "pusty" dźwięk . W innych miejscach był inny odgłos.
Miejsce pęknięcia posmarowałam maścią "LAK BALSAM" firmy Substral, ściągnęłam opaską.
ZaŁączam zdjęcie. Proszę wyraźcie swoją opinię. Czy mam powody do niepokoju?

Z podziękowaniami i wyrazami szacunku dla Waszej wiedzy
pozdrowienia EG
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
jeżeli zrobiłaś cięcie i od razu nie zamalowałaś to bląd
przekrój cięcia potwierdza wertycyliozę
co do katalpy
czy była ta rana oczyszczona przed Lac-balsamem ? jeżeli nie to też błąd.
potrzebny jest wiosna zabieg chirurgiczny (wydłutowanie) i dopiero potem leczenie
może będzie potrzebne szczepienie mostowe
-
przekrój cięcia potwierdza wertycyliozę
co do katalpy
czy była ta rana oczyszczona przed Lac-balsamem ? jeżeli nie to też błąd.
potrzebny jest wiosna zabieg chirurgiczny (wydłutowanie) i dopiero potem leczenie
może będzie potrzebne szczepienie mostowe
-
Dzisiaj rano podlałam "Topsinem" (ten preparat miałam w domu) perukowca oblewając jednocześnie dokładnie wystające konary . Stężenie zrobiłam duże 15ml na 5l wody wychodząc z założenia iż gleba jest bardzo mocno i głęboko nasiąknięta wodą (sprawdziłam). Jak konary wyschną posmaruję "Lak Balsamem".
Dziękuję pięknie wszystkim za pomoc.
pozdrowienia EG
Panie Januszu
nie odczyściłam tego uszkodzenia katalpy ale też i nie było co odczyszczać, To było czyściutkie pęknięcie i było widać jasne wnętrze pnia. Pamiętam że spryskałam czymś na grzyby i posmarowałam :Lac balsamem.
Jestem przerażona tym dłutowaniem i szczepieniem mostowym. Czy to znaczy że katalpa jest chora?
nie odczyściłam tego uszkodzenia katalpy ale też i nie było co odczyszczać, To było czyściutkie pęknięcie i było widać jasne wnętrze pnia. Pamiętam że spryskałam czymś na grzyby i posmarowałam :Lac balsamem.
Jestem przerażona tym dłutowaniem i szczepieniem mostowym. Czy to znaczy że katalpa jest chora?
pozdrowienia EG
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Już mi brakuje słówMszyca pisze:Dzisiaj rano podlałam "Topsinem" (ten preparat miałam w domu) perukowca oblewając jednocześnie dokładnie wystające konary . Stężenie zrobiłam duże 15ml na 5l wody wychodząc z założenia iż gleba jest bardzo mocno i głęboko nasiąknięta wodą (sprawdziłam). Jak konary wyschną posmaruję "Lak Balsamem".
wszystko robisz niezgodnie z zaleceniami.
Proś innych o pomoc bo ja już w Twoim przypadku nic nie pomogę
No przecież podlałam "Topsinem 500 SC iposmarowałam Lac Balsamem też służy do smarowania ran drzew.pogotowie ogrodnicze pisze:Ja na wertycyliozę stosuję inną metodę.
Choroba rozwija się w systemie korzeniowym,więc oprysków nie stosuję, jedynie podlewanie.
środkami wymienionymi przez xipe Sarfun 500 SC lub Topsin M 500 SC 5l/m2
A rany po cięciu smaruję 3% roztworem Discus 500 WG w farbie emulsyjnej lateksowej białej
TO CO ZROBIŁAM ŹLE????
pozdrowienia EG
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
a to
i jeszcze to 3 krotne przekroczenie dawki
pogotowie ogrodnicze pisze:
obecne temperatury nie sprzyjają rozwojowi choroby Poza cięciem i zasmarowaniem ran musisz poczekać do wiosny.
Gdy temperatura gleby wzrośnie powyżej 12C zastosuj podlewanie
Opryskaj perukowca i pozostałe na początku wegetacji tuż po rozwoju liści Bioseptem
i jeszcze to 3 krotne przekroczenie dawki
Szanowny Panie Januszu.
Widzę że Pan mocno się na mnie zdenerwował za mą niesubordynację.
Wszystkie Pana uwagi zanotowałam i jestem za nie bardzo wdzięczna.
Na swoją obronę powiem Panu iż temperatura gleby jeszcze nie jest taka niska, a im głębiej tym cieplej. Woda w kranie jest dużo zimniejsza niż ziemia.
Stężenie wzięłam większe bo gleba jest bardzo wilgotna na dużej głębokości.
Wedle zaleceń producentaTopsinu na chorobę którą Pan zdiagnozował , dla roślin ozdobnych dawka jest 15ml w 10 l wody. Ja wzięłam 5 l wody zakładając że w mokrej glebie stężenie preparatu ulegnie zmniejszeniu. Bardzo chcę uratować perukowca a wiosną zanim ziemia osiągnie temp 12 stopni to wegetacja roślin będzie już w pełni.
Widzę że Pan mocno się na mnie zdenerwował za mą niesubordynację.
Wszystkie Pana uwagi zanotowałam i jestem za nie bardzo wdzięczna.
Na swoją obronę powiem Panu iż temperatura gleby jeszcze nie jest taka niska, a im głębiej tym cieplej. Woda w kranie jest dużo zimniejsza niż ziemia.
Stężenie wzięłam większe bo gleba jest bardzo wilgotna na dużej głębokości.
Wedle zaleceń producentaTopsinu na chorobę którą Pan zdiagnozował , dla roślin ozdobnych dawka jest 15ml w 10 l wody. Ja wzięłam 5 l wody zakładając że w mokrej glebie stężenie preparatu ulegnie zmniejszeniu. Bardzo chcę uratować perukowca a wiosną zanim ziemia osiągnie temp 12 stopni to wegetacja roślin będzie już w pełni.
pozdrowienia EG
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
przekroczenie stężenia przy owadobójczych nie stwarza takiego zagrożenia jak grzybobójczych
często są toksyczne.
Jeżeli zalecana dawka to nigdy nie zaszkodzi
0,15% to interwencyjne na mączniaka
trzeba czytac dokładnie ulotki
do podlewania 0,05-0,1%
to tak jak antybiotyk
lekarz zaleci 3x1 a pani weźmie 3x2 bo przecież człowiek może więcej lub mniej popić
przepraszam za porównanie ale inne mi nie przychodzi do głowy
często są toksyczne.
Jeżeli zalecana dawka to nigdy nie zaszkodzi
0,15% to interwencyjne na mączniaka
trzeba czytac dokładnie ulotki
do podlewania 0,05-0,1%
to tak jak antybiotyk
lekarz zaleci 3x1 a pani weźmie 3x2 bo przecież człowiek może więcej lub mniej popić
przepraszam za porównanie ale inne mi nie przychodzi do głowy