Tuja Brabant - brązowieją ,schną
- Wojtek- LM
- 50p
- Od: 30 cze 2010, o 23:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Tuja Brabant _ żółknie_ FOTO
W jaką zostały posadzone glebę? Czy były podlewane i jak często? czy był dany nawóz?
Krzewy były kupione w doniczkach?
Pozdrawiam
Wojtek
Krzewy były kupione w doniczkach?
Pozdrawiam
Wojtek
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
- tuje zostały posadzone w glebie normalnej(nie znam się dokladnie na nich, ale nie jest to gleba ani piaszczysta, ani gliniasta)
- były podlewane przez pierwsze 2 tygodnie co trzeci dzień
- zostały zakupione bez doniczek, były wykopane z ziemi i w ten sam dzień w sadzone, wykopywane były z dużym promieniem ziemi tak że na pewno korzenie nie zostały uszkodzone)
- nie były nawożone
- były podlewane przez pierwsze 2 tygodnie co trzeci dzień
- zostały zakupione bez doniczek, były wykopane z ziemi i w ten sam dzień w sadzone, wykopywane były z dużym promieniem ziemi tak że na pewno korzenie nie zostały uszkodzone)
- nie były nawożone
Po prostu rok był z dużą ilością opadów i mogły trochę pozagniwać korzenie (ewentualnie wolniej się ukorzeniały) i wypłukane zostały mocno składniku pokarmowe z ziemi. W następnym roku podnawozić nawozami wieloskładnikowymi i powinno bć po kłopocie.
Pozdrawiam Janusz
czyli teraz (przed zimą) nie nawozić niczym? żadnych odżywek? witam? siarczanu magnezu(jak polecała znajoma)?,po prostu zostawić i działać po zimie?
Janusz
uważasz że ta brązowawa tuje już odbije???? ona zaraz wyschnie.
ja swoje w takim stadium wykopywałam, jedną zostawiłam na próbę....wyschła na wiór.
Wykopałabym i kupiła nowe- te wyschnięte( brązowe)
uważasz że ta brązowawa tuje już odbije???? ona zaraz wyschnie.
ja swoje w takim stadium wykopywałam, jedną zostawiłam na próbę....wyschła na wiór.
Wykopałabym i kupiła nowe- te wyschnięte( brązowe)
Oczywiście tam 2-3 wyglądają faktycznie na padnięte i czy odbiją trudno powiedzieć na podstawia zdjęcia. Jeżeli są totalnie suchę no to trzeba będzie je usunąć i posadzić nowe a pozostałe podnawozić wiosną i obserwować. ![Exclamation :!:](./images/smiles/icon_exclaim.gif)
![Exclamation :!:](./images/smiles/icon_exclaim.gif)
Pozdrawiam Janusz
Teren wygląda na podmokły.Czy korzenie nie są czasem okresowo zalewane? Żywotnik lubi wilgoć, ale korzenie nie znoszą braku powietrza podczas zalewania, stąd to zamieranie korzeni, gałązek i w efekcie całych roślin.
- Wojtek- LM
- 50p
- Od: 30 cze 2010, o 23:11
Kilka zupełnie brązowych najlepiej wykopać i zobaczyć, co jest z korzeniami. Czy faktycznie za mokro?
Teraz nie nawoź rośliny są zbyt słabe.
Podstawowy błąd to nie przygotowanie odpowiednio podłoża przed posadzeniem- należało dodać ziemi kompostowej,w ten sosób zdecydowanie poprawiłbyś strukturę gleby.
Sadzenie tui ogrodowych
Teraz nie nawoź rośliny są zbyt słabe.
Podstawowy błąd to nie przygotowanie odpowiednio podłoża przed posadzeniem- należało dodać ziemi kompostowej,w ten sosób zdecydowanie poprawiłbyś strukturę gleby.
Sadzenie tui ogrodowych
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
Tuja Brabant -usychające gałązki.
Witam mam taki problem otóż posadziłam na wiosne tuje brabant 30 sztuk.Tuje przyjęły sie bo wypuszczały nowe gałązki. ,teraz w sierpniu podsypałam je kamykami widocznymi na zdjęciu i od pewnego czasu zaczeły usychać od środka. Przed podsypaniem nie usychały.Czy to możliwe ze kamyki im zaszkodziły? folie kładłam pasami pomiędzy tuje a nie pod nimi.Czytałam też na forum ze samoistnie odpadają gałązki, jak nie mają dużo światła.Proszę o pomoc czym je nawozić? i co by im pomogło,aby dalej gałązki nie usychały.
![Obrazek](http://images45.fotosik.pl/351/9be955e25e8fd925m.jpg)
![Obrazek](http://images39.fotosik.pl/346/5f8abd879175c932m.jpg)
![Obrazek](http://images35.fotosik.pl/186/22f2e9f39a84bda9m.jpg)
![Obrazek](http://images45.fotosik.pl/351/9be955e25e8fd925m.jpg)
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
Re: Tuja Brabant -usychające gałązki.
Nie znam tej odmiany tuji osobiście ale chyba jak niemal każda odmiana tuj od środka na zimę gubi gałązki.
Chyba to według mnie zwykły naturalny objaw.
Chyba to według mnie zwykły naturalny objaw.
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Moje Tujki mają to samo, ale w drugim roku uprawy - w sezonie, w którym były sadzone tylko ślicznie się rozkrzewiały, teraz jeszcze te brązowe plamy doszły.
Folia i kamienie utrudniają dostęp powietrza do korzeni, szczególnie na bardziej zlewnych i cięższych glebach.Wywalić to lekko spulchnić i dać korę, albo nic.Ciężar kamieni po pewnym czasie powoduje zbicie gleby.Ja wysypałam między ciemiernikami i po pewnym czasie wyraźnie zmarniały (trzy sporej wielkości kępy), a wcześniej rosły wspaniale.