Nożyce do żywopłotu - co polecacie?
Nożyce cd.
Jeszcze jedna uwaga do nożyc Bosha. Są b. lekkie i ergonomiczne. Dla mnie jako kobiety, to b. ważne kryterium. Nożyce od kilku lat obsakakują całą rodzinę (ich ogrody) i wcale się jeszcze nie stepiły. Lekkie i niezwodne urządzonko. Nie pamiętam, czy jest jakiś wybór wśród nożyc bosha, ale jeśli tak, to generalnie należy wziąć te o jak najgrubszej średnicy gałęzi do ucięcia 2,5 cm lub więcej.
Dziękuję za odpowiedź, popatrzę na tego Bosha. Rzeczywście kosiarki mają do kitu. Kupiłem Rotak 34 (albo 36) i pracowała 2,5 roku. Padł silnik, a ewentualna wymiana była bardzo kosztowna. Zrezygnowałem, bo serwosant powiedział, że silniki wytrzymują do 3 lat. Zraziłem się do tej firm, ale może nożyce elektryczne mają dobre. Pozdrawiam.
Ja dziś "goliłem" 100 m żywopłotu nożycami Stiga. Mają ok. 4 lata i bardzo sprawnie sobie radziły. Niemniej co jakiś czas spadały im obroty. Dalej można było nimi strzyc, ale czułem, że silnik jest już trochę nadwyrężony i potrzebuje chwili odpoczynku. Po kilku chwilach obroty znów nabierały tempa.
Te nożyce są dość lekkie, tak że mogłem dłuższą chwilę trzymać je jedną ręką (drugą asekurowałem kabel ).
Te nożyce są dość lekkie, tak że mogłem dłuższą chwilę trzymać je jedną ręką (drugą asekurowałem kabel ).
to ja, Wojtek
Nożyce do żywopłotu - prośba o radę.
Mam zamiar kupić nożyce do żywopłotu.Proszę o radę od kogoś zorientowanego jaką firmę czy model wybrać.Mam żywoplot z czarnego świerka : 200 drzewek, wysokość jakieś 2 m,szerokość 3 m a może nawet więcej , sadzone co 1 m, ma już 10 lat.Jest bardzo gęsty, nie daje rady już pielęgnować go ręcznie. Nie chciałbym aby jego wysokość zbyt wiele przekraczała 2 m.Mam na myśli jakąś maszynę o parametrach prawie profesjonalnych bo zdaję sobie sprawę ,że do taliego zadania musi mieć ponad 1 KM mocy.Będę wdzięczny na radę.
Pozdrawiam Krzysztof
Pozdrawiam Krzysztof
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 maja 2010, o 22:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nożyce do żywopłotu - co polecacie?
Jęśli nożyce to polecam marki stihl... Mam topowe modele do cięcia i formowania (dwa różne modele) nie pamiętam oznaczeń ale były najdroższe bo tylko taki sprzęt w firmie ogrodniczej ma racje bytu. Pracują juz 2 rok i nic w nich nie robiłem (nawet filtra powietrza nie chciało się czyścic)
Chyba jeszcze husqvarna cos może zrobiła pożądnego. Nożyce do poważniejszych zadań muszą być spalinowe a praca dla nich to zadanie dla faceta bo to potrafi ważyć kilka kg i machanie maszyną powoduje przeróżne bóle.
Chyba jeszcze husqvarna cos może zrobiła pożądnego. Nożyce do poważniejszych zadań muszą być spalinowe a praca dla nich to zadanie dla faceta bo to potrafi ważyć kilka kg i machanie maszyną powoduje przeróżne bóle.
żyję w zieleni:)
Nożyce do przycinania żywopłotu, pomocy ?!?
Witam.
Dostałem zadanie od Taty.
Poprosił mnie abym kupił mu nożyce do przycinania żywopłotu. Wymogi: min 1000W, kosa 60 cm, grubość ciętych gałęzi max. 15 mm, cena do 200 pln.
Bardzo proszę o wasze opinie, czy ten produkt jest ok lub poradźcie jakiś inny model.
Niestety brak danych co do rodzaju żywopłotu.
Dostałem zadanie od Taty.
Poprosił mnie abym kupił mu nożyce do przycinania żywopłotu. Wymogi: min 1000W, kosa 60 cm, grubość ciętych gałęzi max. 15 mm, cena do 200 pln.
Bardzo proszę o wasze opinie, czy ten produkt jest ok lub poradźcie jakiś inny model.
Niestety brak danych co do rodzaju żywopłotu.
Re: Nożyce do przycinania żywopłotu, pomocy ?!?
BASS POLSKA
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nożyce do przycinania żywopłotu, pomocy ?!?
Dawid, jesteś z nami dłuuugo, a nie wiesz, co mamy w regulaminie?
Tak, do All nie podajemy odnośników.
Nie, nie są zablokowane, a tylko zniekształcane.
Tak, do All nie podajemy odnośników.
Nie, nie są zablokowane, a tylko zniekształcane.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Re: nożyce akumulatorowe do cięcia krzaków
Za dobre trzeba niestety zapłacić ... jakie masz fundusze?
nie chciałbym wydać wiecej niż 300 zł. Widziałem fajne nożyce Gardeny ale za 450zł. to troche drogo.
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Szukaj z BOSCH-a. Są bardzo dobrymi nożycami. Polecam w 100%tach
Witam
jako, że moi rodzice mają nie długo rocznicę ślubu chciał bym im zrobić prezent w postacie nożyc do żywopłotu bo ciągle narzekają, że musza machać ręcznym sekatorem. Niestety moja wiedza na ten temat jest raczej nikła (moim konikiem jest sprzęt audio i komputery, więc te zadanie mnie przerasta) i chciał bym prosić bardziej doświadczonych działkowiczów/ogrodników o polecenie jakiegoś dobrego sprzętu do +- 300zł, który trochę im posłuży.
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam Filip
jako, że moi rodzice mają nie długo rocznicę ślubu chciał bym im zrobić prezent w postacie nożyc do żywopłotu bo ciągle narzekają, że musza machać ręcznym sekatorem. Niestety moja wiedza na ten temat jest raczej nikła (moim konikiem jest sprzęt audio i komputery, więc te zadanie mnie przerasta) i chciał bym prosić bardziej doświadczonych działkowiczów/ogrodników o polecenie jakiegoś dobrego sprzętu do +- 300zł, który trochę im posłuży.
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam Filip