Kolory usychania iglaków Cz.1
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kolory usychania iglaków
Są dwie nowe choroby w Polsce wystepujące również na żywotnikach. Jedną z nich opisałem już dla Klientów IPO. Do drugiej zbieram materiały w terenie .Postaram się ją opisać w najbliższych miesiącach na IPO. Czekam na publikację w krajowej prasie ogrodniczej lub ISiK.
Najważniejsze to usuwać i palić porażone pędy(igły) aby nie stawały się źródłem dalszych infekcji
Najważniejsze to usuwać i palić porażone pędy(igły) aby nie stawały się źródłem dalszych infekcji
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
wybij sadzonki z doniczek i pokaż korzeniekudlaty_1985 pisze:
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
ten odcień żółtego
wskazuje na okresowy nadmiar wody w podłożu
wskazuje na okresowy nadmiar wody w podłożu
- sylwia13
- 50p
- Od: 15 maja 2010, o 09:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję za szybką odpowiedź. Faktycznie teraz ziemia jest cały czas mokra, bo wciąż pada i pada. Ale jeszcze jedno pytanko. To są trzy kule z cyprysów i środkowa całkiem uschła, czy mam ją wykopać, czy może stać do wiosny. Bo nie mam pomysłu na uzupełnienie tego miejsca.
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Wyrwać i zrobić przy okazji "sekcję zwłok" systemu korzeniowego
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 mar 2009, o 17:18
Dziś opryskałem drzewka preparatem talstar 100 ec - takie zalecenia dostałem w sklepie ogrodniczym :/
Z badania pH gleby jakie przeprowadziłem wynika, że ma ona odczyn między 5 a 6
Niestety proces w wielu przypadkach jest zaawansowany thuje straciły już prawie polowe korony od dołu. Zasychanie rozpoczyna się od łodygi. Może z tym zjawiskiem związane jest to, że opadają na nie owoce (głównie śliwki, oraz jabłka które gniją) oraz liście z drzew pod którymi się znajdują. Thuje sadziłem z gruntu w doniczki dopiero w czerwcu stąd ułożyłem je pod drzewami, miały małe przyrosty ale po korzeniach wydaje mi się, że się dobrze zaaklimatyzowały z 420 sztuk uschły (nie przyjęły się) mi tylko 3 a teraz taka klapa :/
Na jednym z korzeni które przed wsadzeniem były obcięte wydaje mi się, że w miejscu obcięcia pojawiła się pleśń, również kilka maleńkich białych plamek zauważyłem na łodydze. Może problemem też jest gleba, ponieważ sadzonki wsadziłem w humus z lasu.
Poniżej zdjęcia bryły korzeniowej
Pozdrawiam
Z badania pH gleby jakie przeprowadziłem wynika, że ma ona odczyn między 5 a 6
Niestety proces w wielu przypadkach jest zaawansowany thuje straciły już prawie polowe korony od dołu. Zasychanie rozpoczyna się od łodygi. Może z tym zjawiskiem związane jest to, że opadają na nie owoce (głównie śliwki, oraz jabłka które gniją) oraz liście z drzew pod którymi się znajdują. Thuje sadziłem z gruntu w doniczki dopiero w czerwcu stąd ułożyłem je pod drzewami, miały małe przyrosty ale po korzeniach wydaje mi się, że się dobrze zaaklimatyzowały z 420 sztuk uschły (nie przyjęły się) mi tylko 3 a teraz taka klapa :/
Na jednym z korzeni które przed wsadzeniem były obcięte wydaje mi się, że w miejscu obcięcia pojawiła się pleśń, również kilka maleńkich białych plamek zauważyłem na łodydze. Może problemem też jest gleba, ponieważ sadzonki wsadziłem w humus z lasu.
Poniżej zdjęcia bryły korzeniowej
Pozdrawiam
- ankha
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Witam, mam mały ogródek, niedawno nabyłam dwa pierwsze iglaki (wysyłkowo )
Na pierwszym zdjęciu jałowiec Skyrocket, zasychające, brązowiejące końcówki. Część poobrywałam, ale chyba znów się robi to samo
Czy to jakiś szkodnik? Czym to potraktować?
Następny iglak, kupiony tak samo, cyprysik groszkowy Aurea
Mam wrażenie, że objawy się nasilają
Na pierwszym zdjęciu jałowiec Skyrocket, zasychające, brązowiejące końcówki. Część poobrywałam, ale chyba znów się robi to samo
Czy to jakiś szkodnik? Czym to potraktować?
Następny iglak, kupiony tak samo, cyprysik groszkowy Aurea
Mam wrażenie, że objawy się nasilają
Witam!
To mój pierwszy post na tym forum.
Ponieważ nie wiem (prawie) nic o botanice i kwiatach zwracam się do Was z pomocą. Ostatnio kupiłem dwa świerki w hipermarkecie. Przesadziłem je po tygodniu do innych doniczek, do ziemi dla iglaków. A teraz (tj. po jakichś dwóch tygodniach) igły zaczynają jakby więdnąć u dołu drzewek. Na jednym już nawet sporo igieł wyżółkło. Nie wiem kompletnie co robić, boję się że stracę drzewka. Dodam jeszcze, że chciałem z nich zrobić bonsai i przyciąłem parę końcówek gałązek. Ale tylko tych górnych - które wyglądają (jeszcze) dobrze.
Przesyłam link do strony ze zdjęciami moich drzewek...
http://www.konrad4s.daminet.pl/swierki/
... i jedno zdjęcie.
PS. Bardzo proszę o poradę.
To mój pierwszy post na tym forum.
Ponieważ nie wiem (prawie) nic o botanice i kwiatach zwracam się do Was z pomocą. Ostatnio kupiłem dwa świerki w hipermarkecie. Przesadziłem je po tygodniu do innych doniczek, do ziemi dla iglaków. A teraz (tj. po jakichś dwóch tygodniach) igły zaczynają jakby więdnąć u dołu drzewek. Na jednym już nawet sporo igieł wyżółkło. Nie wiem kompletnie co robić, boję się że stracę drzewka. Dodam jeszcze, że chciałem z nich zrobić bonsai i przyciąłem parę końcówek gałązek. Ale tylko tych górnych - które wyglądają (jeszcze) dobrze.
Przesyłam link do strony ze zdjęciami moich drzewek...
http://www.konrad4s.daminet.pl/swierki/
... i jedno zdjęcie.
PS. Bardzo proszę o poradę.
Ja tak ogólnie.
Jesien jest, iglaki się czyszczą, zrzucając stare gałązki. Normalne.
Jeśli tego nienormalnie wiele, może być choroba bądż szkodnik. Lub coś z korzeniami. Ale- ze zdjęcia tui z odległości metra to my sobie możemy powróżyć. Potrzebne zdjęcia (ostre) makro pędów.
Świerk z hipermaketu... no cóż, on mógłbyć martwy w momencie zakupu. Nigdzie nie widuję tyle zmarnowanych, ususzonych iglaków,co tam. U liściaka niedobór wody widać natychmiast, u świerka, jodły- po miesiącu, dwóch.
Jesien jest, iglaki się czyszczą, zrzucając stare gałązki. Normalne.
Jeśli tego nienormalnie wiele, może być choroba bądż szkodnik. Lub coś z korzeniami. Ale- ze zdjęcia tui z odległości metra to my sobie możemy powróżyć. Potrzebne zdjęcia (ostre) makro pędów.
Świerk z hipermaketu... no cóż, on mógłbyć martwy w momencie zakupu. Nigdzie nie widuję tyle zmarnowanych, ususzonych iglaków,co tam. U liściaka niedobór wody widać natychmiast, u świerka, jodły- po miesiącu, dwóch.
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Świerk w mieszkaniu? nie wróżę sukcesu.Żywotnik MirekL wyjaśnił
Witam
Zaraza jakaś dopadła nasze iglaki. Po przebrnięciu przez dziesiątki zdjęć forumowiczów podejrzenie pada na Osutke (przynajmniej na Sośnie) ale Jodła i Kosodrzewina też oberwały. Postęp choroby/działań szkodnika jest b.szybki.
Czy może mieć to związek z wilgocią? od miesiąca praktycznie nie było dnia żeby nie padało, nie pamiętam kiedy ostatnio podlewaliśmy ogród. Raczej wolałbym go jakoś przesuszyć To nasz pierwszy sezon z ogrodem i nie bardzo wiemy co z tym zółknięciem zrobić
Sosna - igły żółkną od wewnątrz
Jodła - dwie sztuki zaatakowane w różny sposób; 1 - żółkie od środka, podobnie do Sosny; 2 - białe 'placki' na igłach
Kosodrzewina - brązowieje od środka do zeszłorocznego przyrostu. Tegoroczne przyrosty zostały przycięte żeby zagęścić. 3 krzaki z 12 mają tę przypadłość od lipca.
Dziękuję za wskazówki i pozdrawiam
Tomek
Zaraza jakaś dopadła nasze iglaki. Po przebrnięciu przez dziesiątki zdjęć forumowiczów podejrzenie pada na Osutke (przynajmniej na Sośnie) ale Jodła i Kosodrzewina też oberwały. Postęp choroby/działań szkodnika jest b.szybki.
Czy może mieć to związek z wilgocią? od miesiąca praktycznie nie było dnia żeby nie padało, nie pamiętam kiedy ostatnio podlewaliśmy ogród. Raczej wolałbym go jakoś przesuszyć To nasz pierwszy sezon z ogrodem i nie bardzo wiemy co z tym zółknięciem zrobić
Sosna - igły żółkną od wewnątrz
Jodła - dwie sztuki zaatakowane w różny sposób; 1 - żółkie od środka, podobnie do Sosny; 2 - białe 'placki' na igłach
Kosodrzewina - brązowieje od środka do zeszłorocznego przyrostu. Tegoroczne przyrosty zostały przycięte żeby zagęścić. 3 krzaki z 12 mają tę przypadłość od lipca.
Dziękuję za wskazówki i pozdrawiam
Tomek