Jagoda kamczacka cz. 1
Re: Jagoda kamczacka
W zeszłym roku uparłam się i kupiłam jagodę kamczacką - dwa krzewy. Miały być różne ale smakują tak samo więc nie jestem pewna czy to nie te same. Odmiany nieznane - tak mi je sprzedano. W zeszłym roku jagód dużo więcej niż w tym. Ale u mnie już daaawno po zbiorach. Najpierw myślałam że w ogóle nie ma owoców ale po zanurkowaniu w głąb gęstych krzewów coś się znalazło. Smak, no cóż nie powala, za dużo goryczki.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 3 lip 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jagoda Kamczacka ma smak podobny , do Borówki czernicy, kwaskowaty , bardzo dobra na kompoty, , jako farsz Do pierogów ,Dodatek do herbaty . Przechwalana Borówka Amerykańska jest za słodka na kompot , Jagoda Kamczacka jest mniej wymagająca od Borówki Amerykańskiej która wymaga niskiego pH nawet 3 pH, Jagoda moze mieć 5 do 6 pH .
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mi osobiście po spróbowaniu właśnie bardziej smakuje kamczatka za tą kwaskowatość. Posadzi się trochę słodszej i trochę kwaskowatej odmiany dla równowagi.
Została wpisana na listę zachciewajek.(i zapewne wino musi byc przednie z niej ,a nie jakiś cienkusz. ..... ).
Została wpisana na listę zachciewajek.(i zapewne wino musi byc przednie z niej ,a nie jakiś cienkusz. ..... ).
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Witajcie !
Zastanawia mnie w wielu wpisach ta goryczka.
Mam jagódki już trzy lata. Sąsiad chyba już siedem lat.
I nigdy żadnej goryczki nie wyczułem !!!
Odmiany stare rosyjskie, oraz atut i duet. Rosną na ziemi zbożowej, trochę ulepszonej. Nawożonej kompostem i trochę azotem.
Czyżby moje były wyjątkiem ?
Pozdrawiam.
Zastanawia mnie w wielu wpisach ta goryczka.
Mam jagódki już trzy lata. Sąsiad chyba już siedem lat.
I nigdy żadnej goryczki nie wyczułem !!!
Odmiany stare rosyjskie, oraz atut i duet. Rosną na ziemi zbożowej, trochę ulepszonej. Nawożonej kompostem i trochę azotem.
Czyżby moje były wyjątkiem ?
Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
Moje mają lekką goryczkę, ale tak właśnie ma być i za to je bardzo lubię. Najlepiej smakują w pierogach z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego Moja sąsiadka powiedziała, że to najlepsze pierogi...
"Ogrodnik wspiął się - istny drozd w waciak odziany - na szczyt drzewa,
łącząc tym samym niby most to, co dwunogie, z tym, co śpiewa."
Josif Brodski "Ogrodnik"
łącząc tym samym niby most to, co dwunogie, z tym, co śpiewa."
Josif Brodski "Ogrodnik"
- krzysztofkhn
Witajcie !
Ta goryczka o której tu wielokrotnie pisano nie dawała mi spokoju.
Zawiozłem się i ustaliłem że :
- rosnące w pełnym słońcu,
- na ziemi lekkiej, ale nie ubogiej w składniki pokarmowe,
- kwasowość gleby, prawie obojętna.
Nie będą miały goryczki.
Wiadomość na 99 % pewna.
U mnie są spełnione w/w warunki.
Ta goryczka o której tu wielokrotnie pisano nie dawała mi spokoju.
Zawiozłem się i ustaliłem że :
- rosnące w pełnym słońcu,
- na ziemi lekkiej, ale nie ubogiej w składniki pokarmowe,
- kwasowość gleby, prawie obojętna.
Nie będą miały goryczki.
Wiadomość na 99 % pewna.
U mnie są spełnione w/w warunki.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
- ---
Pytanie kębi się w głowie powraca jak zły sen ogrodnika
W sobotę zamierzam wzbogacić się(ale tylko w rośliny na razie ) w kamczatkę czy odmiana Atut i Karina będą ze sobą współgrać bo są tylko te dwie w spzrzedaży gdzie mam je zamiar kupić.Proszę o pomoc.I czy naprawę można je posadaić w normalna glebę(o lekko kwaśnym podłożu) którą zamierzam wzbogacić trochę w materie organiczną
W sobotę zamierzam wzbogacić się(ale tylko w rośliny na razie ) w kamczatkę czy odmiana Atut i Karina będą ze sobą współgrać bo są tylko te dwie w spzrzedaży gdzie mam je zamiar kupić.Proszę o pomoc.I czy naprawę można je posadaić w normalna glebę(o lekko kwaśnym podłożu) którą zamierzam wzbogacić trochę w materie organiczną
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co do odmian nie wypowiem się bo co prawda mam 3 krzaki i wiem ,że są róznych odmian ale niestety nie zanotowałam jakich i nie pamiętam.Natomiast jeśli chodzi o glebę to ja mam naturalnie kwaśną ( o czym chyba już pisałam ale w wątku o borówce ameryk.) i jak sadziliśmy te kilka lat temu to tylko daliśmy na dno dołu trochę nawozu i tyle. Na wiosnę podsypuję je nawozem takim jak i borówki . Ja dla mnie nadają się do przetworów bo na surowo są cierpkawe no i niestety łatwo "osypują " się podczas zbierania ale za to są wcześnie.
- krzysztofkhn
Fallenangelv !
Spokojnie możesz posadzić te dwie odmiany. Powinno być dobrze. Chyba 2 lata temu szukałem odpowiedzi na podobne pytanie na stronach rosyjskojęzycznych i też konkretów nie znalazłem, a z konkretów to dużo, ale o starych rosyjskich odmianach.
Już po roku będziesz wiedział, czy potrzebują zapylacza. Jeśli tak, to postaraj się o jeden krzak odmian rosyjskich i po problemie.
W brew pozorom jagódki nie potrzebują kwaśnej ziemi. Standardowa działkowa, czyli po prostu nie odkwaszana jest optymalna. Jeśli obsypiesz je korą, to będzie aż nadto dobrze.
Nawożę je kompostem i mocznikiem.
Spokojnie możesz posadzić te dwie odmiany. Powinno być dobrze. Chyba 2 lata temu szukałem odpowiedzi na podobne pytanie na stronach rosyjskojęzycznych i też konkretów nie znalazłem, a z konkretów to dużo, ale o starych rosyjskich odmianach.
Już po roku będziesz wiedział, czy potrzebują zapylacza. Jeśli tak, to postaraj się o jeden krzak odmian rosyjskich i po problemie.
W brew pozorom jagódki nie potrzebują kwaśnej ziemi. Standardowa działkowa, czyli po prostu nie odkwaszana jest optymalna. Jeśli obsypiesz je korą, to będzie aż nadto dobrze.
Nawożę je kompostem i mocznikiem.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- krzysztofkhn
CD.
I jeszcze jedno. Będą rosły równie dobrze na stanowisku w słońcu i w cieniu. Te w słońcu będą słodkie, raczej bez goryczki.
Te rosnące pod drzewami są kwaskowe i ze śladowym posmaczkiem goryczki, ale mi one też smakują.
Chudziak !
Z mojego doświadczenia. Nie stosuj nawozów zakwaszających. Rozważyłbym, czy przez sezon nic nie dawać, nie nawozić.
I jeszcze jedno. Będą rosły równie dobrze na stanowisku w słońcu i w cieniu. Te w słońcu będą słodkie, raczej bez goryczki.
Te rosnące pod drzewami są kwaskowe i ze śladowym posmaczkiem goryczki, ale mi one też smakują.
Chudziak !
Z mojego doświadczenia. Nie stosuj nawozów zakwaszających. Rozważyłbym, czy przez sezon nic nie dawać, nie nawozić.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
- ---
Krzysztofie dzięki za cenne informacje.Myślę tylko w razie czego jak zdobyć w razie czego rosyjski zapylacz.Może na giełdzie w Szepietowie znajdę w razie czego ale co tam sie martwić za wczasu.
Dzięki.W sobotę sadzę kamczatkę.
Dzięki.W sobotę sadzę kamczatkę.
Nabyłam w tym roku Atut, Duet i Karinę. Wyczytałam gdzieś, że najlepszym zapylaczem z tej trójki jest duet, ale bez niego też sobie poradzą. Byleby były co najmniej dwie odmiany .
Pozdrawiam serdecznie,
- krzysztofkhn
Fallenangelv !
1. Jak zdobycie potrzebnej Ci odmiany będzie to problemem, to wiosną utnę kolka gałązek i Ci wyślę.
2. Ja zaopatrywałem się w Szkółka Roślin Jagodowych. Miejscowość Jordanów, kilka kilometrów na północ od miejscowości Andrespol k/ Łodzi. Wiem bo koleżanka z naszego forum poinformowała mnie, że syn właściciela prowadzi sprzedaż wysyłkową.
Mają atut, duet i 4 stare rosyjskie.
1. Jak zdobycie potrzebnej Ci odmiany będzie to problemem, to wiosną utnę kolka gałązek i Ci wyślę.
2. Ja zaopatrywałem się w Szkółka Roślin Jagodowych. Miejscowość Jordanów, kilka kilometrów na północ od miejscowości Andrespol k/ Łodzi. Wiem bo koleżanka z naszego forum poinformowała mnie, że syn właściciela prowadzi sprzedaż wysyłkową.
Mają atut, duet i 4 stare rosyjskie.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.