zakup drzew owocowych trojmiasto lub internet

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
mesjerene
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 wrz 2010, o 21:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

zakup drzew owocowych trojmiasto lub internet

Post »

witam
chce posadzic okolo czternastu drzewek,tylko mam problem gdzie je zdobyc.W zeszlym roku kupilem szesnascie drzew z allegro przyjeły sie trzy(moze zima byla za ostra).Teraz mam stracha przed zakupem zeby nie zmarnowac pieniazkow,jezeli znacie Panstwo dobre szkolki w trojmiescie lub sprawdzonych sprzedawcow internetowych zapodajcie namiary.
Druga sprawa ktora mi sie sni po nocach to gleba(pare lat temu wyrownalem teren,tylko ze majster zamiast nawiezc ziemi ,nawiozl gline i na tej glinie chce posadzic drzewka)w zeszlym roku pod kazde drzewko wykopalem gleboki dol,do niego wpadla taczka obornika od prosiakow,a na to zwykla ziemia i dopiero posadzilem drzewka(przyjela sie tylko grusza),moze dodac torfu tylko nie wiem jakie pH powinien miec torf,moze Panstwo mi cos poradza.

pozdrowienia z gdyni
Penelopa
200p
200p
Od: 2 sie 2010, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: zakup drzew owocowych trojmiasto lub internet

Post »

ja kupuję w 2 szkółkach:

1. dendron - http://www.dendron.com.pl/poziom2/poziom2-kontakt.html fachowa obsługa, maja drzewka w donicy i kopane z gruntu, tam w dobrej cenie mają także iglaki posadzone dookoła szkółki, kopane z gruntu. U nich kupuję też róże, spory wybór.

2. szkółka na kowalach - przy wjeździe do Jankowa, vis a vis stacji paliw - prawie przy obwodnicy http://www.noweogrody.com/ ceny jak z allegro, a drzewka trzyletnie od nich brałam. A jak mi jedna grusza azjatycka nie odbiła po zimie to dostałam od nich w prezencie nową :D Obsługa częściowo fachowa - nie każdy pracownik radzi sobie z pytaniami. Nie tylko owocowe u nich biorę, ostatnio np. mieli oliwnika w ofercie, kupiłam 3 metrowego za 24 zł ( a na allegro metrowy 40 zł), warto pochodzić i pooglądać co mają w szkółce.

Drzewka z allegro przyjęły mi się 2 lata temu z taką samą statystyką jak u ciebie ;:14 więcej przez allegro drzew nie kupuję, raz mi wystarczył. Braki uzupełniłam w tych własnie szkółkach, jestem zadowolona.
Ty z Gdyni masz w sumie bliżej do dendrona. Ale jak będziesz w okolicy Kowal, to polecam zajechac i do tej drugiej szkółki :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”