PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 1cz.(05.05 -

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja chyba w tym roku zrezygnuję z dokarmiania słonecznikiem. Wokół karmnika jest pełno łupin. Chyba tylko słoninka od momentu jak spadnie śnieg. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Erazm pisze:Ja chyba w tym roku zrezygnuję z dokarmiania słonecznikiem. Wokół karmnika jest pełno łupin. Chyba tylko słoninka od momentu jak spadnie śnieg. :lol:
Oj nie Erażmie nie rób tego!!!!
Wiosną wszystko posprzątasz z przerwą na Obrazek
a ileż istnień ptasich uratujesz przed głodem.

U mnie jak co roku pustka . :(
By zobaczyć ptaki musze "polować"...
Ponadto na lotnisko sporowadzono sokolnika z kilkoma sokołami,
zamieszkali tutaj chyba na stałe...ponoć mają przepędzać żywe ptaki bo te żelazne nie mogą sobie poradzić podczas startów i lądowań.
Czy myślicie,że takie sąsziedztwo ma wpływ na ilość ptaszków w moim ogrodzie?
Mieszkam w odległości ok.2 - 3 km od lotniska Obrazek
Katarzynka
500p
500p
Od: 23 mar 2007, o 17:37

Post »

Krysiu skoro nie masz ptaszków to znaczy że bliskość lotniska im przeszkadza, ale nie poddawaj się zimą gdy śnieg wszystko przykryje przylecą do Ciebie, czego życzę Tobie i sobie.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja jakiś czas temu powiesiłem słoninkę i nie musiałem długo czekać - po 20 minutach przyleciała sikorka bogatka. Domyślam się że to ta sama co co roku :)
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

Rozpocząłem i ja dokarmianie "moich ślicznotek". Chętnie gromadzą się na "pyzach" zawieszonych na świerku
Mietek.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A co to są "pyzy". Ja mam "konkurencje" w dokarmianiu sikor. Z racji tego że mieszkam na 4 pietrze wywiesiłem słoninę, ale sąsiedzi z dołu zrobili to samo i teraz tam przylatują a do mnie nie :( Muszę coś jeszcze wymyśleć :) Może słonecznik, dynia i płatki kukurydziane w woreczku z dziurkami ;)
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

Priam pisze:A co to są "pyzy". Ja mam "konkurencje" w dokarmianiu sikor. Z racji tego że mieszkam na 4 pietrze wywiesiłem słoninę, ale sąsiedzi z dołu zrobili to samo i teraz tam przylatują a do mnie nie :( Muszę coś jeszcze wymyśleć :) Może słonecznik, dynia i płatki kukurydziane w woreczku z dziurkami ;)
"Pyzy" to karma dla ptaków uformowana w kule, umieszczone w woreczkach z siatki. Ich zawartość to nasiona różnych zbóż i roślin, otręby i tłuszcz sklejający.

Do karmnika lub woreczka z siatki nasyp słonecznika. Będą u Ciebie sikorki z całej okolicy. Słoninka u sąsiadów nie będzie miała szans.
Mietek.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Bardzo dziękuję Ci za radę :) mam nadzieję że znowu będę mógł cieszyć się ich widokiem :)
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

A jak sypniesz im orzeszków włoskich to masz przechlapane. :D No i tak do kwietnia...
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

U mnie na balkonie słoninka sikorkom już wywieszona a karmnik dopiero wystawię jak spadnie śnieg bo na razie jeszcze ptaki maja co zbierać. :D
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

A ja zamiast w siatce (w tym roku nie zrobiłam zapasu siatek) zatapiam ziarna w smalcu i to wszystko umieszczam w pojemnikach po lodach,albo margarynie.Wciskam powyginaną gałązkę , aby wygodniej było się ptaszkom utrzymać i zawieszam pionowo na gałęzi. Też chętnie korzystają z takiej stołówki..
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ja dzisiaj wywiesiłem nasionka słonecznika z odrobina konopi. Teraz tylko czekam na efekty :)
Awatar użytkownika
Mszyca
100p
100p
Od: 28 maja 2007, o 20:18

Post »

Jak zrobić karmnik z 3 litrowej butelki.?Jak on działa? Nie mogę sobie wyobrazić jak ptaszki wybierają ziarna.
Jakie ziarna można sypaś ptaszkom oprócz zbóż?
Nigdy ptaszków tak nie dokarmiałam ale podoba mi się ta idea. Mam duży ogród ale w mieście. Podbają mi się pyzy, butelka i to w pojemnikach po lodach.
Przychodzą do mojego ogrodu dzikie koty i powinnam mieć bezpieczne karmniki.
Podpowiedzcie mi, ale tak jak "....mszycy na miedzy".
pozdrowienia EG
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”