Nowy ogród Jacka 2010

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2010

Post »

JacekP pisze: Obrazek
Rany, jakie cudne miejsce! :shock:
Hoduj tego bluszcza, a jak podrośnie, to skubniesz dla mnie kawałeczek, dobrze? ;:109
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Jacku. Jestem z oficjalną rewizytą i podziwiam ogród, który tworzysz. Jakie początki jesieni - tylko kwitnący na jednym zdjęciu zimowit może to sugerować. Reszta to pełnia lata. I piękne kwitnące floksy, które uwielbiam, mimo że to kwiaty z babcinych ogródków. W tym roku przeżywają renesans na forum i bardzo dobrze, bo to bardzo wdzięczna, nie wymagająca roślina. Ja się dochowałam już dziesięciu kolorów i jeszcze wielu mi brakuje, ale większość już u mnie niestety kończy kwitnienie. Masz pięknie skomponowane rabatki. :D
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Zgadzam się z Izą - mnóstwo uroku ma ta rabata!
Niestety bluszcze też czasem przemarzają. Przeważnie jednak odbijają wiosną. Taki pęd z czerwonym wzorkiem zauważyłam też u sąsiadów choć cała pozostała ( mocno rozrośnięta) roślina jest zielona. Też myślę, że to od zimna...
No ...10 cebulek to niewiele. Może jeszcze się skusisz na coś. Ja na przykład po raz pierwszy kupiłam w tym roku kamasje: białą i niebieską oraz szachownicę michałowskiego ;:224
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję Jolu :!: Jeszcze niedawno skalniak świecił pustkami i nagimi kamieniami. Dziś ciągle wyrywam nadmiernie rozrośnięte byliny.

Iza-Chatte, dobrze :) Tylko myślę tak jak inni, że to z zimna ten bluszcz taki.

Witaj Krysiu :!: Miło Cię gościć :) Z tą jesienią chodziło mi bardziej o liście, które sypią się z drzew.
Floksy w tej chwili pięknie kwitną, choć przyznam się, że nie wiem, jakie mam odmiany. Jest ich chyba 6. Planowałem dokupić czerwonego i pomarańczowego ale już nie w tym roku. U mnie na szczęście można kupić kwitnące. Zapraszam znowu :)

Iza-Tu.ja dziękuję :) Przy skalniaku zawsze jest coś do zrobienia, by trzymał fason.
Cebule wczoraj posadziłem. Nawet okazało się, że jest ich więcej, bo oprócz narcyzów znalazłem hiacynty, cebulice i czosnki. Czekają jeszcze tulipany.
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Ogólne widoczki...to jest to co lubię najbardziej...i gdzie tam jesień u Ciebie widac,tyle jeszcze kolorów masz w ogrodzie :uszy
Widzę świeżutkie miejsca na rabatce pod siateczką...oj będzie gdzie nowe roślinki sadzic ;:108
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, bo jesień niesie też sporo kolorków :) Za ogrodzeniem dęby czerwone właśnie teraz przybrały barwę, którą mają w nazwie, a jeszcze dalej niemal "płoną" jawory. Ja natomiast chodzę i zbieram liście z wierzb. Syzyfowa praca :evil:
Miejsca do sadzenia sporo :)
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Jacku ja Cię podziwiam jak Ty te chaszcze okiełznałeś.... Nie wiem jak to zrobiłeś... Bo po tej lewej stronie ...zielsko na metr było... niesamowite... na prawdę wygląda coraz piękniej i strasznie mi się podoba że robisz tak symetrycznie a w środku trawniczek :) Tylko proszę nie zasłaniaj drzewami tego pola kapusty... zostaw trochę perspektywy, żeby wzrok szedł dalej... bo widok masz cudny :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Alu :!: Chaszcze po lewej stronie jak potwory :!: I część zielona to jeszcze nic w porównaniu z korzeniami, jakie wybieram :!: Ta część chyba przez kilkadziesiąt lat nie była uprawiana. Praca posuwa się wolno ale do końca roku powinienem uporać się z pasem dwumetrowym wzdłuż siatki. Cieszy mnie, że krzewy już tam się rozrastają i będą miały sporo miejsca. Drzew bezpośrednio przy ogrodzeniu nie ma za to są za nim. Gmina posadziła szpaler dębów czerwonych. I to nawet fajnie wygląda :)
A tak w ogóle to nie byłaś u mnie w tym roku :?
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

No, nie wiem :roll: Mój bluszcz rośnie przy siatce od zachodniej strony, skąd zawsze wieją wiatry, a ubiegłej zimy niezłe były mrozy i ani jeden listek nie sczerwieniał.
W przyszłym roku sie okaże, czy zostanie taki pstry, czy zzielenieje :D
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Jacku. Mam pomarańczowy i czerwony floks. Do podziału nadaje się już pomarańczowy i chętnie mogę się podzielić. Przejrzyj trochę mój wątek może jeszcze coś sobie upatrzysz, gdyż wysyłać tylko jedną roślinkę to wstyd. :D
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacek, tam z tyłu Ci dęby posadzili... a to nie czyjeś pole? Oj ale zanim urosną... o i tym bardziej Ty wysokich przy siatce nie sadź, oni zrobili to za Ciebie, czerwone korony będą pięknie wyglądać jak utworzą szpaler :) i jak w tym roku nie byłam... przecież byłam :wink: samochodem do szkółki mnie zabrałeś...to chyba w tym roku było nie... pamiętam, że sadziłam roślinki od Ciebie już na terenie po foliaku... ale mogę wpaść ;)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo, zobaczymy, jak dalej będzie zachowywał się ten bluszcz. A może go słońce przypaliło? Bo rośnie w pełnym ;:3

Krysiu, dziękuję Ci za ofiarność :) Zapoznam się bliżej z Twoją poprzednią działką, bo na razie wciągnęła mnie historia nowej :)

Alu, faktycznie - już sobie przypominam. Kupowaliśmy bodziszka 'Midnight Reiter' :) Nie spojrzałem na notatki z czerwca :oops:
Dęby posadzili na miedzy więc chyba gmina wykupiła pas ziemi, bo ma tamtędy biec alejka. To spore sadzonki - mają już ze 2,5m i rosły, jak byłaś u mnie :) Oczywiście zapraszam ponownie, póki jeszcze jest co oglądać.
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie bodziszek... :shock: nawet pamiętam gdzie go wsadzałam ale coś go nie widziałam, żeby rósł... muszę sprawdzić.. może zgnił, tak było mokro, a on taki malutki :( Co do dębów... jakoś musiałam nie zarejestrować ich istnienia :lol: A nimby gdzie ma biec ta alejka... bo tak dziwnie przy polach, za domem...
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Jacku! :D
Całe wieki u Ciebie nie gościłam! :shock: Obejrzałam Twój ogród od początku lipca i tak szczerze - doczekałam się (nareszcie :wink: ) zdjęc z trochę "szerszej perspektywy"! Te kilka ostatnich zdjęc pokazuje już, jak dużą wagę przywiązujesz do nasadzeń. Rabaty sprawiają wrażenie bardzo naturalnych, troszkę dzikich ale jednocześnie można zauważyc że wszystko jest posadzone z "głową". Jak dla mnie urzekająco, romantycznie. Zapowiada się prawdziwa oaza piękna i spokoju! Zwróciły moją uwagę osróżki hiacyntowe - nigdzie jeszcze takich nie widziałam! :D :shock: Jacku, no i prześliczne dalie, których też miałam sporo po raz pierwszy w moim ogrodzie....miło przedłużają nam sezon. Po za tym Jacku zazdroszczę Ci tych podróży po zamkach, parkach i Uwaga! - rosarium :uszy . I tu mnie miło zaskoczyłeś - biała Iceberg a teraz marzenie o cytrynowej angielce The Pilgrim? :D Z pewnością ją dostaniesz - jest dośc popularna, troszkę "śmiecioszek" o przemiłym zapachu, powtarza kwitnienie i jest zupełnie bezproblemowym krzaczkiem :D
Obrazek

Tu jest ślicznie
Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu, mój bodziszek też na razie niezbyt ładnie wygląda i mam nadzieję, że w przyszłym roku się rozrośnie.
Alejka ma prowadzić do stawów, które są w głębi, jakieś 200m za moim domem.

Kasiu, miło że zajrzałaś i napisałaś tyle ciepłych słów :) Trudno mi mówić o jakimś konkretnym stylu - po prostu tworzę swój własny :) Jest trochę z naturalności, trochę "pod linijkę', dopada mnie kolekcjonerstwo i jakieś wyobrażenie piękna, ekologii. Wszystkiego po trochu :)
To 'Pilgrim' jest cytrynowy? Ja chcę tylko białe róże. Po 'Iceberg' teraz posadziłem 'Chopina' i jeszcze myślałem 'Cathedral' coś tam.
Nasiona ostróżki hiacyntowej powinnaś dostać bez problemu (ja kupiłem w Lidlu)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”