Moja działka - Katarzynka

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Katarzynka
500p
500p
Od: 23 mar 2007, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja działka - Katarzynka

Post »

Lucy witaj na moich skromnych i zachwaszczonych włościach :)
Co do lnu i jego pokładania to przekonasz się sama :wink: ale jest to bylinka mało wymagająca i jeśli posadzi się ją w jakimś ciekawym towarzystwie to bedzie cudnie. Dodatkową jej zaletą jest to , że silnie zadarnia i jest konkurencją dla chwastów, ale co ja będę Ci pisać o chwastach , byłam i widziałam , Ty masz czystkę pod tym wzgledem.

W ubiegłym sezonie praktycznie gdzie weszłam na forum był zachwyt Hibiskusem, wówczas myslałam sobie to nie dla mnie , roślinka wrażliwa na przemarzanie, przysmak ślimaków, dobrze aby od czasu do czasu ją podlać itd....
Dwa tygodnie temu kupiłam trzy sztuki, białą, różową pełną i niebieską, która właśnie ma pierwszy kwiatek :D będę wdzieczna za wszelkie podpowiedzi dotyczące jej pielęgnacji.
Dodam jeszcze zdjęcie Horensji jakiejś tam , może Bożenka(Babopielka) przelatując przez moja działkę nazwie ją ;:196
Obrazek Obrazek
Katarzynka
500p
500p

Post »

Lasek dziś wygląda tak, widać dęba "WOJTKA", znalazły sie również olszówki, a po ścięciu brzózek są również klocki na ognisko :D
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Katarzynka
500p
500p

Post »

To jeszcze pajączek : Obrazek
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Kasiu, czy to znaczy,że ten len jest wieloletni? Jeszcze takiego nie spotkałam. A jak wysoki rośnie? Bardzo mi się podoba. Ketmie przepiekne. Ja niestety chyba nie doczekam się swoich.
Katarzynka
500p
500p

Post »

Lucy ten co dostaniesz , u mnie miał ok 45 cm. ale dwa lata temu dostałam kępkę od Babopielki i jej jest wyższy -80 cm. Może to wina podłoża a może odmiany.
Ciekawa jestem jak mi te hibiskusy zimę przetrzymają , jak im się uda to obiecuje , że wiosną pozyskam sadzonki. Z doświadczenia wiem , że moje sadzonki u innych rosną lepiej i chwała im za to :D
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To tak jak u mnie. Ja swoje hibiskusy oglądam u AGRAŻKI, jak również inne rośliny. Ciągle ktoś mi mówi, że coś mu ładnie rosnie a jak zobacze to oczom nie wierzę, że to, to samo co ja mam. :shock:
Katarzynka
500p
500p

Post »

Moja jajowata rabatka pod oknem w kuchni. Centralnie rośnie leszczyna pogięta, która w pierwszym roku po posadzeniu została potraktowana jako patyk do gryzienia przez mojego Berta, odbiła i ma się całkiem dobrze. Na pierwszym planie kostrzewa niebieska a w tle te przebarwione na czerwono to pędy wiesiołka, który kwitnie na żółto a jego rozetki liściowe pokonują wszystkie chwasty. Widać tam też jakiegoś iglaczka , który rósł gdzieś tam na działce i dogorywał :( teraz na nowym miejscu jakoś mu idzie.
Aby rozweselić koloryt dodam zdjęcie truskawki ozdobnej , która powtarza kwitnienie właśnie o tej porze.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuje Kasiu za roślinki. Może kiedyś coś zechcesz z mojego ogródka? ;:167
Katarzynka
500p
500p

Post »

Lucy niech Ci dobrze rosną.
W Twoim ogrodzie jest wiele roślinek , których ja nie mam , ale jeszcze nie teraz, wiesz muszę zapanować nad tym co mam.

W stawie wody jak na lekarstwo, za to pałka wodna zdominowała go do reszty. Przylatuje czapla na śniadanko, prawdopodobnie na Japonki, bo tylko one mogą przeżyć w takim bagienku.
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Kasiu,od godziny chodzę po twoim wspaniałym ogrodzie aż mnie nogi bolą.Naprawdę możesz być dumna.
Podobają mi się twoje pokrzywki,zapomniałam fachową nazwe.Myślę jak je skubnąc? Ta bordowa ze środkiem żółtym i ta cała bordowa.....czy masz je jeszcze? Mam pytanie jeszcze odnośnie choiny kanadyjskiej.mam je dwie i kupowałam je jako dorastające do 1 m wysokości,a twoje jakie są?
Katarzynka
500p
500p

Post »

Małgosiu miło mi gościć Ciebie na mojej działce :D , powiadasz, że nogi Cię rozbolały od chodzenia, to pewnie przez te chwasty i nieskoszoną trawę :oops:
Pokrzywki (koleus-ki) w tym roku mam dwa, ten przy kosodrzewinie rośnie bujnie ale to tylko dlatego , że czesto był podlewany , drugi w beczce był ładny tylko przez chwilę. W zeszłym roku pokusiłam się i wysiałam sama odm. Rococo , wzeszły nawet ładnie, przepikowałam je na grządkę i bach stanęły w miejscu. Teraz kupuje na targu tzw. gotowce :wink:
Nigdy nie zimuję ich w mieszkaniu, wiec jeśli chcesz skubnąć to zapraszam , a mieszkamy tak blisko siebie :D

Kompozycja beczkowa :
Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje zimuję w domu,ale pierwszy rok były dopiero.Wiosną wysiałam miks do ziemi i wzeszły z całej paczki aż.....3 szt i takie kolory jak już mam.
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, więcej zdjęc, więcej. ;:65
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”