głębokość sadzenia drzew
głębokość sadzenia drzew
Czy drzewa liściaste ( w moim przypadku klon) wsadza się do ziemi ( po wyjęciu z donicy) na dwókrotną głębokość jaką miała donica , czy jakoś żle to zrozumiałam? ( bo wtedy trochę "krótike " się robi to młode drzewko )
duduś
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: głębokość sadzenia drzew
Zawsze wsadzamy na taka głębokość jaka była w donicy. Nie wolno zasypywać pnia ( wyjątek stanowią wierzby - można pień przysypać czyli głębiej posadzić drzewko). Pewnie chodziło tu o głębokość dołka, bo często mówi się, aby wykopać dołek 2 razy głębszy niż wysokość donicy w której rosło drzewo
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 3 mar 2010, o 07:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: głębokość sadzenia drzew
Dołek kopiemy większy niż bryła korzeniowa, aby było miejsce na dosypanie żyznej ziemi. Roślinie trzeba podsypać np. kompostu, albo innego dobrego podłoża, wtedy będzie lepiej rosło na starcie. Zobacz to na przykładzie sadzenia róż, akurat mam takie rysunki tutaj
................................
Usunęłam link -reklamę i proszę nie kieruj ciągle w ten sposób do swojej strony! Zresztą podany przez Ciebie przykład - sadzenie róż- nie ma nic wspólnego ze sposobem sadzenia drzew! Zatem poważnie wprowadziłabyś w błąd forumowiczów! - aniawoj
................................
Usunęłam link -reklamę i proszę nie kieruj ciągle w ten sposób do swojej strony! Zresztą podany przez Ciebie przykład - sadzenie róż- nie ma nic wspólnego ze sposobem sadzenia drzew! Zatem poważnie wprowadziłabyś w błąd forumowiczów! - aniawoj