Myślę że to będzie Clusia major ale nie mam 100% pewności.
Identyfikacja cz. 1 od 2007 - 2011
- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Listki są małe i cienkie. A może to rzeczywiście jakiś fikus?Narine pisze:Dipladenia ma listki bardziej owalne na końcach.
A jaka jest grubość listków?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
A ja obstawiam, że to Rhoicissus digitata (rojcissus palczasty).
Jeśli to on , to wg. mojej encyklopedii wskazane jest m. in. podwiązywanie i przycinanie. Może to mu pomoże na "łysienie"
Jeśli to on , to wg. mojej encyklopedii wskazane jest m. in. podwiązywanie i przycinanie. Może to mu pomoże na "łysienie"
Mysza
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Raczej nie bo u Rhoicissus digitata liście układają się równomiernie i wyrastają naprzeciw siebie(po kilka) a nie na przemiennie jak u rośliny gucimyszek pisze:A ja obstawiam, że to Rhoicissus digitata (rojcissus palczasty).
- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Przemku, nie mogę znaleźć dobrego zdjęcia fikusa cyathistipula, więc trudno mi porównać, ale fikus australis, jak podpowiada Tomek, to może być TO:
Zrobiłam jeszcze zdjęcie " jego" na tle fikusa mojego dużego:
Może przez to, że mój jest taki zabiedzony, stracił też kolor.
Kolor tego australisa z netu jest trochę inny, liście są błyszczące, a u mnie sami widzicie!
Wczoraj spadły kolejne liście, co robić?
Zrobiłam jeszcze zdjęcie " jego" na tle fikusa mojego dużego:
Może przez to, że mój jest taki zabiedzony, stracił też kolor.
Kolor tego australisa z netu jest trochę inny, liście są błyszczące, a u mnie sami widzicie!
Wczoraj spadły kolejne liście, co robić?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Guciu ja nadal myślę,że to nie jest fikus ,jednak nie narzucam się z tym ...
Trzeba podjąc jakieś kroki działania nie można czekać bezmyślnie aż roslina padnie.
Myslę,że Przemo opisze Ci obrazowo w których miejscach powinnaś uciąć te wierzchołki pędów,umoczyć w ukorzeniaczu,wsadzić do doniczek z ziemia przepuszczalna(piaskową), nakryć butelką lub folią i ukorzenać w miejscu jasnym i ciepłym.
Pozostałej po przycięciu pędów roślinie ja skróciłabym jeszcze te kikuty na wysokośc ok .5 cm.również okryłabym folią i czekała na wypuszczenie nowych pędów.
Mam pewne skojarzenie zaraz sprawdzę jednak sama czy to może być to co mi wpadło do głowy....
Trzeba podjąc jakieś kroki działania nie można czekać bezmyślnie aż roslina padnie.
Myslę,że Przemo opisze Ci obrazowo w których miejscach powinnaś uciąć te wierzchołki pędów,umoczyć w ukorzeniaczu,wsadzić do doniczek z ziemia przepuszczalna(piaskową), nakryć butelką lub folią i ukorzenać w miejscu jasnym i ciepłym.
Pozostałej po przycięciu pędów roślinie ja skróciłabym jeszcze te kikuty na wysokośc ok .5 cm.również okryłabym folią i czekała na wypuszczenie nowych pędów.
Mam pewne skojarzenie zaraz sprawdzę jednak sama czy to może być to co mi wpadło do głowy....