Mój ogród iglaków macierzanek goryczek krwawników
- adrianic
- 1000p
- Od: 4 maja 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Mój ogród iglaków macierzanek goryczek krwawników
Witam
Postanowiłem zamieścić na tym forum zdjęcia mojego ogrodu, który robiliśmy sami z żoną. Mamy bardzo nieregularny kształt działki więc musieliśmy się jakoś dopasować swoją wizję do warunków jakie mieliśmy.
to drzewko ma już 6 lat
Postanowiłem zamieścić na tym forum zdjęcia mojego ogrodu, który robiliśmy sami z żoną. Mamy bardzo nieregularny kształt działki więc musieliśmy się jakoś dopasować swoją wizję do warunków jakie mieliśmy.
to drzewko ma już 6 lat
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Mój ogród i powstający skalniak
kilka zbliżeń
goryczka
dzwonek
i jeszcze jedna goryczka
i mój powstający skalniaczek
krwawnik
Czy ktoś wie jak walczyć z grzybami, których grzybnię przyniósł na trwanik kret?
goryczka
dzwonek
i jeszcze jedna goryczka
i mój powstający skalniaczek
krwawnik
Czy ktoś wie jak walczyć z grzybami, których grzybnię przyniósł na trwanik kret?
Re: Mój ogród iglaków macierzanek goryczek krwawników
Adrianic witam na forum Iglaki to jest to co kocham najbardziej, ale mój ogród dopiero raczkuje. a wasz jest pięknie ukształtowany iglaki cudowne i super skalniaczek się zapowiada Z wielką przyjemnością będę śledzić dalsze poczynania
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Fajnie, że nie tylko nam sie podoba Jest jeszcze trochę niedopracowany ze względu na brak czasu
Mmusielismy go już dwa razy poprawiać przez krety a w tym roku walczyliśmy z jakimś grzybem po powodziach.
Cały ogród był przez 1 dzień pod wodą
to jedna z naszych perełek Picea abies Ohlendorfii
W tym roku chciałbym jeszcze wsadzić na skalniak 15 odmian macierzaniek, które grzecznie czekają w doniczkach
Mmusielismy go już dwa razy poprawiać przez krety a w tym roku walczyliśmy z jakimś grzybem po powodziach.
Cały ogród był przez 1 dzień pod wodą
to jedna z naszych perełek Picea abies Ohlendorfii
W tym roku chciałbym jeszcze wsadzić na skalniak 15 odmian macierzaniek, które grzecznie czekają w doniczkach
-
- 1000p
- Od: 9 lis 2009, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ale pięknie tu, jestem pod wrażeniem.Nie wiem co powiedzieć Zyczę dalszych przecudnych arażacji
Adrianic -Perełka cuuuudowna Co do kretów to pocieszę że w tym roku to chyba wszystkim dają się wyjątkowo we znaki A jak się patrzy na wasz ogród to aż trudno uwierzyć że był zalany Macierzanki- są cudowne- ja mam niestety tylko jedną, ale skalniak w 'remoncie' więc mam nadzieję że na wiosnę coś dojdzie
PS. Jak możesz to dopisz w profilu skąd jesteś
PS. Jak możesz to dopisz w profilu skąd jesteś
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Fajnie, że się podoba. Zdjęcia mają to do siebie, że nie widać mankamentów
Na zdjęciu w trawie widoczne jest mrowisko. Po zalaniu w zamulone korytarze kreta wpadły mrówki i teraz one sieja spostoszenie na trawniku :/.
Myslałem, że po tak mroźnej zimie szkodników będzie mniej ale chyba mokra wiosna im pomogła, a uplany lipiec jeszcze bardziej zaszkodził roślinkom szczególnie kwitnącym.
Na zdjęciu w trawie widoczne jest mrowisko. Po zalaniu w zamulone korytarze kreta wpadły mrówki i teraz one sieja spostoszenie na trawniku :/.
Myslałem, że po tak mroźnej zimie szkodników będzie mniej ale chyba mokra wiosna im pomogła, a uplany lipiec jeszcze bardziej zaszkodził roślinkom szczególnie kwitnącym.
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Skalniak powstaje powoli i jest robiony z tego co miałem po zrobieniu ogrodu.
Zostało mi trochę czerwonego piaskowca - na zdjęciu z ostróżkami
otoczaków
no i oczywiście, co mi najbardziej się podoba ze starych uschniętych pni drzew, które musiałem wyciąć
Zostało mi trochę czerwonego piaskowca - na zdjęciu z ostróżkami
otoczaków
no i oczywiście, co mi najbardziej się podoba ze starych uschniętych pni drzew, które musiałem wyciąć
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Witaj na forum jest co podziwiać ,iglaczki cudne , powiedz jak duży jest Twój ogród ?
Śliczne goryczki ,tę niebieską mam , ta jaśniutka śliczna takiej nie mogę dostać kupić , może w przyszłym roku uda się .
Pozdrawiam Genia
Śliczne goryczki ,tę niebieską mam , ta jaśniutka śliczna takiej nie mogę dostać kupić , może w przyszłym roku uda się .
Pozdrawiam Genia
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Teraz ostróżki mają drugie kwitnienie
ale podczas wiosny kwitły zdecydowanie ładniej
a to kwitnąca w lecie macierzanka
i jeszcze jedna
ale podczas wiosny kwitły zdecydowanie ładniej
a to kwitnąca w lecie macierzanka
i jeszcze jedna
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
Cała działka ma 1100m2 ale na razie "zagospodarowanych na ogród" jest może 250m2
Ta goryczka to Gentiana angustifolia Lichtblau ale ona jest chyba bardziej dostępna niż ta pełna Gentiana Sinoornata-Hybryda Eugens Allerbester
Ogród "zaprojektowała" moja żona ma 3 poziomy z uskokami 40 cm z czerwonego piaskowca. Na najniższym poziomie jest duży okrągły trawnik, później 3 schodki na mały okragły trawnik z iglakami i bylinami, a nastepnie 3 schodki na najwyższy poziom gdzie jest wjazd i wejście do domu.
Podczas powodzi cały najniższy trawnik był zalany +10 cm wody na poziomie z iglakami - w piwnicy woda sięgała po szyje :/
Ta goryczka to Gentiana angustifolia Lichtblau ale ona jest chyba bardziej dostępna niż ta pełna Gentiana Sinoornata-Hybryda Eugens Allerbester
Ogród "zaprojektowała" moja żona ma 3 poziomy z uskokami 40 cm z czerwonego piaskowca. Na najniższym poziomie jest duży okrągły trawnik, później 3 schodki na mały okragły trawnik z iglakami i bylinami, a nastepnie 3 schodki na najwyższy poziom gdzie jest wjazd i wejście do domu.
Podczas powodzi cały najniższy trawnik był zalany +10 cm wody na poziomie z iglakami - w piwnicy woda sięgała po szyje :/
- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
i nikomy nie radzę robić murków, schodów i alejek z piaskowca nawet z bardzo twardego bo i tak wymaga ciągłych poprawek
Ten pniak wygląda super- tylko czy nie boisz się że zapanoszą na nim się grzyby? A może zabezpieczałeś czymś?