Kolory usychania iglaków Cz.1

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Kolory usychania iglaków

Post »

miałbym ..... ale skoro wypowiedział się fachowiec,to pewnie miał rację
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
kraania
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 lip 2010, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Janusz 61 pisze:Myślę Marrcin że wygląda mi to na efek działalności przędziorka i trzeba powalczyć akarycydami.
Bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem :D . Jeśli akarycydy, to który preparat i czy teraz jeszcze można wykonać oprysk?
pogotowie ogrodnicze pisze:miałbym ..... ale skoro wypowiedział się fachowiec,to pewnie miał rację
Panie Januszu, czy Pan potwierdza tą diagnozę? Bardzo proszę o opinię. Zależy mi na tych drzewkach ogromnie.
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

kraania pisze:
Janusz 61 pisze:Myślę Marrcin że wygląda mi to na efek działalności przędziorka i trzeba powalczyć akarycydami.
Bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem :D . Jeśli akarycydy, to który preparat i czy teraz jeszcze można wykonać oprysk?
pogotowie ogrodnicze pisze:miałbym ..... ale skoro wypowiedział się fachowiec,to pewnie miał rację
Panie Januszu, czy Pan potwierdza tą diagnozę? Bardzo proszę o opinię. Zależy mi na tych drzewkach ogromnie.
to nie dotyczy tego postu tylko marrcin
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

W wyniku braku odpowiedzi....ponawiam pytanie.....
grazynarosa22 pisze:Witam, to i ja się podepnę....to 'Oberon' ,mieszka w donicy na tarsie...

Obrazek

Obrazek

igły brązowieją i odpadają..... czy tak ma być????
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Spytam dla jasności - czy to wątek, w którym tylko Ty możesz odpowiadać na pytania? Z tonu reakcji na odpowiedzi innych osób tak właśnie wynika :wink: Ty jesteś autorem tematu, więc jestem to w stanie zrozumieć, ale wolę się upewnić.
kraania
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

pogotowie ogrodnicze pisze:to nie dotyczy tego postu tylko marrcin
Upss :oops: :oops: Widać, że jeszcze nie wypiłam porannej kawy i czytam to co chcę :oops: :oops:
marrcin
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

???
praszka
50p
50p
Od: 8 cze 2009, o 18:18

Post »

jeśli nie pomoże substral na f. to jaki preparat może pomóc?
praszka pisze:witajcie, w krótkim czasie gałązki mojej tuji occidentalis Aurescens przebarwiły sie na jasno brązowo. odrazu zerwalam wszystkie, bardzo latwo odpadały, ledwo dotknełam i spadały. rośline podlałam wodą z roztworem substrala na fytoftorozę http://www.zielen24.pl/images/Substral_ ... a_50ml.jpg , bo sąsiad powiedział że pomoże.

http://img835.imageshack.us/i/zdjcie0282.jpg/

czy rzeczywiście pomoże?
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 19:22

Post »

Kraania wygląda na to że twoja sosna na pieńku (Brepo ?) straciła korzenie i raczej nie madużych szans na jej ratunek (ale jeszcze z usunięciem poczekaj - czasami cuda się zdarzają). Przyczyn zamierania (zagnicia) korzeni może być kilka jak np;zbyt dużo wody w glebie(intensywne opady), lub czasami zaatakuje jakiś grzybek, albo nadmiernie były uszkodzone mechanicznie i się nie zregenerowały itd . Można je ewentualnie w okolicach wiosny wykopać i sprawdzić stan korzeni (jeśli przeżyje -bo jesienią sosny źle reagują na kopanie i przesadzanie).
grazynarossa22-Nie przejmowałbym się tym opadaniem igieł u Abies koreana Oberon (ten typ tak ma) - ale mogę się mylić
Pozdrawiam Janusz
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Janusz61-dzięki za odpowiedź :wit
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

próbuję jeszcvze raz , czy to nie grzyb ?

Obrazek
duduś
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 19:22

Post »

Z reguły sosny pospolite tracą igły 3-4 letnie , ale przy niekorzystych warunkach pogodowych (np.dużo opadów) -mogą tracić również młodsze (2-letnie)
Pozdrawiam Janusz
kraania
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Janusz 61 pisze:Kraania wygląda na to że twoja sosna na pieńku (Brepo ?) straciła korzenie i raczej nie madużych szans na jej ratunek (ale jeszcze z usunięciem poczekaj - czasami cuda się zdarzają). Przyczyn zamierania (zagnicia) korzeni może być kilka jak np;zbyt dużo wody w glebie(intensywne opady), lub czasami zaatakuje jakiś grzybek, albo nadmiernie były uszkodzone mechanicznie i się nie zregenerowały itd . Można je ewentualnie w okolicach wiosny wykopać i sprawdzić stan korzeni (jeśli przeżyje -bo jesienią sosny źle reagują na kopanie i przesadzanie).
Tak. To Brepo. Miałam nadzieję, że jest jakaś szansa, chociaż drzewko nie wygląda ciekawie. raczej nie był to nadmiar wody - rośnie w rabacie przy wjeździe, gdzie deszcz ma tylko niewielki dostęp, sadzona było prosto z doniczki, więc nie miałam jak uszkodzić korzeni. Pozostaje grzybek :cry: Czy w takim razie mogę pomóc tej drugiej? Tak jak pisałam, na cześci drzewka objawy są podobne.
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”