Reo meksykańskie
Re: Reo Meksykańskie
Witam
Mam w posiadanie reo meksykańskie jednak od niedawna zauważyłam, że końcówki liści najpierw gniją później usychają, robią się czarne. Co robię źle? Podlewam regularnie,zraszam, nie przelewam. Roślinka stoi na południowym parapecie, teraz rzadko jest tam słońce.
Mam w posiadanie reo meksykańskie jednak od niedawna zauważyłam, że końcówki liści najpierw gniją później usychają, robią się czarne. Co robię źle? Podlewam regularnie,zraszam, nie przelewam. Roślinka stoi na południowym parapecie, teraz rzadko jest tam słońce.
Re: Reo Meksykańskie
Chciałem zrobić paludarium, o wymiarach 200 cm, 150 cm, 70cm. Ma to być wilgotny las tropikalny.....z małym akwarium wmontowanym w podłoże, i małym wodospadzikiem.
Wiem że będą tam papirusy, po bokach Calahea ( różne gatunki), paprocie, języczniki, reo. W miejscu troszkę bardziej jasnym i suchszym będzie rosła dracena i cykas. Myślę jeszcze nad jakimś pnączem. W połowie będzie konar z wydrążonymi miejscami na frizeę i guzmanię.
Takie są plany, na razie pracuję nad paludarium.
Jak skończę umieszczę fotki
Pzdr.
Wiem że będą tam papirusy, po bokach Calahea ( różne gatunki), paprocie, języczniki, reo. W miejscu troszkę bardziej jasnym i suchszym będzie rosła dracena i cykas. Myślę jeszcze nad jakimś pnączem. W połowie będzie konar z wydrążonymi miejscami na frizeę i guzmanię.
Takie są plany, na razie pracuję nad paludarium.
Jak skończę umieszczę fotki
Pzdr.
XIII Legion
-
- 200p
- Od: 13 mar 2009, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Reo meksykańskie problem
Czyli wymaga codziennego zraszania??
- Puella
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 lut 2010, o 10:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co to za kwiat?(reo meksykańskie)
Witam. Jestem na tym forum od kilku dni. Dzięki zdjęciom Waszych roślinek zidentyfikowałam już kilka swoich. Od dłuższego czasu szukam informacji na temat tego oto kwiatka. Jego liście są wydłużone (ok.20 cm długości), ich górna powierzchnia jest ciemno zielona, a spodnia fioletowa. Czasami pomiędzy liśćmi pojawiają się takie kieszonki, a z nich wychodzą małe, białe kwiatuszki.
Jeśli ktoś wie co to za roślinka, to będę bardzo wdzięczna.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Co to za kwiat?
To jest reo meksykańskie
- Puella
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 lut 2010, o 10:05
Re: Co to za kwiat?(reo meksykańskie)
Dziękuję Ci bardzo KaRo Ostatnio roślinka ta zaczęła mi nieco chorować. A teraz łatwiej będzie mi jej pomóc, bo naprawdę pięknie kwitnie.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 31 sie 2009, o 13:42
Re: Cóż to za kwiat? [Reo meksykańskie]
hej!
Moje reo meksykańskie usilnie wypuszcza ksiatostany jak sądze, torebeczki takie, kwitnie, przekwita itd. Jak wykorzystać owe nasiona które w powstają? czy je suszyć? czy je zasiac ? i w jak długi czas po przekwitnięciu?
odpowiedzcie bo nie chce zmarnować tego co roślina naprodukowała
pozdrawiam
Moje reo meksykańskie usilnie wypuszcza ksiatostany jak sądze, torebeczki takie, kwitnie, przekwita itd. Jak wykorzystać owe nasiona które w powstają? czy je suszyć? czy je zasiac ? i w jak długi czas po przekwitnięciu?
odpowiedzcie bo nie chce zmarnować tego co roślina naprodukowała
pozdrawiam
- Majorek
- 500p
- Od: 9 lis 2009, o 21:25
- Kontakt:
Re: Cóż to za kwiat? [Reo meksykańskie]
Mam identyczne nasionka z reo ja wrzuciłem w ziemie wszystko na raz.
Poczytaj w encyklopedii i innych źródłach, ale chyba rozmnażanie z wysiewu będzie mniej efektywne niż z odrostów rośliny matecznej.
Poczytaj w encyklopedii i innych źródłach, ale chyba rozmnażanie z wysiewu będzie mniej efektywne niż z odrostów rośliny matecznej.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Re: Jaka to roślinka?
Wygląda na reo meksykańskie
Liście od spodu są fioletowe?
Liście od spodu są fioletowe?
Re: Jaka to roślinka?