Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 3cz.
- Agii
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 lip 2008, o 20:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Datura - pielęgnacja - 2cz.
B. sanguinea jest podatna na różnego rodzaju choroby grzybowe i wirusy. Dobrze jest od czasu do czasu potraktować ją Topsinem.Nie służą jej upały. Najlepiej rośnie jak jest chłodniej. Nie lubi też opadów. Najlepiej schować ją gdzieś pod dach. Mam ją ale powiem szczerze nie przepadam za nią bo jest wiecznie z nią jakiś problem.
- raistand
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
No to jak l\nie lubi upałów i opadów to ma pecha :/
Dobrze wiedzieć, że to nie moja wina. Dzięki!
Dobrze wiedzieć, że to nie moja wina. Dzięki!
- albercik27
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 wrz 2010, o 18:59
Witam mam problem z Datura wysiana z nasionek jest olbrzymia ale nie kwitnie odżywiam ją odżywka do datury nie ma rozgałęzień duże liscie ma te z ktorych wyranać maja paki ale sie nie zanosi pomocy
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Popatrzcie, jak drastycznie przycięłam moje DATURY (zimę spędzają w skrytce ogrodowej - chłodnym pomieszczeniu bez okna, a w marcu przenoszę je do ciepłego , jasnego pokoju, zaczynam podlewać i lekko zasilać)
Porobiłam bardzo dużo sadzonek - moczą się w wodzie, by wypuścić korzenie. Oczywiście większość powędruje w świat...
Porobiłam bardzo dużo sadzonek - moczą się w wodzie, by wypuścić korzenie. Oczywiście większość powędruje w świat...
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
Ja moje przyciąłem dokładnie tak samo. Natomiast ukorzenianie robię trochę inaczej. Ktoś, kiedyś poradził: zdjąć skórę, i od razu tą obnażoną część do ziemi. Nawet nie używam ukorzeniacza. Tak zrobiłem wiosną i było OK. Tylko trzymam w niezbyt ciepłym (jakieś 15 - 18stop) ale w b.widnym miejscu. Wiosną udało się znakomicie, a teraz - zobaczę. A tak wyglądają moje badylki w doniczkach:Ewelina pisze:Popatrzcie, jak drastycznie przycięłam moje DATURY (zimę spędzają w skrytce ogrodowej - chłodnym pomieszczeniu bez okna, a w marcu przenoszę je do ciepłego , jasnego pokoju, zaczynam podlewać i lekko zasilać)
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- Pauzalka
- 500p
- Od: 15 wrz 2006, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Część nadziemna moich datur spleśniała, co mam teraz robić? Są w piwnicy, chłodnej, ciemnej, ale może zbyt wilgotnej? Mam je pierwszy rok, jeszcze nie kwitły
Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
witam już wiem co źle zrobiła swoją daturę przycięłam od razu a i jeszcze ja lekko podlałam ostatnio czyli na pewno źle
Pozdrawiam Aneta
Daliowo mikusi
Daliowo mikusi
- alexia
- Od: 1 lut 2011, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiem,ze jest trujaca,ale jak bardzo.Mozliwe,ze będę miala dature metel,jak wykielkuje.
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
Jest trująca ale jak bardzo to też nie wiem, bo nie próbowałem . Zdecydowanie jednak, jak nie zjesz to na pewno się nie otrujesz. Ale jest ładna.. bardzo. Z drugiej strony wszyscy piszą, że roślina jest trująca, ale nie słyszałem (czytałem) czy kogokolwiek otruła. Wiele jest roślin trujących, podobno nawet domowe "beniaminki" (mam dwa ogromniaste) są trujące ... .alexia pisze:Wiem,ze jest trujaca,ale jak bardzo.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
-
- Od: 10 kwie 2010, o 08:16
Datura zawiera między innymi atropinę i skopolaminę, oba związki trujące . Najwięcej jest ich w nasionach, zjedzenie nasion powoduje halucynacje, przy przedawkowaniu jest śmiertelnie niebezpieczne. Przypadkowy kontakt z sokiem rosliny, polizanie liścia czy łodygi jeśli ktoś lubi, nie stanowi zagrożenia. No chyba żeby sałatke zrobić z liści i nasionami doprawić. Ale nie podejrzewam żeby komuś smakowała. Przypadkowa pomyłka raczej nie wchodzi w grę. Dla zwierząt domowych typu kot czy pies niegroźna, nie wiem czy ptaki zjadają osypujące się nasiona i czy latają po nich prosto . W pewnych kręgach wykorzystywanie nasion datury jest dosyć popularne, ale to już historia nie na Form Ogrodnicze .
Zresztą w ogrodach i na działkach mamy sporo trujących roślin, między innymi tojady, zawilce, jaskry, ba nawet ziemniaki, których cała nadziemna częśc jest trująca. Owoce szczególnie. Zresztą ziemniaki to akurat ta sama rodzina co datura. Po mieczu czy po kądzieli, nie pamiętam. Tylko w nadziemnych częściach ziemniaków zamiast atropiny jest solanina, ale efekt działania przy przedawkowaniu identyczny.
Zresztą w ogrodach i na działkach mamy sporo trujących roślin, między innymi tojady, zawilce, jaskry, ba nawet ziemniaki, których cała nadziemna częśc jest trująca. Owoce szczególnie. Zresztą ziemniaki to akurat ta sama rodzina co datura. Po mieczu czy po kądzieli, nie pamiętam. Tylko w nadziemnych częściach ziemniaków zamiast atropiny jest solanina, ale efekt działania przy przedawkowaniu identyczny.
Pół hektara perzu , w końcu mam stałą pracę
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
- alexia
- Od: 1 lut 2011, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki Piotrek T za ciekawa odpowiedz,interesowalo mnie to ze wzgledu na mojego boksera,ktory po deszczu z luboscia wylizuje moje roslinki.Wyczytalam w necie,ze psy i koty nawet nie podchodza do datury no i OK.Mam niestety tylo,chociaz duzy ,ale tylko balkon,wiec staram sie nie popelniac bledow w doborze roslin.Mialam roze,4 lata funkcjonowalo,ale zostal niesmak i wysokie szczuple donice z ktorymi nie bardzo wiem co zrobic.Czy mozna w taka rozana posadzic datute?Na Waszych zdjeciach nie widzialam zadnych gigantow(donic).Pozdrowienia,prawie juz wiosenne(wczoraj widzialam dzikie gesi)Alex
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Od: 10 kwie 2010, o 08:16
Alex w sprawie hodowli i pielęgnacji datur, oprócz tego wątku polecam Ci wątek Raczka, http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 46&start=0
Bazowanie na mojej wiedzy w tej dziedzinie uważam co najmniej za ryzykowne . Pozdrawiam, Piotr.
Bazowanie na mojej wiedzy w tej dziedzinie uważam co najmniej za ryzykowne . Pozdrawiam, Piotr.
Pół hektara perzu , w końcu mam stałą pracę