Tuja Smaragd na przemian z odmianą złocistą
Re: Tuja złota
Żywopłot ma owszem, osłaniać (albo zasłaniać) od.....wiadomo.
Ale i stanowić tło dla innych roślin.Jednolite, jak to tło.
Jak zrobisz pstrokaty, to już wsio rawno co tam dalej posadzisz. I tak będzie guzik widać.
Ale i stanowić tło dla innych roślin.Jednolite, jak to tło.
Jak zrobisz pstrokaty, to już wsio rawno co tam dalej posadzisz. I tak będzie guzik widać.
- Steasi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Popieram- posadziłam tuje sposobem wysoka/niska/wysoka i mam ładny ambaras, bo nie wiem jak mam rośliny sadzic, średnio to wygląda.Rób jednolicie
-
- 200p
- Od: 22 mar 2009, o 23:18
No dobrze ,przekonaliście mnie ;)
Powiedzcie jeszcze czy wybralibyście Złotą czy Szmaragd ?
Ciągle czekam też na informację gdzie można tanio kupić rośliny wielkości 120-130cm
Czy za Szmaragd o wysokości 120cm w donicy cena 20 zł jest dobrą ceną ?
Powiedzcie jeszcze czy wybralibyście Złotą czy Szmaragd ?
Ciągle czekam też na informację gdzie można tanio kupić rośliny wielkości 120-130cm
Czy za Szmaragd o wysokości 120cm w donicy cena 20 zł jest dobrą ceną ?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 3 mar 2010, o 07:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
To dobra cena.
Ja też jestem za jednolitymi żywopłotami, Smaragd jest lepszy bo zielony i rośnie wąsko, nie sypie się tak i nie "szyszkuje". Można go równać górą, aby ładnie wyglądał.
Tuje odmian żółtych rosną większe i w starszym wieku są bardziej "nieporządne", widać jak obsypują im się stare przyrosty w środku, więć trzeba czyścić je, a potem nikomu się nie chce tego robić. Polecam więc "Smaragd".
Innym wyjściem jest posadzić cis (droższy) i strzyc go na równo, albo grab, czy buk (liściaste).
Tutaj różne przykłady:
Niejednorodne nasadzenia, niekoniecznie żywopłot, tylko kompozycja
Różne tuje, ważne co się posadzi przed nimi
Stary bukszpan
Cis
Grab, latem zielony, zimą utrzymuje brązowe liście, które opadają wiosną, jak puszcza młode
Buk o zielonych lub czerwonych liściach
Zwykła tuja "Brabant", która strzyżona będzie nieźle wyglądała, ale to jest pracochłonne na takiej dużej długości
Tuja "Smaragd" z lewej przycinana u góry, a po prawej świerk serbski (Picea omorika) - niezły pomysł na wysoki żywopłot lub mieszany
A tak swoją drogą, to wcale nie musisz robić żywopłotu, możesz posadzić kompozycje roślin iglastych i liściastych, ale to trzeba zaplanować na papierze.
Ja też jestem za jednolitymi żywopłotami, Smaragd jest lepszy bo zielony i rośnie wąsko, nie sypie się tak i nie "szyszkuje". Można go równać górą, aby ładnie wyglądał.
Tuje odmian żółtych rosną większe i w starszym wieku są bardziej "nieporządne", widać jak obsypują im się stare przyrosty w środku, więć trzeba czyścić je, a potem nikomu się nie chce tego robić. Polecam więc "Smaragd".
Innym wyjściem jest posadzić cis (droższy) i strzyc go na równo, albo grab, czy buk (liściaste).
Tutaj różne przykłady:
Niejednorodne nasadzenia, niekoniecznie żywopłot, tylko kompozycja
Różne tuje, ważne co się posadzi przed nimi
Stary bukszpan
Cis
Grab, latem zielony, zimą utrzymuje brązowe liście, które opadają wiosną, jak puszcza młode
Buk o zielonych lub czerwonych liściach
Zwykła tuja "Brabant", która strzyżona będzie nieźle wyglądała, ale to jest pracochłonne na takiej dużej długości
Tuja "Smaragd" z lewej przycinana u góry, a po prawej świerk serbski (Picea omorika) - niezły pomysł na wysoki żywopłot lub mieszany
A tak swoją drogą, to wcale nie musisz robić żywopłotu, możesz posadzić kompozycje roślin iglastych i liściastych, ale to trzeba zaplanować na papierze.
Pozdrawiam, Danusia
A tak ogólnie... co to za dziwo tuja Złota ???
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 3 mar 2010, o 07:55
- Kontakt:
Myślę że chodzi o gatunki tui np Thuja "Aurescens" lub "Yellow Ribbon" o złocistych igłach. Przecież nie każdy zna te nazwy.
Pozdrawiam, Danusia
-
- 200p
- Od: 22 mar 2009, o 23:18
Europe Gold np.MirekL pisze:A tak ogólnie... co to za dziwo tuja Złota ???
Tia...
Każda z wymienionych przez Was roślin ma inny wygląd, inny pokrój, różny stopień wybarwienia i inne tempo wzrostu.
Każda z wymienionych przez Was roślin ma inny wygląd, inny pokrój, różny stopień wybarwienia i inne tempo wzrostu.
- Iryseq
- 200p
- Od: 15 maja 2011, o 13:12
Re: Tuja Smaragd na przemian z odmianą złocistą
Jakie najładniejsze thuje na żywopłot? Podoba mi się tuja aurescens. Potrzebuje zestawić drzewa o soczystej zieleni i żółte. Jakieś pomysły? Mile widziane zdjecia