Identyfikacja cz. 1 od 2007 - 2011
- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Krysiu, tym fikusem ogłupił mnie mój M, mówiąc, że kiedyś kupił to COŚ jako fikus, ale to było tak dawno, ja nie pamiętam zupełnie.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Guciu,guciu wydaje mi się,że wiem co masz i dlaczego gubi liście.
To normalne,ona gubi liście które sa zgrupowane na końcach pędów.
Może być krzewem ale i małym drzewkiem
To Plumeria
egzotyczna i trudna do zdobycia w Polsce roślina o przepięknych pachnących kwiatach.
Tutaj możesz popatrzeć na okazy tej rosliny.
http://www.plumeriaphotogallery.com/
Wymaga pełnego słońca przez cały rok. Nawozimy od maja do sierpnia nawozem do kaktusów co 14 dni. Wymaga wysokiej wilgotności powietrza minimum 60%. Podlewamy gdy ziemia w doniczce wyschnie na głębokości 3cm. Zimuje w temperaturze 13-15*C.
Rozmnażamy przez sadzonkowanie pędów na początku wiosny w piasku.Może kwitnąć cały rok kwiaty są przepiękne i aksamitne o zapachu migdała.
Guciu - popatrz proszę na jej galerie aby się upewnić.Rozumiesz że ze zdjęcia w monitorze moge mieć jedynie 99% pewności.
Mam jeszcze jeden interesujący link - ale nie chce mi sie otworzyć top co potrzebuje.
Pracuję nad tym - będziesz mogła wtedy popatrzeć na liście różnych gatynków pulmerii.
Hahahaaha mam nadzieje,że to to.
To normalne,ona gubi liście które sa zgrupowane na końcach pędów.
Może być krzewem ale i małym drzewkiem
To Plumeria
egzotyczna i trudna do zdobycia w Polsce roślina o przepięknych pachnących kwiatach.
Tutaj możesz popatrzeć na okazy tej rosliny.
http://www.plumeriaphotogallery.com/
Wymaga pełnego słońca przez cały rok. Nawozimy od maja do sierpnia nawozem do kaktusów co 14 dni. Wymaga wysokiej wilgotności powietrza minimum 60%. Podlewamy gdy ziemia w doniczce wyschnie na głębokości 3cm. Zimuje w temperaturze 13-15*C.
Rozmnażamy przez sadzonkowanie pędów na początku wiosny w piasku.Może kwitnąć cały rok kwiaty są przepiękne i aksamitne o zapachu migdała.
Guciu - popatrz proszę na jej galerie aby się upewnić.Rozumiesz że ze zdjęcia w monitorze moge mieć jedynie 99% pewności.
Mam jeszcze jeden interesujący link - ale nie chce mi sie otworzyć top co potrzebuje.
Pracuję nad tym - będziesz mogła wtedy popatrzeć na liście różnych gatynków pulmerii.
Hahahaaha mam nadzieje,że to to.
- gucia
- Przyjaciel Forum
Krysiu, super by było, taka piękna roślina.
Przejrzałam galerię, ale na zdjęciach listki mają wyraźne żyłki, a u mnie takich nie widać.
Długość liści podają 20-30 cm, a u mnie najdłuższy ma 7,5 cm.
Piszesz " trudna do zdobycia w Polsce", u mnie jest chyba od 8 lat i szczerze mówiąc, nigdy takich wartościowych roślin nie kupowałam. Oby tylko dotrwała do wiosny, spróbujesz ja ukorzenić?
Małgosiu, Basiu, mój M mówi, że nigdy nie kwitła, niestety. Ja też nie pamiętam, zdjęć sprzed lat też nie ma, czyli totalna klapa.
Przejrzałam galerię, ale na zdjęciach listki mają wyraźne żyłki, a u mnie takich nie widać.
Długość liści podają 20-30 cm, a u mnie najdłuższy ma 7,5 cm.
Piszesz " trudna do zdobycia w Polsce", u mnie jest chyba od 8 lat i szczerze mówiąc, nigdy takich wartościowych roślin nie kupowałam. Oby tylko dotrwała do wiosny, spróbujesz ja ukorzenić?
Małgosiu, Basiu, mój M mówi, że nigdy nie kwitła, niestety. Ja też nie pamiętam, zdjęć sprzed lat też nie ma, czyli totalna klapa.
Moje wątki
Moje wątki
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Guciu jest mnóstwo jej odmian ,prawie każda ma inne liście,popatrz na różne,
czy łatwo wprowadzić ja w kwitnienie-nie wiem?
U nas sprzedają na aukcjach nasiona - lepiej nie ryzykować ,marne szanse.
W zagranicznych serwisach jest bardzo droga (sadzonki) po 49 dolarów i 41 i poniżej 10 nie było.
Z tego co wyczytałam kiedyś,dawno temu można ja było kupić w Obi za nie takie wielkie pieniądze ,mówiono o 16-20zł.
czy łatwo wprowadzić ja w kwitnienie-nie wiem?
U nas sprzedają na aukcjach nasiona - lepiej nie ryzykować ,marne szanse.
W zagranicznych serwisach jest bardzo droga (sadzonki) po 49 dolarów i 41 i poniżej 10 nie było.
Z tego co wyczytałam kiedyś,dawno temu można ja było kupić w Obi za nie takie wielkie pieniądze ,mówiono o 16-20zł.
- gucia
- Przyjaciel Forum
Krysieńko, sama widzisz, że musisz ją sama zobaczyć/ w wolnej chwili oczywiście/.
Ale co robić teraz, żeby dotrwała do wiosny?
Ale co robić teraz, żeby dotrwała do wiosny?
Moje wątki
Moje wątki
- gucia
- Przyjaciel Forum
Moje wątki
Moje wątki