MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w ogrodach. CZ I
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach.
miałem kilka rurek z topinamburu zasiedlonych zostało 3 co do trzciny szykuje się rewelacyjny sezon bo z uwagi na mokrą pogodę trzcina jest w tym roku wyjątkowo gruba. co do wysyłki kokonów niech wszyscy będą cierpliwi- zacznę gdzieś pod koniec października
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Ja dostałam wiosną przesyłkę z murarkami, od razu się podzieliłam, trochę nawet wysłałam dalej pocztą.
Murarki jak się wylęgły to najchętniej kręciły się obok miejsca wylęgu, później zaczęły latać coraz dalej.
Ponieważ najczęściej kręciły się przy spróchniałym konarze gruszy - nie ścięłam go w obawie że się tam zalęgły, poczekam do wiosny jak się wylęgną.
Miałam trochę rurek trzcinowych, dorobiłam papierowych.
Zalęgły się w obu rodzajach ale zdecydowanie chętniej w trzcinowych.
W tym roku zbieram w ogrodzie co tylko nadaje się na rurki, najwięcej mi wyszło z lubczyku.
Ostatnio ścinając przekwitłe pędy liliowców zauważyłam że część też nadaje się na rurki dla murarek :P
Murarki jak się wylęgły to najchętniej kręciły się obok miejsca wylęgu, później zaczęły latać coraz dalej.
Ponieważ najczęściej kręciły się przy spróchniałym konarze gruszy - nie ścięłam go w obawie że się tam zalęgły, poczekam do wiosny jak się wylęgną.
Miałam trochę rurek trzcinowych, dorobiłam papierowych.
Zalęgły się w obu rodzajach ale zdecydowanie chętniej w trzcinowych.
W tym roku zbieram w ogrodzie co tylko nadaje się na rurki, najwięcej mi wyszło z lubczyku.
Ostatnio ścinając przekwitłe pędy liliowców zauważyłam że część też nadaje się na rurki dla murarek :P
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Liliowce.....A ja niedawno wszystko wywaliłam do kompostu Muszę zacząć oglądać każdy badylek okiem murarki.
Waleria
Mam pytanko czy można już zacząć wyjmować kokony z rurek i przenieść je do lodówki? A jak nie to kiedy jest odpowiedni moment?
- Comcia
A dlaczego chcesz je wyjmować i wkładać do lodówki ?
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Swagman! Kiedy ścinałeś badyle z topinamburu? Bo ja ścięłam wczoraj jednego badyla, i nie był pusty w środku. Podejrzewam, że dopiero wiosną będą nadawały się, a może je trzeba nawiercać?
Z miskantu tylko dwa dolne człony były puste, chyba dopiero na wiosnę dojrzeją, by służyć murarkom.
Z miskantu tylko dwa dolne człony były puste, chyba dopiero na wiosnę dojrzeją, by służyć murarkom.
Waleria
- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A u mnie nie zadomowiły się wcale , może u mnie ta trzcina z bagna nie jest odpowiednia, bo ona byla gruba , a je wypychałam to ze środka, nie widzę żadnej zaklejonej
też zaczęłam zbierać rurki z lubczyku może w przyszłym sezonie sie uda
też zaczęłam zbierać rurki z lubczyku może w przyszłym sezonie sie uda
Witam chce wyjąć murarki z rurek i przenieść do lodówki bo w ten sposób pozbędę się posożytów i niechcianych gości. Będe mógł też przygotować nowe rurki na przyszły rok. Prosze tylko napisać kiedy mam je z tych rurek wyjąć.
- Comcia
Strona 4 tego wątku - pisze Paweł Woynowski.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zapraszam tutaj - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 3#p1205663 , a najlepiej przeczytać cały wątek od początku.gborek pisze: Proszę tylko napisać kiedy mam je z tych rurek wyjąć.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- Funkmaster
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 lut 2010, o 10:02
Witam czy ktoś z forum będzie miał może kokony innych pszczół samotnic np nożycówkę pospolitą.
Z chęcią przyjmę lub zakupię z ceną możemy się dogadać. Gdyby ktoś miał nadmiar murarek to także proszę o kontakt.
Czy ktoś z was robił jakieś siedlisko wielokrotnego użycia.
W tym roku miałem w dwóch miejscach i stwerrdzam że musi być to miejsce bardzo dobrze nasłonecznione, bo w drugim było trochę ciemniej no i widac gołym okiem ilośc zalepionych rurek.
Z chęcią przyjmę lub zakupię z ceną możemy się dogadać. Gdyby ktoś miał nadmiar murarek to także proszę o kontakt.
Czy ktoś z was robił jakieś siedlisko wielokrotnego użycia.
W tym roku miałem w dwóch miejscach i stwerrdzam że musi być to miejsce bardzo dobrze nasłonecznione, bo w drugim było trochę ciemniej no i widac gołym okiem ilośc zalepionych rurek.
Przyszły Rolnik ;)
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
ja cały czas jestem w trakcie prób aby ktoś mi zrobił takie drewniane szufladki , bo stolarz mi się jednak wycofał pomimo tego że wcześniej był chętny......Funkmaster pisze:Czy ktoś z was robił jakieś siedlisko wielokrotnego użycia.
- Funkmaster
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 lut 2010, o 10:02
A ma ktoś z was może wymiary tych szyfladeczek bądź jakiś projekt ?
Przyszły Rolnik ;)