Mam głównie topiary z bukszpanów (zielonych, żółtych, variegatki) i cisów, zdarza się też Ilex crenata, Ilex o biało obrzeżonych liściach. laury, które chowam na zimę do garażu.Piotrek T pisze:W jaki sposób utrzymujesz topiary? Jak często przycinasz? Jakie trawy rosną u ciebie w ogrodzie?Jak je pielęgnujesz?Czu w oczku masz lampy UV , czy masz jakiś inny sposób na glony?Jaki masz sposób na chwasty? Czy kamyczki nie włażą ci do klapek? pozdrawiam Piotr
Tnę bukszpany 3 razy w roku, gdyż zależy mi na ich strukturze. Pierwsze cięcie wiosną w kwietniu zanim ruszą, drugie końcem czerwca, jak nowe przyrosty ciemnieją, i trzecie delikatne tych gałązek, które wyskakują niechcący. Cisy tnę dwa razy.
Z traw mam głównie miskanty "Gracillimus" "Silberspinne" "Zebrinus" i "Variegata" ale czasem pojawia się Stipa tenuissima, turzyce C.buchannaniii. Ich pielęgnacja nie jest skomplikowana, raczej już jesienią je ścinam, bo zimą położą się na bukszpany i je zaduszą. Normalnie powinny zostać na zimę, ale śnieg jest ciężki i nie wytrzymują jego ciężaru. Lubię je późna jesienią, jak są oszronione. Ma w ogrodzie system nawadn. więć nie martwię się o podlewanie.
W stawie mam strefę pomp i strefę zoolitów, ale mam zamiar wybudować filtr zewnętrzny, bo w tym roku przybyły mi ryby, karasie kolorowe, więc z utrzymaniem wody zaczął być problem. Mam dwie dysze spieniające podświetlane w nocy ledami. Dysze dobrze napowietrzają mi wodę bo wydajność pompy ma 40 tys litrów na godzinę. Po zamontowaniu filtra część wody pójdzie na niego.
Wczesniej trochę stosowałam nowe preparaty ekologiczne Soll które redukowały zawartość fosforanów.
Kamyczki są ostre, więc zazębiają się, są ograniczone kostką granitową lub Ekobordami (między korą) i absolutnie nie wchodzą mi do klapek. Poza tym ciągi piesze są z kostki, więc po kamyczkach chodzi się sporadycznie. W kamyczkach rosną rośliny tzn, rosną w gruncie, a ściółka to kamyki zamiast kory, ale tylko w niektórych zaplanowanych miejscach.