Datura-wszystko o niej,praktyczne porady cz.1(11.2008-06.2011)

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Datura-- podsumowanie mojej wiedzy

Post »

też mam młode ukorzenione w czerwcu , ju,z przestałam nawozić bo niedługo trzeba ich wnosić do piwnicy , ale tak późno to nie sadziłam , więc nie wiem czy nawozić , jeżeli dałaś ziemię dobrze nawożoną to myślę że wystarczy ..

Obrazek

Obrazek

tak wyglądają moje datury
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Fafka
500p
500p
Od: 3 cze 2010, o 11:21

Post »

Agii pisze:W domu nie zakwitnie, bo datury są wrażliwe na zmianę drastyczną temperatury, gubią pąki po przeniesieniu do domu :( próbowałam z czerwoną w zeszłym roku. W ciągu nocy zgubiła ok 20 szt pąków ;:145
A moje (żółta i białoróżowawa) co roku po przeniesieniu do domu jeszcze dobry miesiąc kwitną. Z tym, że stoją w najchłodniejszym miejscu. Gubią trochę pąków i liści, ale kwitną, a pachną... ;:140
Pozdrawiam. Jola.
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

mariola37 pisze: mam pytanie odnosnie młodych daturek , otoz kupiłam, mała da ok 40 cm prosze napiszcie mi czym mam ja nowozic i jak postepowac z nia w okresie zimowym i za pare dni włoze do ziemi ukorzenione badylki daturki jak z nimi postepowac przeciez niedługo pazdziernik i wszystko trzeba do domku wniesc czy te badylki nawozic? jaK postepowac z nimi czy podlewac i jak czaseto gdzie je trzymac w widnym miejscu czy ciemnym ? prosze o rade... :D pozdrawiam mariola
Ja bym już nie nawoził. Teraz do , powiedzmy przed przymrozkami), czyli od około +7 stop C, niech sobie roślinka rośnie na dworze, potem obcinamy i do piwnicy. Ja po rożnych eksperymentach preferuję, przesadzanie ze skracaniem bryły korzeniowej jesienią, tak że wiosną po aklimatyzacji w domu i wystawianiu kilkakrotnym na powietrze od razu do ogrodu.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
albercik27
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 wrz 2010, o 18:59

Post »

Witam mam pytanie czy miala by Pani sadzonki datury kolor łososiowy lub żołty albo polecić kogos kto ma kto by mogłby mi przysłac z góry dziękuje pozdrawiam. ;:180 :tan
Awatar użytkownika
Fafka
500p
500p

Post »

A która pani? :D
Pozdrawiam. Jola.
Awatar użytkownika
mariola37
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 lut 2010, o 15:25

Post »

Fafka pisze:A która pani? :D
dobre pytanie :D , kurcze dalej nie wiem co z nowo ukorzenionymi daturkami ... od listopada trzymac je w domu na parapecie ? czy moze w piwnicy ? i jak z podlewaniem jej? sporadycznie czy umiarkowanie? bo nie mam pojecia .. za pare dni te badylki będę do ziemi z doniczka wkładac.. prosze o rade :wit ,
Awatar użytkownika
Fafka
500p
500p

Post »

Ja dwa lata temu też rozmnożyłam na jesień i zimę spędziły w domu na parapecie na korytarzu, gdzie miały nie za ciepło i jasno. Przeżyły :wink: , chcę ten numer powtórzyć w tym roku, żeby odmłodzić moje datury.
Pozdrawiam. Jola.
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja w tamtym roku na jesieni ukorzeniałam badylki i zimę spędziły na parapecie

Obrazek
Awatar użytkownika
mariola37
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 lut 2010, o 15:25

Post »

Dziekuje wam za rade bo nie byłam pewna co poczac z tymi młodymi daturkami:)) u mnie pada od paru dni i datura ktora kwitła prawie 200 kwiatami została prawie łysa :( tylko liscie ma teraz ... :? :roll:
wanted
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 cze 2008, o 22:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja przygoda z daturami zaczęła się 3 lata temu kiedy od znajomej dostałem badylka do ukorzenienia.Z jednej "rozwinąłem"sie do czterech.Jedną odsadziłem sam a dwie kupiłem na bazarze chcąc nabyć żółtą.Za każdym razem niestety żółte okazywały się białymi.I tak mam cztery dorodne ,białe (lub białopodobne)datury.To ich zdjęcia:

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Oprócz tego że chciałem się nimi pochwalić,chciałbym zapytać za pośrednictwem forum czy ktoś pomógłby mi nabyć żółtą daturę.Nie wiem czy jest to odpowiedni okres na zabieg jakim jest ukorzenianie datur.Oczywiście pokryję wszelkie koszty jak również mogę odwzajemnić się gałązkami swoich datur.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

wysłałem pw :wit
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

chętnie się zamienię bo ja dostałam 5 patyczków ,miały być żółte , białe i łososiowate i jak na razie mam trzy żółte ...dwie pozostałe też mają malutkie pączki i nawet nie wiem czy zdążą pokazać choć jeden kwiat , więc z chęcią się wymienię ..moje datury są na poprzedniej stronie..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21

Post »

Moje na dzień dzisiejszy :P

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Moje linki
KATARZYNA
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”