Rudbekia(Rudbeckia)
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rudbekie
Ja też mam takie same rudbekie. Największą frajdę mam z rudbekii 2-letniej, bo nie dość, że jest absolutnie "samoobsługowa", to jeszcze każdego roku ma inne ubarwienie. Bardzo lubię też taką, która od zawsze była we wiejskich ogródkach - z pełnymi kwiatami. Dopiero niedawno dowiedziałam się, że to rudbekia.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To rudbekia naga "Golden Glow". Jedyna jaką mam... choć mam ostatnio ochotę upolować również niższe odmiany. Jej wadą jest to że potwornie się pokłada po deszczach i trzeba ją podwiązywać, a jest bardzo wysoka (u mnie 2,5 metra).Aisyrk pisze:Bardzo lubię też taką, która od zawsze była we wiejskich ogródkach - z pełnymi kwiatami. Dopiero niedawno dowiedziałam się, że to rudbekia.
A czy w ogóle są jakieś odmiany rudbekii bylinowych o kwiatach w kolorze innym niż żółty?
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Właśnie to moja ulubiona. Rosnie przy płocie, więc lekko ją podwiązuję. W tym roku, chyba z powodu deszczów, zaczęły już w lipcu zasychać liście. Opryskałam środkiem grzybobójczym i pomogło.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 mar 2010, o 11:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje rudbekie
Jakiego koloru floksy pasuja do rudbekii? rózowe nie pasują? szkoda, bo właśnie takie posadziłam, amarantowe ... co tu zrobić?... wydawało mi się, że to będzie ładne zestawienie.
A jaki gatunek rubekii dorasta do 2 - 2,5 m wysokości?
A jaki gatunek rubekii dorasta do 2 - 2,5 m wysokości?
Re: Moje rudbekie
A mnie jakoś do rudbekii floksy( chyba, że czysto białe) nie pasują, zaś pięknie wyglądają w towarzystwie wyższych, wybujałych traw.Do tego ładnie wygląda też niebieski, wysoki przetacznik, albo zielonkawe jeszcze w czasie ich kwitnienia rozchodniki okazałe,
- Georginia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Adam śliczna ta rudbekia i pewnie wyższa od moich.Tak widać po zdjęciu.
Alu bardzo podobają mi się Twoje nowości . To dobra cecha , że są niskie ...nie będą się pokładać -
strasznie nie lubię takich roślin leżących na rabacie , lub które trzeba podpierać i podwiązywać .
Moja rudbekia jest wysoka i właśnie musiałem ją przywiązać do palika .
strasznie nie lubię takich roślin leżących na rabacie , lub które trzeba podpierać i podwiązywać .
Moja rudbekia jest wysoka i właśnie musiałem ją przywiązać do palika .
-
- Od: 16 lut 2010, o 19:11
na niektóre gatunki uważajcie i sadźcie w obwódkach ograniczających ekspansje
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Czyli na jakie odmiany trzeba uważać? Bo kupując nie ma na opakowaniu czy w ofercie czy to ekspansywne czy nie, ew wysokość, termin kwitnienia, kolor, nazwa. Zatem?
-
- Od: 16 lut 2010, o 19:11
o tak tu już nie jestem taka mądra .może ktoś sklasyfikuje ze zdjęcia .opis: wysokość-ok.1-1,20m, sztywne pędy .kwiaty szer .ok .5cm. ta kępa dwukrotnie zmniejszana w ciągu 5 lat.