Kolory usychania iglaków Cz.1
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kolory usychania iglaków
miałbym ..... ale skoro wypowiedział się fachowiec,to pewnie miał rację
Bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem . Jeśli akarycydy, to który preparat i czy teraz jeszcze można wykonać oprysk?Janusz 61 pisze:Myślę Marrcin że wygląda mi to na efek działalności przędziorka i trzeba powalczyć akarycydami.
Panie Januszu, czy Pan potwierdza tą diagnozę? Bardzo proszę o opinię. Zależy mi na tych drzewkach ogromnie.pogotowie ogrodnicze pisze:miałbym ..... ale skoro wypowiedział się fachowiec,to pewnie miał rację
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
to nie dotyczy tego postu tylko marrcinkraania pisze:Bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem . Jeśli akarycydy, to który preparat i czy teraz jeszcze można wykonać oprysk?Janusz 61 pisze:Myślę Marrcin że wygląda mi to na efek działalności przędziorka i trzeba powalczyć akarycydami.
Panie Januszu, czy Pan potwierdza tą diagnozę? Bardzo proszę o opinię. Zależy mi na tych drzewkach ogromnie.pogotowie ogrodnicze pisze:miałbym ..... ale skoro wypowiedział się fachowiec,to pewnie miał rację
- grazynarosa22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W wyniku braku odpowiedzi....ponawiam pytanie.....
grazynarosa22 pisze:Witam, to i ja się podepnę....to 'Oberon' ,mieszka w donicy na tarsie...
igły brązowieją i odpadają..... czy tak ma być????
Spytam dla jasności - czy to wątek, w którym tylko Ty możesz odpowiadać na pytania? Z tonu reakcji na odpowiedzi innych osób tak właśnie wynika Ty jesteś autorem tematu, więc jestem to w stanie zrozumieć, ale wolę się upewnić.pogotowie ogrodnicze pisze:miałbym ..... ale skoro wypowiedział się fachowiec,to pewnie miał rację
Upss Widać, że jeszcze nie wypiłam porannej kawy i czytam to co chcępogotowie ogrodnicze pisze:to nie dotyczy tego postu tylko marrcin
???pogotowie ogrodnicze pisze:miałbym ..... ale skoro wypowiedział się fachowiec,to pewnie miał rację
jeśli nie pomoże substral na f. to jaki preparat może pomóc?
praszka pisze:witajcie, w krótkim czasie gałązki mojej tuji occidentalis Aurescens przebarwiły sie na jasno brązowo. odrazu zerwalam wszystkie, bardzo latwo odpadały, ledwo dotknełam i spadały. rośline podlałam wodą z roztworem substrala na fytoftorozę http://www.zielen24.pl/images/Substral_ ... a_50ml.jpg , bo sąsiad powiedział że pomoże.
http://img835.imageshack.us/i/zdjcie0282.jpg/
czy rzeczywiście pomoże?
Kraania wygląda na to że twoja sosna na pieńku (Brepo ?) straciła korzenie i raczej nie madużych szans na jej ratunek (ale jeszcze z usunięciem poczekaj - czasami cuda się zdarzają). Przyczyn zamierania (zagnicia) korzeni może być kilka jak np;zbyt dużo wody w glebie(intensywne opady), lub czasami zaatakuje jakiś grzybek, albo nadmiernie były uszkodzone mechanicznie i się nie zregenerowały itd . Można je ewentualnie w okolicach wiosny wykopać i sprawdzić stan korzeni (jeśli przeżyje -bo jesienią sosny źle reagują na kopanie i przesadzanie).
grazynarossa22-Nie przejmowałbym się tym opadaniem igieł u Abies koreana Oberon (ten typ tak ma) - ale mogę się mylić
grazynarossa22-Nie przejmowałbym się tym opadaniem igieł u Abies koreana Oberon (ten typ tak ma) - ale mogę się mylić
Pozdrawiam Janusz
- grazynarosa22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Janusz61-dzięki za odpowiedź
Z reguły sosny pospolite tracą igły 3-4 letnie , ale przy niekorzystych warunkach pogodowych (np.dużo opadów) -mogą tracić również młodsze (2-letnie)
Pozdrawiam Janusz
Tak. To Brepo. Miałam nadzieję, że jest jakaś szansa, chociaż drzewko nie wygląda ciekawie. raczej nie był to nadmiar wody - rośnie w rabacie przy wjeździe, gdzie deszcz ma tylko niewielki dostęp, sadzona było prosto z doniczki, więc nie miałam jak uszkodzić korzeni. Pozostaje grzybek Czy w takim razie mogę pomóc tej drugiej? Tak jak pisałam, na cześci drzewka objawy są podobne.Janusz 61 pisze:Kraania wygląda na to że twoja sosna na pieńku (Brepo ?) straciła korzenie i raczej nie madużych szans na jej ratunek (ale jeszcze z usunięciem poczekaj - czasami cuda się zdarzają). Przyczyn zamierania (zagnicia) korzeni może być kilka jak np;zbyt dużo wody w glebie(intensywne opady), lub czasami zaatakuje jakiś grzybek, albo nadmiernie były uszkodzone mechanicznie i się nie zregenerowały itd . Można je ewentualnie w okolicach wiosny wykopać i sprawdzić stan korzeni (jeśli przeżyje -bo jesienią sosny źle reagują na kopanie i przesadzanie).