Ślimaki - to nasz wielki problem

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
E@K66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 gru 2008, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ślimaki cz.II

Post »

Witajcie kochani! Ja też walczę ze ślimakami i nie widzę końca,ale na ile mogę wierzyć pacjentom , których przyjmuje to może jest światełko w tunelu. Jedna kobieta,która przyszła do mnie powiedziała ze więcej nie kupi kaczki od swojej sąsiadki i w ogóle przestanie jeść kaczki.Wyobrażcie sobie ze kaczki tej kobiety zajadają sie ślimorami,tymi bezdomnymi ;:65 ;:65 ;:65 pozdrawiam ewa
Awatar użytkownika
Liriope
200p
200p
Od: 30 wrz 2008, o 14:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Problem w tym, że nie każdy może mieć taką kaczkę :cry:
Pozdrawiam.
Ola
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56

Post »

xRudi pisze: mam małych przyjaciół :twisted: . Dwie jaszczurki i 2 żabcie.
Jestem wolny od plagi!! :heja
Żeby żabcia mogła zjeść moje ślimaki musiałaby być wielkości kota.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Awatar użytkownika
Katarzyna1969
500p
500p
Od: 26 sie 2010, o 21:12

Post »

W tym roku ślumory są wszędzie.Tam gdzie sucho i gdzie mokro. A wiecie po co ślimaki wchodzą tak wysoko na drzewa...żeby popełnić samobójstwo.
Kaśka
Awatar użytkownika
Meva
200p
200p
Od: 11 lut 2010, o 14:21

Post »

E@K66 pisze:Wyobrażcie sobie ze kaczki tej kobiety zajadają sie ślimorami,tymi bezdomnymi ;:65 ;:65 ;:65 pozdrawiam ewa
O fujjj!!! :roll:

U mnie ślimaków mniej- wyłapywanie pomogło. Co ciekawe - ulice przy mojej działce utwardzili w tym roku tłuczniem granitowym i wyraźnie obserwuję, że te potwory tego nie lubią - Nie przechodzą na moja stronę z tamtej.

No i nie przełażą w miejscach, które mam wysypane korą - czyli takie płaszczyzny dają jakąś barierę. Poważnie zastanawiam się nad obłożeniem korą sporych fragmentów ogrodzenia- w tych miejscach, z których włażą mi te ohydztwa.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Katarzyna1969
500p
500p

Post »

Moje przepływają nawet rowy melioracyjne i wracają.Wiem,bo malując działkowy domek kilka pochlapałam farbą i po jakimś czasie znalazłam te pomalowane na własnej działce po raz kolejny. Szczerze mówiąc od wiosny do teraz wciąż się pojawiają.
Kaśka
izulka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 wrz 2010, o 18:15

Post »

Dzień dobry. Jestem naturszczykiem, kiedyś tylko czytałam Forum, a teraz próbuję swoich sił. Poczytałam sobie o ślimakach i doszłam do wniosku, po Waszych perypetiach z nimi, że będę je wynosić z działki. Do tej pory mi nie przeszkadzały (2 rok mam działkę) lubię prawie wszystkie zwierzęta, nie umiem ich zabijać, a co najważniejsze mam dziecko i nie mogę pozwolić sobie na stosowanie środków chemicznych. Dziękuję za wszystkie rady i życzę wytrwałości w tej nierównej walce.

Pozdrawiam Izulka
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Mam pewne spostrzeżenie, otóż w trakcie kopania można zobaczyć gniazda to są takie białe maleńkie jajeczka, często w okolicy jest ślimak - staram się całe gniazdo wywalać łącznie ziemią, gdzieś wyczytałam że właśnie teraz jest czas aby pozbywać się tych szkodników.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56

Post »

Nie tyle wywalać, ile spowodować wyschnięcie. Istotnie, zaleca się motyczkowanie ziemi. (U mnie to się nazywało hakanie, od haczki)
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Awatar użytkownika
Hellann
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 wrz 2010, o 16:15

Post »

Tragedia z tymi ślimorami. Cała działka. Kiedyś robiłam myk z piwem, ale na nic się zdał przy tym nawale. W tym roku to dramat. Już nie wiem, co mam robić, żeby je wymordować. ;:223

But i ręczne wynoszenie na nic się zdają.. Plaga. Gdzieś w temacie przeczytałam coś o wapnie. Niedługo jadę z truskawkami zrobić porządek to spróbujemy. Albo już najlepiej mix - piwo i wapno. :uszy
Awatar użytkownika
Katarzyna1969
500p
500p

Post »

Wapno pomaga,przynajmniej przez kilka dni,piwa mi trochę szkoda!
Kaśka
myszka
200p
200p
Od: 9 lip 2011, o 18:03

Post »

Czy problem ślimakowy umarł?U mnie jakoś po tych deszczach plaga rozwinęła się na nowo.Mam prośbę.Dopiero zamierzam zakładać ogród i dlatego proszę doświadczonych bojowników o podpowiedź jaki rośliny zasadzić,których te potwory z Albigowej nie konsumują.Powierzchni mam dużo,bo około 1 h.U mnie te żarłoki omijają świerki,róże,drzewa owocowe,aronię, piwonie,bez,forsycję.Jakie jeszcze?
Pozdrawiam!!!
dangar1
500p
500p
Od: 10 kwie 2011, o 20:42

Re: Ślimaki cz.I

Post »

Ja w tym roku zbierałam do litrowego wiaderka z wodą i łyżką soli kuchennej. zaraz padają. Potem podsypuje ślimaxem . W tym roku jest spokojniej i mniej tego świństwa, ale trzeba pomysleć o preparacie z nicieniami na przyszły rok.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”