Identyfikacja odmian grusz
Re: Grusza - jaka odmiana?
Dziękuję za odpowiedź, a to porównanie wyszło pewnie z chęci sprzedaży, bo zanim drzewko wyda owoc, to minie pewien czas i klient nie przyjdzie z reklamacją, niestety tak jest
Wracając do gruszy, zdecydowałem ją usunąć, czekałem 5 lat, żeby spróbować owoc, i nie chodzi mi wcale o to, że tak późno owocuje (w sensie pory roku) ale owoce, są bardzo cierpkie, może to wynika, że są jeszcze twarde?
poczekam jeszcze trochę, niech poleżą, może dojrzeją.
Czy wybór Faworytki lub Konferencji to dobry wybór?
pozdrawiam
Wracając do gruszy, zdecydowałem ją usunąć, czekałem 5 lat, żeby spróbować owoc, i nie chodzi mi wcale o to, że tak późno owocuje (w sensie pory roku) ale owoce, są bardzo cierpkie, może to wynika, że są jeszcze twarde?
poczekam jeszcze trochę, niech poleżą, może dojrzeją.
Czy wybór Faworytki lub Konferencji to dobry wybór?
pozdrawiam
pozdrawiam
TINEK
TINEK
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeśli szukasz gruszy o smaku i terminie dojrzewania Klapsy, to kup Faworytkę, będziesz zadowolny
Dziękuję za podpowiedź, myślę, że teraz jest dobry czas na poszukiwanie drzewka (w szkółkach chyba najlepiej)
pozdrawiam serdecznie
pozdrawiam serdecznie
pozdrawiam
TINEK
TINEK
- Antilia
- 1000p
- Od: 15 maja 2010, o 17:13
A ja mam do Was pytanie. Czy znacie odmiany o twardym miąższu, który nie rozpada się przy gotowaniu? Poszukuje gruszek na przetwory ale w opisach odmian miąższ jest zazwyczaj opisywany jako smaczny, ewentualnie masłowy ale nigdy nie znalazłam opisu by był twardy czy chrupki
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Zdecydowanie Konferencja. Pycha na słodko -kwaśno w occie
Pozdrawiam - BabajAGA
- Antilia
- 1000p
- Od: 15 maja 2010, o 17:13
Ale konferencja raczej nie jest twarda? A ja poszukuje wybitnie twardej odmiany.
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
To zależy w jakiej fazie dojrzałości masz owoce. Moim zdaniem ona jest twarda. A już na pewno nie rozgotuje Ci się.
Pozdrawiam - BabajAGA
- image
- 200p
- Od: 23 lip 2010, o 16:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
W ubiegłym roku posadziłam gruszę Dicolr, czy ktoś może coś powiedzieć na jej temat
Drzewko ładnie się przyjęło i zaczyna rozrastać, nie wiem tylko czy dokonałam właściwego wyboru
Drzewko ładnie się przyjęło i zaczyna rozrastać, nie wiem tylko czy dokonałam właściwego wyboru
Pozdrawiam! Róża
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Jednego z najlepszych. Trzeba tylko popracować nad przerzedzaniem bo nie jest to duża gruszka.image pisze: nie wiem tylko czy dokonałam właściwego wyboru
Pozdrawiam,
J
J
- image
- 200p
- Od: 23 lip 2010, o 16:53
- Kontakt:
Trochę mi ulżyło a wiesz coś więcej na temat tej odmiany?
Pozdrawiam! Róża
-
Jesienna, albo raczej zimowa gruszka. Nieduże, prawie całe czerwone owoce. Bardzo smaczne, trochę przypominające Bonkretę Williamsa. Luźna korona z dużą ilością cienkich pędów. Może coś więcej Pom.
Pozdrawiam,
J
J
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
No ja przepraszam - znasz tą odmianę z doświadczenia równie dobrze jak ja (jak nie lepiej ). Tak, u nas na Dolnym Śląsku można ją zdecydowanie określić jako jesienną, a w centralnej Polsce "wchodzi" w ten okres zimowy terminu zbioru. Z tym, że mówimy o dojrzałości zbiorczej, typowej do dalszego przechowania owoców. Bo jednak w przypadku uprawy amatorskiej zalecałbym nieco przetrzymać owoce na drzewie - nabiorą wtedy właściwego wybarwienia - barwa zasadnicza skórki (czyli ta "pod rumieńcem" zmieni się z zielonożółtej na żółtą) a rumieniec - o i tak bardzo atrakcyjnym czerwonym zabarwieniu jeszcze nabierze intensywności. Skórka "robi się" nieco bardziej tłustawa w miarę dojrzewania - ale to w zasadzie nie jest wadą. Oczywiście, jeżeli ktoś woli owoce twardsze nie musi czekać ze zbiorem. Owoce - można powiedzieć takie "masłówki" (choć nie do końca typowe) są wyjątkowo smaczne, z lekkim, korzennym aromatem. Minus - o czym już wspomniał Jacek to skłonność (de facto nieczęsto spotykana u grusz) do drobnienia owoców w przypadku nadmiernego zawiązania. Konieczne jest więc pozbycie się części zawiązków - w przeciwnym razie gruszki będą małe lub co najwyżej średnie... zastanawiam się jednak czy to "aż" taki minus... portugalska, lokalna odmiana 'La Roche' (znana w Polsce dobrze, dzięki wyłączności na handel i dystrybucję przez jedną z sieci marketów) charakteryzuje się właśnie takimi, drobniejszymi owocami... i znajduje dość szerokie grono zwolenników...
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
-
Rochy nie widziałem ani na drzewie ani u nas w sklepach więc nie mam porównania.
Widziałem i jadłem na Fruit Logistyce w tym roku i była jednak większa niż Dicolor jakiego znam z tym że mi nie smakowała. Była podobnych rozmiarów jak inne gruszki na wystawie (Bera Bosc, Anjou zwykłe i czerwone). Wielkość mogła być nie do końca miarodajna, ew. kolejne pytanie jaka się ma grubość owocu u nas na półce w markecie do rzeczywistej wielkości (podejrzewam że większe + lepsze + droższe idą na inne rynki).
Widziałem i jadłem na Fruit Logistyce w tym roku i była jednak większa niż Dicolor jakiego znam z tym że mi nie smakowała. Była podobnych rozmiarów jak inne gruszki na wystawie (Bera Bosc, Anjou zwykłe i czerwone). Wielkość mogła być nie do końca miarodajna, ew. kolejne pytanie jaka się ma grubość owocu u nas na półce w markecie do rzeczywistej wielkości (podejrzewam że większe + lepsze + droższe idą na inne rynki).
Pozdrawiam,
J
J