Sadzonki żywotnika i ich zimowanie
- Raczek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja miałam 7 sadzonek w zeszłym roku,tak mniej więcej po 10cm wysokości każda.
Za bardzo nie wiedziałam jak je przezimować,w końcu zaryzykowałam i po prostu z małymi doniczkami zadołowałam je na kwaśnej rabatce,między innymi iglakami.
Okryłam je gałązkami świerkowymi.Przezimowały wszystkie rewelacyjnie.
Za bardzo nie wiedziałam jak je przezimować,w końcu zaryzykowałam i po prostu z małymi doniczkami zadołowałam je na kwaśnej rabatce,między innymi iglakami.
Okryłam je gałązkami świerkowymi.Przezimowały wszystkie rewelacyjnie.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
Przygotowanie iglaków do zimy
Mam kilkadziesiąt tuji szmaragd , barabant , kilka świerków , jałowców ogólnie iglaków w doniczkach większych i mniejszych które chcę przechować zimą w budynku gospodarczym nieogrzewanym
proszę o radę - czy trzeba je zabezpieczyć i przygotować do zimy np.opryski , podlewanie
i jeszcze jedno są nawozy jesienne do iglaków czy takie w doniczkach też się nawozi takim nawozem jeżeli tak to w jaki sposób bo na opakowaniu pisze np.20 g na jeden m2 pod roślinę jak obliczyć ile trzeba do doniczki 11 cm lub 15 cm
Bardzo proszę o radę dopiero zaczynam przygodę z iglakami
proszę o radę - czy trzeba je zabezpieczyć i przygotować do zimy np.opryski , podlewanie
i jeszcze jedno są nawozy jesienne do iglaków czy takie w doniczkach też się nawozi takim nawozem jeżeli tak to w jaki sposób bo na opakowaniu pisze np.20 g na jeden m2 pod roślinę jak obliczyć ile trzeba do doniczki 11 cm lub 15 cm
Bardzo proszę o radę dopiero zaczynam przygodę z iglakami
Witam
Skoro roślinki będą trzymane w pomieszczeniu nieogrzewanym warto by było zabezpieczyć ich system korzeniowy np. trocinami, przed ewentualną ujemną temperaturą. Bardzo istotne jest podlewanie roślin i zabezpieczenie ich przeciwko myszom (mogą sporo nabroić). Oprysk można zastosować na wiosne po wyjęciu z pomieszczenia.
Wydaje mi sie że nawożenie jest raczej niepotrzebne.
Pozdrawiam
Skoro roślinki będą trzymane w pomieszczeniu nieogrzewanym warto by było zabezpieczyć ich system korzeniowy np. trocinami, przed ewentualną ujemną temperaturą. Bardzo istotne jest podlewanie roślin i zabezpieczenie ich przeciwko myszom (mogą sporo nabroić). Oprysk można zastosować na wiosne po wyjęciu z pomieszczenia.
Wydaje mi sie że nawożenie jest raczej niepotrzebne.
Pozdrawiam
Witam wszystkich forumowiczów! Czy ktoś może wie jak zimują tuje i cyprysiki w dużych szkółkach ? Ja za ok. miesiąc chciałbym doniczkować tuje szmaragd trzy letnie do doniczek jest ich ok 500 szt. Troszkę trudno będzie wkopywać do ziemi taką ilość. a może przetrwają zimę w doniczkach 3litrowych. POZDRAWIAM!
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ułóż wszystkie doniczki blisko siebie i obsyp trocinami, korą. 

http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
sadzonki thuji
mam delikatne pytanie ? posadziłem około 1000tyś Drzewek i mocno zastanawiam się czy je przechować w zaciemnionej murowanej piwnicy,czy w ogrodzie wkopać na szpadel w ziemie dobrze zabezpieczyć i przykryć gałęziami ?!
szukam rady najlepiej szkółkarzy

szukam rady najlepiej szkółkarzy
Re: sadzonki thuji
No milion drzewek to jakby dużo....
Spora szkółka.
Posadziłeś, piszesz. A przepraszam, w co? I dlaczego chcesz to znów sadzić "na szpadel"?
Nic nie kumam.... może by tak po kolei, czy co?

Posadziłeś, piszesz. A przepraszam, w co? I dlaczego chcesz to znów sadzić "na szpadel"?
Nic nie kumam.... może by tak po kolei, czy co?
Re: sadzonki thuji
Witam Mirku! trochę źle się wyraziłem. Zdobyłem bardzo dorodnych szczepek,to wszystko jest w trakcie ukorzeniania, widać już pędy.Jest to dla mnie dość ważne bo nigdy nie naszczepiłem ani nie ukorzeniałem takiej ilości szkoda by było patrzeć jak wszystko by zmarzło
dodając że chcę nadal w to
wchodzić ble ble