Muchołówka - problemy w uprawie
- Delete
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Problem z Rosiczką.. :(
Pokaż najlepiej tą rosiczkę. Zwykła sobie poradzi na parapecie. Przypominam, że te łatwe nie przechodzą spoczynku i nie ma potrzeby im ograniczać zbytnio lania wody. Doświetlać oczywiście można. Polecana jest kompaktówka Philips Tornado powyżej 20W.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- Hellann
- 10p - Początkujący
- Od: 14 wrz 2010, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A skoro przy rosiczce jesteśmy to ja mam pytanie. Taką dopiero co wysianą trzeba doświetlać (wiadomo, że ze światłem teraz gorzej, a utrzymanie temperatury to mega ciężka rzecz, kiedy donice na parapecie się ustawi, od okien zawsze troche ciągnie)? Po necie krązy opinia, że może być też zwykła lampka, bez uv, ale powiem szczerze, że ciężko cokolwiek na ten temat znaleźć.
- Delete
No to to nie jest rosiczka tylko muchołówka (Dionea muscipula). Pewnie chodzi ci o wybarwienie pułapek. Rośliny w Holandii rosną w szklarniach pod dużymi reflektorami i tak ładnie wyglądają, zeby ludzie je kupywali. W normalnych warunkach zielenieją (kultywar Typical). Oczywiście są kultywary, które nie zielenieją do końca, ale nieważne.
Muchołówka potrzebuje zimowania tak od końca października/listopada do coś koło marca. Nie ma reguły. Wtedy ograniczamy podlewanie, muchołówka przestaje rosnąć. Na wiosnę gdy dużo światła to rusza z kopyta.
A jeszcze temperatura podczas zimowania 0-10*C.
Muchołówka potrzebuje zimowania tak od końca października/listopada do coś koło marca. Nie ma reguły. Wtedy ograniczamy podlewanie, muchołówka przestaje rosnąć. Na wiosnę gdy dużo światła to rusza z kopyta.
A jeszcze temperatura podczas zimowania 0-10*C.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
hmm Dziękuje XD mimo technika nadal myle sie w roślinach ^^
Czyli moge np na zimowanie włożyć ją do lodówki? tam mam ok 5*C bo piwnica odpada smierdzi
Czyli moge np na zimowanie włożyć ją do lodówki? tam mam ok 5*C bo piwnica odpada smierdzi
- Delete
Lodówka nie jest najlepsza, ale można. Znam osobę która tak zimowała i na wiosnę ładnie zaczęła rosnąć. Wsadź ją do papierowego worka. Podeślę na PW adresy forum na których można przeczytać więcej informacji o muchołówkach.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
muchołówka żółte pułapki
Mojej muchołówce zżółkły pułapki i całe liście ( nie wszystkie, tylko 3 )
oto foto:
http://img405.imageshack.us/i/p4180088.jpg/
czy to normalne że tak się dzieje? co mam z tym zrobić obciąć czy zostawić?
oto foto:
http://img405.imageshack.us/i/p4180088.jpg/
czy to normalne że tak się dzieje? co mam z tym zrobić obciąć czy zostawić?
- Delete
Re: muchołówka żółte pułapki
Astronomiczna zima już jest więc muchołówka powinna zimować w temp. 0-10oC z ograniczonym podlewaniem. Im niższa temp. tym mniejsze podlewanie tak jak przy większości roślin. U muchołówek żółknących liści się nie ucina, dopiero wtedy gdy uschną całkowicie, bo roślina wysysa z nich soki.
A więc ogranicz podlewanie i do chłodnego pomieszczenia. ;)
A więc ogranicz podlewanie i do chłodnego pomieszczenia. ;)
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce