Drzewa i krzewy na mokrym terenie

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
mintaka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 wrz 2010, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Drzewa i krzewy na mokrym terenie

Post »

To mój pierwszy post na tym forum, więc na początku witam wszystkich! ;:7 Jako półroczna właścicielka domku z ogrodem śledzę od jakiegoś czasu parę wątków, chociaż tego lata niewiele miałam czasu na zajęcie się porządkami w ogródku. Myślę, że w przyszłym roku powoli, powoli będę się zajmowała roślinkami i całą resztą.
Moje pierwsze pytanie, na które nie znalazłam odpowiedzi na tym forum: mój ogród częściowo jest podmokły. Kiedyś przepływał przez niego strumyk, który został zasypany, ale mam zamiar go odkopać. Prawdopodobnie i tak nie pomoże to w odwodnieniu górnej części ogrodu, w związku z tym chciałabym wiedzieć, jakie drzewa czy też krzewy (czy to ozdobne, czy uprawne) mogłabym posadzić na takim terenie?
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Re: Drzewa i krzewy na mokrym terenie

Post »

Mi pierwszemu przypadł ten zaszczyt-Witam na forum. :D

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... n#p1525827

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... n#p1489196

w razie czego pytaj.Powodzenia.
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

witaj mintaka na forum ,dobrze kombinujesz odkop ten strumień jak będzie rów to na pewno trochę ściągnie wodę .ostatnio oglądałam program gdzie pokazali jak zrobić mini melioracje ,musisz zatrudnić do tego koniecznie męża .skombinuj wiertło do kopania w ziemi wkręcasz dziury na full tzn.ok.80 cm.wybierasz ziemię ,zasypujesz kamieniem a na wierzchu piasek i ziemia .w tych dziurach będzie się zbierać woda .ja zastosowałam i powiem ci że woda stoi w nich długo ale trawa się fajnie osusza,dużo wody pobiera brzoza i wierzba a to piękne drzewa ,więc zacznij od nich bo cień w ogrodzie potrzebny.w razie czego służę radą w miarę :;230 swojego małego rozumku
Awatar użytkownika
Katarzyna1969
500p
500p
Od: 26 sie 2010, o 21:12

Post »

Witam! Nie mam domu z ogrodem ale mam podmokłą działkę,którą otaczają z 2 stron rowy melioracyjne. Po poprzednich właścicielach mam piękne jabłonie i śliwy,orzecha włoskiego,wierzby,porzeczki i agrest. Ziemia jest wciąż mokra,ale wygląda na to,że im to nie przeszkadza.A winogrona niesamowite,właśnie jem...
Kaśka
Gardenarium
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 mar 2010, o 07:55
Kontakt:

Post »

Cypryśnik błotny, wierzby na pewno, z bylin hosty, astilbe, sadźce, irysy syberyjskie
Pozdrawiam, Danusia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”