Świecznica / Cimicifuga
Re: Świecznica / Cimicifuga
Nie jestem pewien co do tego czy odmiany o barwnych(nie zielonych) liściach będą miały takie piękne wybarwienie w cieniu.W półcieniu tzn dla mnie 5-6h słońca na dobę być może tak ale według wielu stron im więcej słońca tym intensywniejsze wybarwienie. Na wielu zdjęciach widać ,że rosną w pełnym słońcu i mają się bardzo dobrze -
http://www.google.pl/images?q=Cimicifug ... 24&bih=677
http://www.google.pl/images?q=Cimicifug ... 24&bih=677
U mnie najintensywniej wybarwiona jest wiosną, później gdy zaczyna wypuszczać kwiatostany bardziej zielenieje.A jeśli chodzi o przyrost to chyba na glebach przepuszczalnych jest szybszy.U mnie ma dość zwięzła glebę i chyba niezbyt jej to pasuje, mimo, że wilgotno.
- Ma-Do
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2010, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Moje wątki
- manuel
- 100p
- Od: 4 maja 2010, o 22:23
Ja swoją Brunetkę podzieliłem wiosną na cztery i wszystkie zakwitły, nawet te które posadziłem w doniczki.
Manuel - na jakim stanowisku rosną u ciebie te czarne świecznice tzn słoneczne czy pół cieniste ?
Bardzo żyzną gliniastą glebę przemieszam z jałową piaszczystą ,którą mam na działce i dodam jeszcze do tego sporo próchnicy.Myślę ,że taka gleba będzie odpowiednia dla świecznicy.
Bardzo żyzną gliniastą glebę przemieszam z jałową piaszczystą ,którą mam na działce i dodam jeszcze do tego sporo próchnicy.Myślę ,że taka gleba będzie odpowiednia dla świecznicy.
A moją 'Pink Spike' coś wiosną zeżarło od spodu. Wyszła po zimie po czym zaraz padła. Pogrzebałem w ziemi, była zupełnie bez korzeni... Szkoda mi jej strasznie bo to piękna i wciąż droga odmiana
Piotr, z moją tak samo się stało w zimie pod śniegiem, gdy gleba nie była zmarznięta.Chyba nornicom smakują jej korzenie, więc postanowiłam jakoś ją zabezpieczyć bez wykopywania.Powtykałam w sąsiedztwo korzeni włosy ludzkie .Podobno odstrasza to gryzące zwierzątka , no zobaczymy, ale chyba nie zniosę ( nie mówiąc o roślinach) kolejnego takiego wybryku.
Witam Mam świecznice na działce rośnie na słońcu i ładnie w tym roku mi kwitła. Nie wiem czy mi się uda, ale postanowiłam wysiać nasiona do skrzynki, zaraz po przekwitnięciu.
Cześć! Jestem Kasia, całkowicie zielona na stronach i w ogrodzie.
Nie jestem pewna, ale chyba kwitło u mie na działce cos takiego w kolorze białym.
Poprzednia właścicielka działki posadziła to na skalniaku pomiędzy kupą innych kwiatów.
Chciałabym zlikwidowć tę część skalniaka - i gdzieś to przenieść, pomóżcie proszę - gdzie najlepiej, w cieniu, czy na słońcu.
Pozdrawiam wszystkich !
Nie jestem pewna, ale chyba kwitło u mie na działce cos takiego w kolorze białym.
Poprzednia właścicielka działki posadziła to na skalniaku pomiędzy kupą innych kwiatów.
Chciałabym zlikwidowć tę część skalniaka - i gdzieś to przenieść, pomóżcie proszę - gdzie najlepiej, w cieniu, czy na słońcu.
Pozdrawiam wszystkich !
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Przeczytaj dokładnie cały temat- są w nim odpowiedzi na Twoje pytania- co to stanowiska, gleby i innych wymagań
- Ma-Do
- Od: 22 lut 2010, o 20:29
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Moje wątki
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Naprawdę wygląda na wysoką , jeszcze nie mam żadnej ale dostałam nasionka i mam je posiać teraz aby przemarzły .. Czy ktoś wysiewał już nasionka i wie jak należy z nimi postępować ..
Na wiosnę zamierzam kupić sobie jedną bo mam na nią miejsce a te posiane gdy urosną też znajdzie się dla nich miejsce jak nie u mnie to w innych ogrodach ,,aby ich tylko dużo powschodziło ...
Na wiosnę zamierzam kupić sobie jedną bo mam na nią miejsce a te posiane gdy urosną też znajdzie się dla nich miejsce jak nie u mnie to w innych ogrodach ,,aby ich tylko dużo powschodziło ...