Mój ogród w cieniu sosen - Ewelina - cz.4
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój ogród w cieniu sosen - Ewelina - cz.4
Ewelino nie byłam długo u Ciebie a ty tak. pięknie , bajeczne miejsce
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Ewelino-śliczna masz te rudbekie....takie niskie..pasowały by mi.....bo ja mam tylko te wysokie...i wysokaśny słonecznik szorstki
a ostrokrzew...cóż ...będzie polowanko znowu....tym razem z kuleczkami już

a ostrokrzew...cóż ...będzie polowanko znowu....tym razem z kuleczkami już

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Grażynko , Geniu - miło Was gościć
Grażynko , jeśli chcesz mieć pewność - szukaj krzewu późnym latem. Dopiero wtedy pojawiają się kuleczki - początkowo zielone , we wrześniu czerwienieją , ale to już bez znaczenia.
Alu
Bardzo lubię RUBEKIE
Są nieocenione dla tworzenia dużych jaskrawych plam w ogrodowych zakątkach i świetnie się komponują na tle ciemnej zieleni. Poza tym dłuuugo kwitną . Mam w ogrodzie w kilku miejscach kępy RUDBEKII BŁYSKOTLIWEJ ( Rudbeckia fulgida " Goldsturm"), która jest długowieczną byliną , gdzieś na jednej rabatce rosną RUDBEKIE OWŁOSIONE (Rudbeckia hirta) odm" Indian Summer" z ciemnym środkiem, a w koszach na ganku są , jak słusznie zauważyłaś , RUDBEKIE OWŁOSIONE odm. " Praire Sun" o dużych , bladożółtych kwiatach i ciekawym , seledynowo-żółtym wybarwieniu koszyczka. Te ostatnie są chyba najładniejsze, ale , choć też bardzo długo i obficie kwitną , trzeba je traktować jak rośliny jednoroczne... Oczywiście , mogę Ci przesłać nasionka , poproszę tylko o adres na pw. i przypomnienie
Ja ich nigdy sama nie siałam - jestem leniuch , więc kupuję gotowe sadzonki.
Co do wrzosów dekorujących teraz mieszkanie - stoją długo. Ja ich wcale nie podlewam, więc zasychają nieźle utrzymując kolor. Mogą więc stać nawet przez całą zimę. Oczywiście nie nadają się już do wysadzenia do gruntu.
Moja HORTENSJA DRZEWIASTA " Annabelle" ( Hydrangea arborescens "Annabelle") w tym roku po raz pierwszy ładnie zakwitła. Przedtem wyraźnie nie służyło jej miejsce , ale po przesadzeniu wiosną tego roku jest dużo lepiej
Zakwitła kilkoma ogromnymi kulami kwiatowymi , co oczywiście bardzo mnie cieszy .

Taaakie wielkie ma kwiaty ! Mam zamiar je niebawem ściąć i zasuszyć .Pięknie wyglądają takie hortensjowe kule w jesiennych dekoracjach - bukietach.

Alu
Bardzo lubię RUBEKIE

Co do wrzosów dekorujących teraz mieszkanie - stoją długo. Ja ich wcale nie podlewam, więc zasychają nieźle utrzymując kolor. Mogą więc stać nawet przez całą zimę. Oczywiście nie nadają się już do wysadzenia do gruntu.
Moja HORTENSJA DRZEWIASTA " Annabelle" ( Hydrangea arborescens "Annabelle") w tym roku po raz pierwszy ładnie zakwitła. Przedtem wyraźnie nie służyło jej miejsce , ale po przesadzeniu wiosną tego roku jest dużo lepiej

Taaakie wielkie ma kwiaty ! Mam zamiar je niebawem ściąć i zasuszyć .Pięknie wyglądają takie hortensjowe kule w jesiennych dekoracjach - bukietach.

Ładnie się komponują nowe elementy dekoracji, filiżanka i ptaszki. A gdzie mój ulubieniec? Krasnal. Dawno go nie pokazywałaś. 

Ewelino - u Ciebie wspaniale jak zwykle! A co to za niebieska funkia przy tarasie?
-
- Od: 22 mar 2007, o 19:33
Ewelino, podoba mi się jak się bawisz swoim ogrodem, ptaszki, krasnale, grzybki, widać że sprawia Ci wiele radości ( po uśmiechniętej buzi na ławeczce) Trawnik do pozazdroszczenia
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Piterku to kilkuletni egzemplarz niebieskolistnej funkii (HOSTA SIBOLDIANA "Elegans"), która ma w tej chwili średnicę prawie metra ! Kwitnie bardzo późno i długo utrzymuje fioletowo-liliowe kwiaty.
Lucynko Twój ulubieniec ... cóż wylądował w piwnicy. Ma swoje pudło na regale i będzie w nim mieszkał do czasu , gdy w moim ogrodzie ponownie pojawią się małe dzieci
Sadzę ,że to niezłe rozwiązanie .
Lawendo Bawię się i ... eksperymentuję. Ale krasnala już nie ma(patrz wyżej), był to prezent-żart od moich dzieci, które dobrze wiedzą ,że ...za krasnalami to ja nie przepadam.Poddały mnie więc testowi :"co zrobi mama z takim krasnalem?" No i dwa lata trwał na straży pod jałowcem. Teraz zdecydowałam ,że poczeka w ukryciu do czasu , gdy moje dzieci - już dorosłe- uszczęśliwią mnie wnuczętami
Natomiast grzybki to już inna historia. Pewnie również nie znalazłyby miejsca w moim ogrodzie , gdyby nie to,że zrobił je własnoręcznie mój nieżyjący już Tata... Teraz są pamiątką sentymentalną, każdej zimy pieczołowicie konserwowaną przez zaprzyjaźnionego pana stolarza ( bo to grzybki z drewna).
A ptaszki... tak , kocham ptaszki !
Muszę Wam powiedzieć ,że moje małe herbarium uprawiane w glinianych garnkach świetnie się sprawdziło. Mamy na bieżąco świeże zioła do kuchni: BAZYLIĘ, OREGANO, MIĘTĘ, PIETRUSZKĘ,TYMIANEK i ROZMARYN. W przyszłym roku mam zamiar powiększyć zestaw ziół
Teraz jesienne duety :

HORTENSJA OGRODOWA i ZAWILEC JAPOŃSKI obok RUDBEKIA przytulona do SOSNY
WRZOSY w wazie i w wiklinowym koszyku
W innym koszyku złote NACHYŁKI wkomponowane w jałowce
Na koniec - DALIE ( dzielnie stawiające czoła ślimakom ):

Lucynko Twój ulubieniec ... cóż wylądował w piwnicy. Ma swoje pudło na regale i będzie w nim mieszkał do czasu , gdy w moim ogrodzie ponownie pojawią się małe dzieci

Lawendo Bawię się i ... eksperymentuję. Ale krasnala już nie ma(patrz wyżej), był to prezent-żart od moich dzieci, które dobrze wiedzą ,że ...za krasnalami to ja nie przepadam.Poddały mnie więc testowi :"co zrobi mama z takim krasnalem?" No i dwa lata trwał na straży pod jałowcem. Teraz zdecydowałam ,że poczeka w ukryciu do czasu , gdy moje dzieci - już dorosłe- uszczęśliwią mnie wnuczętami

Natomiast grzybki to już inna historia. Pewnie również nie znalazłyby miejsca w moim ogrodzie , gdyby nie to,że zrobił je własnoręcznie mój nieżyjący już Tata... Teraz są pamiątką sentymentalną, każdej zimy pieczołowicie konserwowaną przez zaprzyjaźnionego pana stolarza ( bo to grzybki z drewna).
A ptaszki... tak , kocham ptaszki !
Muszę Wam powiedzieć ,że moje małe herbarium uprawiane w glinianych garnkach świetnie się sprawdziło. Mamy na bieżąco świeże zioła do kuchni: BAZYLIĘ, OREGANO, MIĘTĘ, PIETRUSZKĘ,TYMIANEK i ROZMARYN. W przyszłym roku mam zamiar powiększyć zestaw ziół

Teraz jesienne duety :

HORTENSJA OGRODOWA i ZAWILEC JAPOŃSKI obok RUDBEKIA przytulona do SOSNY

WRZOSY w wazie i w wiklinowym koszyku

W innym koszyku złote NACHYŁKI wkomponowane w jałowce

Na koniec - DALIE ( dzielnie stawiające czoła ślimakom ):

Ewelinko twój zaczaowany ogród to nawet jesień omija, soczysta zieleń, dużo kolorowych i ciekawych kwiatów, widoki przepiękne, jest co podziwiać.
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Witaj Ewelino, w twoim ogrodzie wszystko jest tak dopieszczone i zadbane,że chciałoby sie dotknąć i sprawdzić czy prawdziwe. Piękne, jeszcze raz piekne i tak słowa nie oddadzą stanu faktycznego.
Czy ta rudbekia przytula się właśnie do sosny himalajskiej? Piękne ma igły 

- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Ewelinku cudownie u Ciebie nie mogę się napatrzeć
a trawa cudowna. Co to za mieszanka?? Jakiego nawozu do niej używasz??

Ewelino
czy te koszyczki wytrzymują deszcze? pięknie wygladają, no i zioła czy te garnki mają jakieś odprowadzenie wody? bardzo podoba mi się ten pomysł...nawet zapytam czy mogę zgapić?
czy te koszyczki wytrzymują deszcze? pięknie wygladają, no i zioła czy te garnki mają jakieś odprowadzenie wody? bardzo podoba mi się ten pomysł...nawet zapytam czy mogę zgapić?
Ewelinko, pięknie uroku dodają porozstawiane w rożnych miejscach kosze... tak elegancko rozświetlają ogród, nie mogę się napatrzeć
Co do nasionek rudbekii przypomnę się po sezonie i wtedy dam adresik
Dziękuje pięknie... bo ja sadzonek tak do kupienia jeszcze nie spotkałam...

- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Ewelinko - u Ciebie jak zwykle pięknie .
Kompozycje w koszach i inne podglądam systematycznie ,tylko ja tak
cichaczem przemykam przez Twój raj na ziemi ,niezauważona
Wysłałam Ci nasionka
Kompozycje w koszach i inne podglądam systematycznie ,tylko ja tak
cichaczem przemykam przez Twój raj na ziemi ,niezauważona

Wysłałam Ci nasionka
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Ireno , Małgosiu, Bożenko
Garnki - gliniaki nie mają wywierconych dziurek - traktuję je jak osłonki do zwykłych doniczek, które w nie wstawiam. Ma to ten plus ,że nieco wody może się zgromadzić na dnie ( tu jest warstwa keramzytu) i zioła nie są narażone na wysychanie , a ja nie biegam bez przerwy z konewką . Jak widać na zdjęciach ta część ganku jest zadaszona , więc nie grozi im nadmiar wody z powodu deszczu.
O pielęgnacji trawnika pisałam w kolejnych częściach mojego wątku co sezon, więc żeby nie przynudzać po raz kolejny odpowiem krótko :
- wczesną wiosną dokładna wertykulacja + dosiewanie "łysych" miejsc ( najczęściej tam , gdzie był mech ,który usunął wertykulator) + podsypamnie całości warstewką dobrej ziemi ogrodowej ( nie torfu !) - u mnie jest to ok. 12-14 worków ! + wałowanie + nawóz "startowy" tzn. taki z dużą zawartością azotu . Stosuję nawóz "Dr Ogrodnik" lub "Pokon".
- po 2-3 tygodni trawnik rusza z kopyta ! Wtedy należy go co 2-3 dni obficie podlać , co 5-7 dni skosić , co 2 tygodnie porządnie wygrabić ( trawniczki lubią strzyżenie i czesanie
), co 5 -6 tygodni dać nawóz "letni".
- jesienią , gdy trawa przestaje rosnąć - przestajemy kosić ( ale za to zaczynamy grabić , no bo l"liście lecą z drzew i igły leca z drzew..."). W połowie października sypiemy nawóz "jesienny" ( z niską zawartością azotu ale z mikroelementami potrzebnymi , by trawka ładnie przetrwała zimę).
- w styczni rozsypujemy na trawniku przesiany popiół z palonego w kominku drewna ( bo troszkę się go już uzbierało) - to nieco odkwasza glebę .Nie ma znaczenia , czy trawnik jest przysypany śniegiem czy nie , bo prędzej czy później popiół znajdzie się , gdzie trzeba
- raz na 2-3 lata w styczniu-lutym cały trawnik wapnujemy (bo ogród mamy na kwaśnej glebie i cienisty wielce , co sprzyja rozwojowi mchu)
Podobno jeśli tak będziemy postępować z trawą przez 300 lat - doczekamy się prawdziwie ANGIELSKIEGO TRAWNIKA !!!
Co znaczy ,że ja będę taki miała już za jedyne 289 lat !
A poważnie - żeby trawnik był naprawdę ładny ,trzeba się przy nim porządnie napracować...

Sadzę jednak ,że warto

Nie , to jest niebieskawa SOSNA DROBNOKWIATOWA ( Pinus parviflora "Glauca")dkny pisze:Czy ta rudbekia przytula się właśnie do sosny himalajskiej? Piękne ma igły
Koszyki są z najzwyklejszej wikliny, a więc raczej wytrzymałe na nasze warunki atmosferyczne. W tym roku dokupiłam kilka koszy ale mam też nadal dwa 10-o letnie !Tess pisze: czy te koszyczki wytrzymują deszcze? pięknie wygladają, no i zioła czy te garnki mają jakieś odprowadzenie wody? bardzo podoba mi się ten pomysł...nawet zapytam czy mogę zgapić?
Garnki - gliniaki nie mają wywierconych dziurek - traktuję je jak osłonki do zwykłych doniczek, które w nie wstawiam. Ma to ten plus ,że nieco wody może się zgromadzić na dnie ( tu jest warstwa keramzytu) i zioła nie są narażone na wysychanie , a ja nie biegam bez przerwy z konewką . Jak widać na zdjęciach ta część ganku jest zadaszona , więc nie grozi im nadmiar wody z powodu deszczu.
snowflake pisze: OK., dam znać , gdy dojrzeją i wyschną
To miesznina traw BARENBURG - "Shadow Gazon" (na tereny zacienione) i "Green Uniwersal" (trawnik rekreacyjny uniwersalny). Jest co roku dosiewany , więc to już z pewnością mieszanka - mieszanek ... ale dobrze się u mnie sprawdza - można po tym trawniku biegać, opalać się na nim i stawiać leżaki, krzesła , ławki, przyjmować latem gości - to trawnik ze wszech miar użytkowy .aage pisze:Ewelinku cudownie u Ciebie nie mogę się napatrzeć![]()
![]()
a trawa cudowna. Co to za mieszanka?? Jakiego nawozu do niej używasz??
O pielęgnacji trawnika pisałam w kolejnych częściach mojego wątku co sezon, więc żeby nie przynudzać po raz kolejny odpowiem krótko :
- wczesną wiosną dokładna wertykulacja + dosiewanie "łysych" miejsc ( najczęściej tam , gdzie był mech ,który usunął wertykulator) + podsypamnie całości warstewką dobrej ziemi ogrodowej ( nie torfu !) - u mnie jest to ok. 12-14 worków ! + wałowanie + nawóz "startowy" tzn. taki z dużą zawartością azotu . Stosuję nawóz "Dr Ogrodnik" lub "Pokon".
- po 2-3 tygodni trawnik rusza z kopyta ! Wtedy należy go co 2-3 dni obficie podlać , co 5-7 dni skosić , co 2 tygodnie porządnie wygrabić ( trawniczki lubią strzyżenie i czesanie

- jesienią , gdy trawa przestaje rosnąć - przestajemy kosić ( ale za to zaczynamy grabić , no bo l"liście lecą z drzew i igły leca z drzew..."). W połowie października sypiemy nawóz "jesienny" ( z niską zawartością azotu ale z mikroelementami potrzebnymi , by trawka ładnie przetrwała zimę).
- w styczni rozsypujemy na trawniku przesiany popiół z palonego w kominku drewna ( bo troszkę się go już uzbierało) - to nieco odkwasza glebę .Nie ma znaczenia , czy trawnik jest przysypany śniegiem czy nie , bo prędzej czy później popiół znajdzie się , gdzie trzeba

- raz na 2-3 lata w styczniu-lutym cały trawnik wapnujemy (bo ogród mamy na kwaśnej glebie i cienisty wielce , co sprzyja rozwojowi mchu)
Podobno jeśli tak będziemy postępować z trawą przez 300 lat - doczekamy się prawdziwie ANGIELSKIEGO TRAWNIKA !!!
Co znaczy ,że ja będę taki miała już za jedyne 289 lat !

A poważnie - żeby trawnik był naprawdę ładny ,trzeba się przy nim porządnie napracować...

Sadzę jednak ,że warto