głębokość sadzenia drzew

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

głębokość sadzenia drzew

Post »

Czy drzewa liściaste ( w moim przypadku klon) wsadza się do ziemi ( po wyjęciu z donicy) na dwókrotną głębokość jaką miała donica , czy jakoś żle to zrozumiałam? :oops: :oops: :oops: ( bo wtedy trochę "krótike " się robi to młode drzewko :wink: )
duduś
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: głębokość sadzenia drzew

Post »

Zawsze wsadzamy na taka głębokość jaka była w donicy. Nie wolno zasypywać pnia ( wyjątek stanowią wierzby - można pień przysypać czyli głębiej posadzić drzewko). Pewnie chodziło tu o głębokość dołka, bo często mówi się, aby wykopać dołek 2 razy głębszy niż wysokość donicy w której rosło drzewo :D
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Gardenarium
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 mar 2010, o 07:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: głębokość sadzenia drzew

Post »

Dołek kopiemy większy niż bryła korzeniowa, aby było miejsce na dosypanie żyznej ziemi. Roślinie trzeba podsypać np. kompostu, albo innego dobrego podłoża, wtedy będzie lepiej rosło na starcie. Zobacz to na przykładzie sadzenia róż, akurat mam takie rysunki tutaj
................................

Usunęłam link -reklamę i proszę nie kieruj ciągle w ten sposób do swojej strony! Zresztą podany przez Ciebie przykład - sadzenie róż- nie ma nic wspólnego ze sposobem sadzenia drzew! Zatem poważnie wprowadziłabyś w błąd forumowiczów! - aniawoj
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”