Chodnik - jak wykonać i inne dyskusje
- wampir_wawelski
- 200p
- Od: 31 gru 2008, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak wykonać tani chodnik?
W sumie najtańszych sposobów jaki znam osobiście, to wyłożenie placu/chodnika/podjazdu z kamienia polnego (oczywiście jeżeli mamy do takowego dostęp). Z autopsji wiem, że jeżeli ktoś nie ma na działce/gospodarstwie takowych, wówczas można za nie wielkie pieniądze zakupić w nadleśnictwie.
W przeliczeniu i tak wychodzi taniej niż jakakolwiek kostka. Dobrze ułożony - odpowiednie proporcje podłoża wraz podsypką. Nieco oszlifowany i daje efekt nie porównywalny z jakąkolwiek kostką brukową!
Inną sprawą jest wykonanie, nie należy to do najszybszych i czystych prac, no ale jak mamy zaoszczędzić to rady nie ma a samo się nie zrobi.
W wolnej chwili wrzucę wam kilka fotek z mojego dzieła.
Pozdrawiam
W przeliczeniu i tak wychodzi taniej niż jakakolwiek kostka. Dobrze ułożony - odpowiednie proporcje podłoża wraz podsypką. Nieco oszlifowany i daje efekt nie porównywalny z jakąkolwiek kostką brukową!
Inną sprawą jest wykonanie, nie należy to do najszybszych i czystych prac, no ale jak mamy zaoszczędzić to rady nie ma a samo się nie zrobi.
W wolnej chwili wrzucę wam kilka fotek z mojego dzieła.
Pozdrawiam
-
- 500p
- Od: 18 wrz 2010, o 09:32
- Kontakt:
Proszę o jak najszybsze wklejenie fotek bo właśnie zaczęłam układać i nie bardzo mi to wychodzi.
- nocny_drwal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
z wykopaniem wychodzą 2 tygodnie przy dobrej pogodzie oczywiście. Tylko zły jestem, bo jest jedno takie miejsce, w którym idzie rura od kanalizacji. Nie mogłem tam głęboko kopać i za mało podbudowy wyszło Teraz wiem, że należało wszystko dźwignąć do góry, skoro nie da się w dół. W owym miejscu dałem faktycznie więcej klińca, ale i tak siadło. Mimo ugniatania zagęszczarką, ducato porobił koleiny. Musiałem poprawić i jak na razie ducato ma wstęp wzbroniony na podjazdNalewka pisze:Zdolny chłopak!!!
Nie masz tak z tydzień wolnego? Całkiem nieźle ci wyszło, to może polecisz za ciosem i ułożysz tak samo u mnie?
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
- iwciach
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Beatko, i jak tam Twój chodnik z kamienia polnego? Udało się ? Możesz wkleić zdjęcia?beatann pisze:Proszę o jak najszybsze wklejenie fotek bo właśnie zaczęłam układać i nie bardzo mi to wychodzi.
-
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Kontakt:
nocny_drwal
Jak gęboko sypałeś podsypkę z kamienia że auto zrobiło koleiny ?
Pytam bo na wiosnę planuję zrobienie dość dużego podjazdu i zastanawiam się jaka powinna być minimalna podsypka.
jarek
Jak gęboko sypałeś podsypkę z kamienia że auto zrobiło koleiny ?
Pytam bo na wiosnę planuję zrobienie dość dużego podjazdu i zastanawiam się jaka powinna być minimalna podsypka.
jarek
-
- 500p
- Od: 18 wrz 2010, o 09:32
- Kontakt:
Iwonko moim zdaniem wyszedł nie najgorzej zdjęcie jest w moim ogródku . Od wiosny zacznę układać drugi chodniczek .
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jestem szalenie ciekawa jak wygląda kamień polny wampira Cierpię na brak ścieżek, a kamienia trochę by się znalazło.
Chodnik faktycznie ładny, a podobne ceny widziałam na allegro. Niestety ich transport na Mazury byłby głupotą, bo wyszłoby tyle samo lub drożej niż zakup na miejscu... Sprawiedliwość... ;(paco pisze:To nie jest pytanie, ale propozycja do rozważenia.
Długo zastanawiałem się z czego wykonać trwały, względnie wyglądający i co najważniejsze tani chodnik. Miałem różne pomysły, a skończyło się na granicie.
A tak to wygląda - jest to dopiero 3 m2, ale już coś widać.
Zdjecia wykonane na drugi dzień po położeniu.
A teraz trochę o kosztach tego przedsięwzięcia;
Podstawowym materiałem są odpady z produkcji pełnowartościowej kostki brukowej:
Koszt odpadów to 20 PLN za tonę ( można kupić w cenie od 10 do 25 PLN za tonę )
Żwir 10 PLN za tonę ( można kupić w cenie od 6 do 10 PLN za tonę )
Cement do wykonania suchej mieszaniny betonu do układania 10 PLN za worek 25 kg ( w zależności od ilości i miejsca zakupu można kupić nawet poniżej 8 PLN
Wyliczyłem, że z tony można ułożyć minimum 10 ? 12 m2
Wliczając w to potrzebny cement (worek na 1m2), piasek i kamień to cena materiału na 1m2 wacha się w granicy 15 PLN. (Nie wliczałem kosztów transportu i robocizny bo może on być różny dla różnych rejonów Polski.)
Nie jest to idealnie równa powierzchnia, ale pełnowartościowa kostka kosztuje w granicach od 220 do 360 PLN za tonę, a jednostronnie szlifowana..... jeszcze więcej (nie znam dokładnej ceny)
Co o tym sadzicie?
Czy macie może lepsze pomysły?
Andrzej.
chcę wykonać chodnik z kamienia polnego i małej kostki brukowej, robiącej za "fugi" między kamieniami. Widziałam takie cuda z piaskowców i b. mi się podobały, ale wszystko rozchodzi się o kasę i zastanawiam się czy z kamienia polnego - już zgromadzonego - dałoby się coś takiego zrobić. Z piaskowcem jest o tyle dobrze, ze jest plaski i kostka bez problemu dochodzi do jego krawędzi, natomiast kamień polny chyba trzeba będzie łupać (żeby wcisnąć kostkę na głębokość...)
Sama kostka granitowa lub piaskowiec + kostka to faktycznie puzzle, a ten mój pomysł wydaje mi się trudny...
Ktoś robił u siebie?
Z otoczków - jak mniemam. Da się. Pobawiłem się, a to co wyszło oceń sam: http://rowerowyhopel.blogspot.com/2011/ ... to-ty.html Mam nadzieję że się "zlinkujesz". Z łupania młotem zostaje dużo odpadów, nie zawsze pęka tak jak chcesz, w zależności od słoja kamienia uzyskujesz prawie gładką powierzchnię po nieregularne kształty. Uzyskanie zbliżonej grubości praktycznie nie możliwe. Nawiercanie i łupanie za pomocą klinów, daje pożądany efekt ale kamienie należy również wybierać kierując się jego strukturą. Osobiście na chodnik wolę otoczaki, a na ogrodzenie kamień łupany, choć to pracochłonne okrutnie.
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
Wydaje mi się, że popełniłeś jeszcze jeden błąd, o którym nie piszesz na blogu. Kamienie układałeś bezpośrednio na podłożu,bez żadnego utwardzenia i podsypki (tak przynajmniej widzę to na zdjęciu). Myślę, że zimą przy ujemnych temperaturach zmarznięta gleba uniesie się i fugi między kamieniami popękają.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
Myślałem o podsypce. Jednak czy nie jest tak, że podsypkę należy utwardzić i zagęścić, wyrównać oczywiście. Później z racji nieregularności kamieni trza i tak ją kopać coby kamienia usadzić.Starsi ludzie, mówili że przy układaniu drogi z kocich łbów nikt żadnej podsypki nie dawał. Droga ma już z 60 lat. Nie dawano tylko fugi z suchego betonu a zasypywano czym popadnie. Trochę mnie zmartwiłeś tym unoszeniem gleby a w konsekwencji pękania fug, jednak jestem dobrej myśli.
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
No właśnie i nie miało co popękać - nie powinieneś mieć złudzeń, ja już to przerabiałem.mucek37 pisze:Starsi ludzie, mówili że przy układaniu drogi z kocich łbów nikt żadnej podsypki nie dawał. Droga ma już z 60 lat. Nie dawano tylko fugi z suchego betonu a zasypywano czym popadnie.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,